متره و برآورد چیست؟ و وظایف مهندس مترور چیست؟

متره و برآور چیست؟ و وظایف مهندس مترور چیست؟

متره و برآورد چیست؟ مهندس مترور کیست و چه وظایفی دارد؟ هلدینگ ساختمانی سپنتا در این مقاله قصد دارد به تمام سوالات متره و برآورد پاسخ دهد پس با ما همراه باشید.

متره و برآورد چیست؟

متره چیست؟

متره به محاسبه و اندازه گیری مصالح استفاده شده و مورد نیاز یک پروژه عمرانی گفته می شود. متره علاوه بر اینکه در رشته عمران استفاده می شود در رشته های مهندسی مانند مهندسی مکانیک و مهندسی صنایع و حوزه های کشاورزی و… استفاده می شود.

هلدینگ سپنتا
مهندس مترور کیست؟

مهندس مترور کیست؟

مهندس مترور به کسانی گفته می شود که مقادیری مانند زمان، هزینه، مقدار و مکان را برسی و اندازه گیری می کند و زمان و هزینه اجرای پروژه را برآورد می کند. مهندس مترور باید ویژگی هایی را دارا باشد که در ادامه به آن می پردازیم.

وظایف مهندس مترور

  • مقدار و کیفیت مصالح
  • زمان اجرای پروژه
  • نرخ دادن در مناقصه ها
  • برآورد نیروی انسانی برای اجرای پروژه

ویژگی های مهندس مترور

  • دقت
  • کیفیت
  • سرعت
  • نقشه خوانی

دقت کافی

یکی از ویژگی های مهم مهندس مترور دقت بالا آن است یک مهندس مترور باید از تمام اتفاقات اجرای پروژه آگاه باشد و دقت لازم را داشته باشد تا به پروژه ضرر های مالی بر نخورد.

کیفیت

یک مهندس مترور با تجربه باید الگو یا چارچوب خاص خود را داشته باشد و فایل های ارائه دهنده متره و برآورد بایسیتی از کیفیت خوبی برخوردار باشد.

سرعت بالا

امروز سرعت امری بسیار مهم است و باعث می شود که گروه های پیمان کاری از طرف کارفرما به عنوان تیم حرفه ای شناخته شوند به همین دلیل هنگامی که گروه های پیمان کاری برای اجرای پروژه هزینه آن را پیشنهاد می دهند علاوه بر دقت بالا ،باید سرعت کافی نیز داشته باشند.

نقشه خوانی

یکی از مهارت های ضروری یک مهندس مترور ساختمان مهارت نقشه خوانی باید باشد،به دلیل اینکه  یکی از اولین اقدامات بعد از ورود به یک پروژه ساختمانی برسی تمام نقشه های ساختمانی و اعلام نظر خود به کارفرما می باشد.

آشنایی با مهارت های در دیگر رشته ها که مرتبط با منره هستند

یکی دیگر از ویژگی های مهندس مترور تسلط بر مهارت های دیگر در رشته های دیگر مانند مهندسی مکانیک و برق تا بتواند مشکلات به وجو امده در پروژه را برسی و حل نماید، همچنین یک مهندس مترور خوب باید زمان بندی دقیقی برای کار هایی که باید در پروژه مربوطه اجرا شود داشته باشد.

یک مهندس مترور باید همیشه اطلاعات و مهارت های خود را آپدیت نماید و با شیوه های جدید در این زمینه آشنایی داشته باشد.

برآورد چیست؟

برآورد در این زمینه متره و برآورد به معنای تعیین هزینه هر بخش از متر هایی که در زمان اجرای پروژه محاسبه کرده ایم، بنابراین برای برآورد دقیق نیاز به متره دقیق و با کیفیت داریم.برآورد انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

انواع برآورد

همین طور که گفته شد برآورد به معنای تعیین هزینه هر بخش از متر هایی که در زمان اجرای پروژه محاسبه کرده ایم که انواع مختلفی دارد که بستگی به زمان و انجام آن دارد.

انواع برآورد برحسب زمان آن

  • قبل از انجام کار
  • برآورد حین اجرای کار
  • برآورد بعد از اجرای کار

انواع برآورد بر حسب انجام آن

  • برآورد باز
  • برآورد بسته

بعد از آن که متره باز یابسته را انجام دادیم با مقادیر بدست آمده برآورد با توجه به نوع آن انجام می گیرد و کافی است مقادیر انجام کار را را در قیمت واحدد ضرب کنیم.

 

فهرست بها چیست؟

فهرست بها چیست؟

فهرست بها لیست و فهرستی از هزینه ی کار های انجام شده در یک پروژه عمرانی است. برای اجرای پروژه های عمانی دولت هر ساله فهرست بها رشته های مختلف عمرانی منتشر می کند تا پیمانکاران و شرکت هایی که قصد انجام پروژه های عمرانی دولتی دارند از آن استفاده کنند.

دلیل استفاده از فهرست بها

هر سال به خاطر تورم و افزایش قیمت سبب ایجاد تغییرات در قیمت های  مصالح، دستمزد نیروی انسانی ، ماشین آلات و… می شود، بنابراین دولت با توجه به قیمت های 3 ماه 4 سال قبل هرسال فهرست از قیمت ها منتشر می کند.

شاخه بندی فهرست بها

  1. رسته
  2. رشته
  3. فصل
  4. گروه
  5. ردیف

هر رسته از فهرست بها از چندین رشته تشکیل شده که در ادامه به آن می پردازیم.

رسته ساختمان و ساختمان صنعتی

  1. رشته ابنیه
  2. رشته تاسیسات مکانیکی
  3. رشته تاسیسات برق

رسته مهندسی آب

  1. رشته سد سازی
  2. رشته شبکه توزیع آب
  3. رشته آبیاری و زهکشی
  4. رشته انتقال و توزیع آب روستایی
  5. رشته چاه
  6. رشته خطوط انتقال آب
  7. رشه شبکه جمع آوری و انتقال فاضلاب
  8. رشته ساخت و ترمیم قنات

رسته راه و ترابری

  1. رشته تعمیر و نگهداری و ابتیه خطوط راه آهن
  2. رشته راهداری
  3. رشته راه و راه آهن و باند فرودگاه

رشته کشاورزی و منابع طبیعی

  1. رشته آبخیزداری و منابع طبیعی
  2. رشه آبیاری تحت فشار

قسمت های تشکیل دهنده فهرست بها

دستورالعمل کاربرد

در این قسمت توضیحات کلی در مورد تعریف آیتم و نحوه شماره گذاری و… ارائه می شود.

کلیات

در این قسمت کلیاتی از قبیل مشخصات فنی و فصول فهرست بها و نحوه پرداخت برای مصالح پای کار و هزینه بارگیری و… توضیحاتی داده می شود.

مقدممه فصول

در این قسمت توضیحات کلی به منظور درک بهتر آن فصل به خوانده می دهد.

شرح و بهای ردیف ها

مهم ترین قسمت ها فهرست بها مربوط به جداول شرح ردیف های فصل مورد نظر و بهای آن ها است. در ایم قسمت در جداول هر آیتم شماره ، شرح عملیات، واحد اندازه گیری ، بهای واحد ، تعداد و قیمت کل تشکیل شده است.

یک مترو با تجربه به به کار گیری درست از آیتم ها می تواند با برآورد دقیق، سود شرکت پیمانکار را محاسبه کند بنابراین اگر یک مهندس مترور تسلط کافی به فهرست بها و شرح و بهای ردیف ها نداشته باشد ممکن است حجم زیادی از عملیات اجرایی را نادیده بگیرد و باعث ضرر برای شرکت شود.

دانلود کتاب متره و برآورد

عنوان دانلود فایل pdf
کتاب اصول متره و ریزمتره دانلود

هلدینگ ساختمانی سپنتا خدمات اجرایی از جمله مدیریت پیمان و ساخت و ساز پایدار در این مقاله سعی نمود متره و برآورد به صورت کامل توضیح و برسی نماید و به تمام سوالات موجود در این زمینه پاسخ دهد، جهت کسب اطلاعات بیشتر با می توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

02166004175

ارتباط با هلدینگ سپنتا

برای ارتباط با هلدینگ سپنتا مجری پروژه های ساختمانی از طریق شماره تماس زیر و قسمت درخواست مشاوره اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents