مراحل صدور پروانه ساختمانی: اصولاً برای فعالیت در هر کسبوکاری نیاز دارید تا یک سری از مدارک مانند پروانه کسبوکار مربوط به فعالیتی که انجام میدهید را اخذ کنید. در واقع گرفتن این پروانه بهعنوان سندی برای مشروعیت بخشیدن به فعالیت شما تلقی میشود. دررابطه با فرایند ساخت و ساز نیز این امر صدق میکند. در واقع برای انجام عملیات ساختمانی نیاز است تا پروانه ساختمانی را دریافت کنید. در ادامه با هلدینگ ساختمانی سپنتا همراه باشید تا با تمامی نکات مربوط به این پروانه آشنا شوید.
هلدینگ ساختمانی سپنتا، با خدمات اخذ جواز ساخت و پروانه ساختمانی و تهیه پروانه ساخت همراه شما عزیزان است فقط کافیست تماس حاصل فرمایید.
پروانه ساختمانی چیست؟
همانطور که میدانید برخی از شهرها دارای قوانین خاص خود در حوزه ساختوساز هستند. همچنین برخی از مناطق نیز شامل طرحهای خاصی مانند طرح هادی هستند. به همین دلیل برای جلوگیری از ایجاد مشکل در ساختوساز، لازم است تا با مراجعه به مراجع ذیربط مانند شهرداری اقدام به اخذ پروانه ساختمان کنید.
گرفتن پروانه ساختمانی موجب میشود تا به طور قانونی بتوانید فرایند ساخت و ساز را شروع کنید؛ بنابراین دقت داشته باشید که عدم مراجعه برای گرفتن پروانه ساخت به معنای آن است فعالیت شما غیرقانونی است. در نتیجه میتواند مشکلات مختلفی را برای شما به وجود آورد. بهطورکلی در پروژههای ساختمانی موارد زیر درج میشود.
- نوع اسکلت ساختمان
- مساحت زیربنا
- تعداد طبقات
- نام مهندسین ناظر
- مشخصات مالک حقیقی یا حقوقی
- شماره پلاک ثبتی ملک
- مدتزمان اعتبار پروانه
- مهلت شروع عملیات ساختمانی
- تاریخ صدور پروانه
- کروکی زمین
- تراکم مصوب
- کاربری زمین
- مساحت زمین
- و …
آیا پروانه ساختمانی برای همه نوع ساختمانها صادر میشود؟
پروانه ساختمانی برای تمامی نوع ساختمانها صادر میشود، از جمله ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی و غیره. هدف از صدور پروانه ساختمانی، تضمین این است که ساختمان با استانداردهای لازم و با رعایت شرایط ایمنی، سلامت و محیط زیستی ساخته شود.
در برخی کشورها، برای ساختمانهای خاصی مانند ساختمانهای با ارتفاع بالا، ساختمانهای مربوط به صنایع خطرناک و یا ساختمانهایی که در مناطق خاصی قرار دارند، مجوزهای خاصی نیز برای ساخت وجود دارد که به صورت مجزا صادر میشود. اما در کل، پروانه ساختمانی برای همه نوع ساختمانها از جمله ساختمانهای مسکونی، تجاری، صنعتی، اداری و غیره صادر میشود.
پروانه ساختمان به انگلیسی
پروانه ساختمانی در اصطلاح انگلیسی با واژگان متعددی شناخته میشود. میتوانید با نوشتن Building Permission ، Building Acceptance و Building Certificate اطلاعاتی را درباره پروانه ساختمانی به دست آورید. اگرچه بهتر است با جستجوی فارسی اقدام به کسب اطلاعات کنید. زیرا قوانین هر کشور با یکدیگر در موارد متعددی متفاوت است.
چرا پروانه ساخت مهم است؟
گواهی پایان کار یا پروانه ساخت ساختمان، به دلایل زیر دارای اهمیت است:
- امکان نقل و انتقال برای ملک مورد نظر در دفاتر اسناد رسمی وجود دارد.
- امکان تنظیم صورت مجلس تفکیکی از طرف اداره ثبت اسناد و املاک وجود دارد و در پی آن، صدور سند مالکیت مجزا برای هر یک از واحدهای ساختمان انجام می شود.
- امکان صدور سند و امکان فروش ملک
- همچنین در صورت پیش فروش کردن برخی واحدها قبل از دریافت پایان کار ساختمان، فروشنده باید در قرارداد منعقد شده در دفتر اسناد رسمی نسبت به اخذ گواهی پایان کار در زمان مقرر تعهد داده و در تاریخ حضور فروشنده و خریدار برای انتقال سند حتما گواهی پایان کار موجود باشد.
پروانه ساخت از کجا بگیریم؟
پاسخ به این سؤال منوط به مکانی است که میخواهید ساختوساز را انجام دهید. اگر میخواهید در شهر فعالیت کنید باید پروانه ساختمانی را از شهرداری دریافت کنید. درصورتیکه تصمیم دارید در یک روستا فعالیت ساختوساز را شروع کنید باید از بنیاد مسکن شهرستان مربوطه یا دهیاری روستا مدرک پروانه موردنظر را بگیرید.
بررسی رضایت همسایه در صدور پروانه ساختمانی
بر اساس قوانین درج شده، هنگامی که ساختوساز شاکی خصوصی غیر از شهرداری داشته باشد امکان دارد رأی دادگاه مبنی بر تخریب ساختمان باشد. البته منظور از شاکی خصوصی، همسایگانی هستند که در نزدیکی محل ساخت قرار دارند. همچنین شکایت باید بر مبنای دلیل محکمی مانند پیشروی غیرمجاز باشد.
بر همین اساس به جهت جلوگیری از تخریب ساختمان لازم است تا رضایت همسایگان را به دست آورید. لازم به ذکر است که باید رضایتنامه را بهصورت رسمی کسب کنید. زیرا رضایت شفاهی دلیل مستندی برای دادگاه نیست. اگرچه خود شهرداری در صدور پروانه ساختمانی مکلف به اخذ رضایت همسایگان نیست.
پروانه ساختمانی چقدر اعتبار دارد؟
مدت زمان صدور پروانه ساختمان: این مبحث باتوجهبه شهرداری یا مرجع صدور پروانه در هر شهر یا استانی تعیین میشود. به طور مثال در شهر تهران اعتبار پروانه ساختمانی جهت شروع عملیات ساختمانی از زمانی که پروانه ساختمانی صادر میشود مالکین 2 سال میتوانند از اعتبار پروانه ساختمانی استفاده کنند. پس از گذشت مدتزمان تعیین شده، باید برای تمدید پروانه، هزینه تعیین شده از سوی مرجع را مجدد پرداخت کنید.
اعتبار پروانه ساختمانی جهت شروع عملیات ساختمانی
همانطور که پیشازاین نیز بیان کردیم، مرجع صدور پروانه در هر شهر تعیین میکند تا چه زمان میتوانید از اعتبار پروانه ساختمانی استفاده کنید. معمولاً مراجع حداقل 2 سال به پروانههای ساختمانی اعتبار میدهند. همچنین برای ساختوساز نیز تا یک مدتزمان خاصی اعتبار وجود دارد تا بتوانید فرایند آن را تمام کنید. به طور مثال در شهر تهران 4 سال فرصت دارید تا عملیات ساختمانی را به اتمام برسانید.
حق بیمه تأمین اجتماعی پروانه ساختمان
یکی از دلایلی که باید مالکین به سراغ اخذ پروانه ساختمانی بروند این است که بتوانند کارگران را بیمه کنند. زیرا بدون پروانه ساختمانی، امکان بیمه و مزایای دیگر مانند اخذ وام وجود ندارد. بر اساس قوانین کشور، سازندگان موظف هستند در صورت ساخت تا 100 مترمربع، 3 درصد از حقوق و در صورت ساخت بالای 100 متر تا 4 درصد از حقوق کارگران را تحت عنوان بیمه تأمین اجتماعی پرداخت نمایند. لازم به ذکر است که برای گرفتن پروانه ساختمانی یا تمدید آن از شهرداری نیاز به ارائه رسید واریز به بیمه تأمین اجتماعی هستید.
ثبت پروانه ساختمانی
بهمنظور گرفتن پروانه ساختمانی باید برخی از مدارک و مستندات شما در سامانههای شهرداری و سامانههای معرفی شده از سوی این مرجع ثبت شود. البته این کار را دفاتر خدمات قضایی انجام میدهند. همچنین پروانههای ساختمانی نیز در سیستمهای مربوطه ثبت میشود.
مراحل صدور پروانه ساختمانی
بهمنظور گرفتن پروانه ساختمانی باید مراحل گرفتن پروانه ساخت را طی کنید.
1. درخواست برای صدور پروانه ساختمانی
ابتدا باید درخواست صدور پروانه ساختمانی را از مرجع موردنظر مانند شهرداری یا از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی به ثبت برسانید. البته یک شخص دیگری که وکالت شما را برعهده دارد نیز میتواند این مرحله را انجام دهد. به همین منظور باید مدارکی از قبیل اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی، برگه عوارض نوسازی و شهرسازی و همچنین اصل و کپی سند مالکیت ملک را تحویل مراجع ذکر شده بدهید.
2. تهیه کروکی ساختمان
پس از درخواست از مرجع صدور پروانه، یک مهندس نقشهبردار که دارای مجوز اشتغال به کار از سوی وزارت راه و شهرسازی است روانه ملک یا زمین شما میشود. مهندس نقشهبردار وظیفه دارد تا کروکی دقیق ملک شما را تهیه و به مراجع ذیربط تحویل دهد. در این کروکی مواردی از قبیل موقعیت ملک، درختان موجود در آن، معبرهای مجاور، شیب و موارد دیگر به طور کامل مشخص میشود.
3. برطرفکردن مشکلات تعیین شده از سوی مرجع
پس از مشخصکردن مشکلات در کروکی مانند مشخصکردن عقبنشینی و تابید کروکی توسط مرجع، آن را تحویل مالک میدهند. مالک باید اشکالات درج شده را هنگام ساخت برطرف و موارد دیگر را رعایت کند.
4. تهیه نقشه معماری
هنگام طراحی نقشه معماری ملک، حتماً باید کروکی را تحویل مهندس معمار بدهید تا موارد درج شده را رعایت کند. در این مرحله باید نقشه کشیده شده از سوی مهندس معمار مورد تأیید مرجع قرار بگیرد. البته باید بدانید که تأیید نقشه برداری ساختمان به معنای سلب مسئولیت از سوی مهندس معمار نیست. هرگونه خطایی که در فرایند ساختوساز صورت بگیرد مسئولیت آن با مهندس معمار است.
5. پرداخت عوارض
در این مرحله باید عوارض نوسازی و شهرسازی ملک و هزینههای مربوط به صدور پروانه در بنیاد مسکن را پرداخت کنید. مبلغ پرداخت شده باتوجهبه شهر و منطقهای که در آن ساختوساز میکنید، متفاوت است. این مبلغ توسط شهرداری هر شهر تعیین میشود. معمولاً تعداد طبقات، متراژ ساختمان و مواردی ازایندست در تعیین مبلغ عوارض تأثیرگذار است.
6. تهیه نقشه سازه و فرم پیشنویس مدارک
پس از تأیید نقشه معماری نوبت طراحی نقشه سازه توسط مهندسین مکانیک و برق است. البته اگر قصد ساختوساز در متراژ بالای 2000 متر را دارید نیاز است تا این نقشه را تهیه کنید. باید نقشه سازه بر اساس طراحیهای نقشه مهندس معمار باشد. همچنین طراحی این نقشه باید توسط افرادی با مجوزهای قانونی صورت بگیرد.
نقشه سازه نیز باید مورد تأیید مراجع قرار بگیرد. در زمان تهیه مدارک پیشنویس باید فرم درخواست تعیین مهندس ناظر را پر کنید. مهندس ناظر و مجری تعیین شده باید با مالک قرارداد ببندند. همچنین فرم پیشنویس مدرک نیز در این مرحله توسط مالک باید انجام شود. برای فرم پیشنویس مجدداً باید مالک به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند. بدین منظور باید مدارک زیر را تحویل دفتر خدمات قضایی بدهید.
- برگه تعهد رعایت اصلاحیه و تأییدیه نما
- برگه سبز مهر شده سازه، معماری، برق و مکانیک
- برگه سبز ناظر و قرارداد مالک و مهندس ناظر
- برگه تعهد مشاوره ژنو تکنیک و تأییدیه خاک
- فایلهای نقشه سازه، معماری و مکانیک و برق
- چکلیستهای مبحث 619 مربوط به بارگذاری و زلزله
7. صدور پروانه ساخت
پس از تأیید نقشههای ذکر شده میتوانید برای اخذ صدور پروانه به مرجع موردنظر مراجعه کنید. در همین راستا باید تأییدیههای نهایی را از رئیس صدور پروانه، تأییدیه شهر، معاونت راه و شهرسازی و طرح تفصیلی کف و بر بگیرید. همچنین نقشههای سازه و معماری باید به تأیید سازمان آتشنشانی نیز برسد. در نهایت با بررسی تمامی پروندهها و نقشهها و ثبت آنها در سیستم، پروانه ساختمانی صادر میشود. به حقوقي كردن پروانه نظام مهندسي هم دقت شود.
قیمت حقوقي كردن پروانه نظام مهندسي
هزینه حقوقی کردن پروانه نظام مهندسی بستگی به کشور و منطقهای که در آن فرد مورد نظر فعالیت میکند دارد. به عنوان مثال، در ایران، هزینه حقوقی کردن پروانه نظام مهندسی بسته به نوع پروانه و نوع فعالیت مهندسی متفاوت است و ممکن است بین چند میلیون تومان تا چنداصل میلیون تومان باشد.
در بسیاری از کشورها، برای حقوقی کردن پروانه نظام مهندسی باید به انجمن مهندسان مربوطه عضو شد و عضویت در این انجمن هزینههایی را مطابق با قوانین و مقررات مربوطه در پی دارد.
در کل، برای اطلاع از هزینه حقوقی کردن پروانه نظام مهندسی، بهتر است با انجمن مهندسان مربوطه در کشور و منطقهای که در آن فعالیت میکنید تماس بگیرید و اطلاعات دقیق تری در این زمینه کسب کنید.
تمدید پروانه ساختمانی
بهطورکلی بر مبنای قوانین هر شهر، مهلت اعتبار پروانه ساختمانی تعیین میشود. البته بیشتر این امر بر اساس نوع متراژ ساختمان تعیین میشود و مدت آن 2 سال است. در واقع شما موظف هستید که در مهلت اعتبار تعیین شده عملیات ساختمانی را به اتمام برسانید اما چنانچه این امر میسر نشد با پرداخت عوارض در نظر گرفته شده میتوانید مجدداً اعتبار پروانه را تمدید کنید.
جریمه عدم تمدید پروانه ساختمانی
دقت داشته باشید که برای تمدید پروانه ساختمان باید پیش از به اتمام رسیدن پروانه به شهرداری مراجعه کنید. اگر مهلت اعتبار پروانه گذشته باشد باید جریمههای نقدی را پرداخت کنید. جریمه مالی بر مبنای مدتزمان تاریخ انقضای پروانه ساختمانی، عوارض زیربنای ساختمان و پذیره وصولی زمان صدور تعیین میشود. همچنین تمدید پروانه ساختمانی باید با تأیید مهندس ناظر صورت بگیرد.
مراحل صدور پروانه ساختمانی
- فرم درخواست پایان کار تهیه و توسط مهندس ناظر تکمیل می گردد
- تحویل سند مالکیت
- بازدید کارشناس شهرداری از ساختمان
- تحویل فرم درخواست پایان کار ساختمان توسط مهندس ناظر
- برسی گزارش مامور فنی شهرداری و دستور محاسبه
- محاسبه جریمه ها و خلافی ساختمان
- کسب رضایت از همسایه های مجاور ساختمان در صورت لازم
- پیش نویس پایان کار توسط واحد تشکیل پرونده شهرداری
- تکیل برگه گواهی پایان کار
- امضای نهایی پایان کار توسط مهاون شهرداری
- صادر شدن جواز پایان کار ساختمان
مدارک مورد نیاز پایان کار ساختمان
برای گرفتن پروانه ساختمان چه مدارکی لازم است؟
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و کپی شناسنامه
- اصل و کپی کارت ملی
- اصل و کپی پروانه ساختمانی
- اصل و کپی فیش عوارض نوسازی سالیانه
- اصل و کپی فیش آب، برق، گاز و تلفن
- ارائه کارت سازه
- برگه اتمام عملیات ساختمانی و کلیه گزارشات مرحله ای
- تاییدیه اساندارد آسانسور برای ساختمان های نو ساز
- نقشه معماری ملک دارایی با مهر شهرداری منطقه
استعلام پایان کار یا پروانه ساختمان
- مشاهده جزئیات ساختمان مانند متراژ، مساحت زیر بنا، کروکی، ملک، مهندسان ساختمان، مشخصات فنی و امکانات سرمایشی و گرمایشی
- اطلاع از نداشتن تخلف بانکی
- امکان پیش خرید آپارتمان
- امکان دریافت وام بانکی
- اطلاع از سن ساختمان
- آگاهی از قانونی بودن فرایند ساختمان سازی
نحوه محاسبه هزینه پروانه ساختمان
هزینه اخذ جواز مسکونی برای یک واحدی به صورت زیر محاسبه می شود.
ضریب*(مساحت ناخالص زیربنا) – (تعداد پارکینگ تأمین شده*۲۰) * قیمت منطقه ای
- مساحت ناخالص زیربنا: به مجموع کلیه بناهای موجود در ساختمان گفته می شود
- ضریب: متناسب با متراژ بنا طبق جدول زیر محاسبه می شود.
ضریب سطح زیر بنا چگونه است؟
- ۵% تا ۶۰ متر مربع
- ۱۰% تا ۱۰۰ مترمربع
- ۱۸% تا ۱۵۰ مترمربع
- ۳۰% تا ۲۰۰ مترمربع
- ۴۵% تا ۳۰۰ مترمربع
- ۶۵% تا ۴۰۰ متر مربع
- ۹۰% تا ۵۰۰ متر مربع
- ۱۲۰% تا ۶۰۰ مترمربع به بالا
نحوه محاسبه هزینه اخذ جواز مجتمع مسکونی (هزینه جواز ساخت)
ضریب * قیمت منطقه ای* ( مساحت کل زیر بنا * زیربنای مورد تقاضا/تعداد کل واحد های مسکونی * ۱۰۰ )
آیا هزینههای صدور پروانه ساختمانی بالاست؟
هزینههای صدور پروانه ساختمانی ممکن است بسته به شهرستان و منطقهای که ساختمان در آن قرار دارد، متفاوت باشد و از مبلغ کمی تا مبالغ بسیار بالا میتواند متغیر باشد. همچنین، بسته به نوع ساختمان و مشخصات فنی آن، هزینههای مختلفی برای بررسی طرح و صدور پروانه ممکن است در پیش بیایند.
به طور کلی، هزینههای صدور پروانه ساختمانی شامل هزینههای مربوط به بررسی طرح ساخت، هزینههای مربوط به بررسی مهندسی و محاسبات ساختمان، هزینههای مربوط به مجوزهای مورد نیاز (مانند مجوز آب و فاضلاب) و هزینههای مربوط به صدور پروانه ساختمانی به عنوان هزینههای اصلی محسوب میشوند.
در میان شهرستانها و نواحی مختلف، هزینههای صدور پروانه ساختمانی متفاوت میباشد. برای مثال، در بعضی مناطق هزینه صدور پروانه ساختمانی ممکن است تا چند میلیون تومان هزینه داشته باشد، در حالیکه در مناطق دیگر این هزینه ممکن است به چند صد هزار تومان هم کاهش یابد.
به هر حال، در نظر داشته باشید که هزینههای صدور پروانه ساختمانی، هزینههای ضروری و الزامی برای ساخت یک بنا با کیفیت و ایمن است. از این رو، بهتر است در زمان برنامهریزی بودجه ساختمان، هزینههای صدور پروانه ساختمانی را نیز در نظر گرفته و برای آن بودجهای در نظر بگیرید.
پروانه ساختمانی تهران
بهمنظور انجام فعالیتهای ساختمانی و قانونی نمودن این فعالیت نیاز به گرفتن پروانه ساختمانی دارید. از همین رو برای ساخت در شهر از شهرداری و برای ساخت در روستا از بنیاد مسکن شهرستان مربوطه پروانه ساختمانی را دریافت کنید. درخواست صدور پروانه ساخت، تهیه کروکی ساختمان، برطرفکردن مشکلات تعیین شده از سوی مرجع، تهیه نقشه معماری، پرداخت عوارض، تهیه نقشه سازه، تهیه فرم پیشنویس مدارک و گرفتن تأییدیههای نهایی از جمله مراحلی است که برای اخذ پروانه باید بگذرانید.
پروانه ساخت تهران
بهطورکلی مراحل صدور پروانه ساختمانی در تهران همانند دیگر مناطق کشور است. این جمله بدین معناست که شما باید مراحل مشخصی را همانند دیگر استانها برای اخذ پروانه ساختمان بگذرانید. البته باید این نکته را ذکر کرد که عوارض پرداختی به شهرداری تهران نسبت به دیگر مناطق کشور متفاوت است. برای اطلاع از هزینه اخذ پروانه ساختمان، با مشاورین ما در سپنتا تماس حاصل فرمایید.
4 پاسخ
خیلی جامع و کامل بود ممنون
برای پروانه ساختمانی به کجا باید مراجعه کنیم؟
سلام دوست عزیز. پروانه ساختمانی را از شهرداری می تونید تهیه کنید.
ممنون عالی توضیح دادید. مشکلم حل شد