استحکام بنا و برگه استحکام بنا

استحکام بنا

استحکام بنا ساختمان و نحوه اخذ برگه استحکام بنا و تاییدیه آن از سمت سازمان نظام مهندسی کشور برای پروژه های عمرانی اجرا شده، موضوع این مقاله از سایت هلدینگ ساختمانی سپنتا میباشد، اگر قصد دارید درباره استحکام بنا و نحوه دریافت برگه تاییدیه آن اطلاعات مفیدی کسب کنید پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید. 

استحکام بنا چیست؟

اکثر ملک ها توسط یک معمار ساخته شده و مهندس ناظر جدا برای کار نداشته اند، یا ساختمان هایی در کناره شهر ها احداث شده که پیش از این جزو محدوده شهری به شمار نمی آمدند و رفته رفته جز محدوده شهری شدند، برخی اوقات هم کاربرد سازه با گذر زمان عوض شده و ماهیت ساختمان مسکونی به ساختمان تجاری یا اداری تبدیل شده است. صاحبان ساختمان‌هایی که فضای ساختمان‌های مسکونی و تجاری موجود را مقاوم‌سازی می‌کنند، عایق‌های بهتر، تجهیزات گرمایشی و سرمایشی بهبودیافته، سیستم‌های مدیریت ارتقا یافته و غیره را نصب می‌کنند. 

در اینگونه موارد صاحب ملک برای انتقال ساختمان خود، تخریب و بازسازی یا انجام فعالیت های شهرداری به گواهی پایان کار احتیاج دارد. شهرداری ‌ها به منظور صدور تاییدیه پایان کار و استحکام بنا ساختمان برای این نوع ملک ها، به صاحب ساختمان می گویند که باید برگه استحکام بنا ارائه دهند، برگه ای که بیانگر مسئولیت نظارت با مهر و تایید یک مهندس ناظر می باشد.

هلدینگ ساختمانی سپنتا به عنوان نماینده و کارشناس رسمی دادگستری جهت اخذ و صدور برگه استحکام بنای سازه ها در تهران از سال 89 تاکنون فعالیت میکند، جهت دریافت مشاوره رایگان و پاسخ به پرسش های خود و یا استفاده از خدمات مهندسین مشاور سپنتا با ما از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت در ارتباط باشید.

call to action

نکات مربوط به استحکام بنا

استحکام بنا ساختمان به عنوان یکی از مهمترین ویژگی های ساختمان، باید به طور کامل در نظر گرفته شود. برای داشتن یک بنا با استحکام بالا، باید به عوامل مختلفی نظیر طراحی، مواد ساختمانی، اجرای صحیح و استفاده از تجهیزات مناسب توجه کرد.

1. طراحی

2. استفاده از مواد ساختمانی با کیفیت

3. اجرای صحیح

4. استفاده از تجهیزات مناسب

5. نگهداری و تعمیرات منظم

به طور کلی، برای داشتن یک بنا با استحکام بالا، باید به عوامل مختلفی توجه کرد و از مواد ساختمانی با کیفیت، طراحی دقیق، اجرای صحیح و استفاده از تجهیزات مناسب، نگهداری منظم و تعمیرات به موقع، استفاده کرد.

فرم استحکام بنا چیست؟

همانطور که بالاتر مختصر بیان کردیم برخی از ملک ها به دلایل گوناگونی ازجمله عدم بررسی مهندس ناظر یا تغییر کاربری و… گواهی پایان کار ندارند، در این وضعیت مالک برای انجام هر عملیاتی مانند معامله یا انتقال سند و یا تخریب و بازسازی به گواهی پایان کار احتیاج دارد.

شهرداری همه شهرها بسته به مقررات خود و به منظور رفع مسئولیتی که بر عهده دارد، از صاحب ملک تقاضای برگه استحکام بنا می کند که تایید استحکام بنا ساختمان توسط ناظر شده است. غالبا مالک هم با پرداخت مبلغی به منظور نرخ نظارت و آماده سازی مدارک موردنیاز استحکام بنا (Retrofitting buildings) از مهندس ناظر تاییدیه را دریافت می کند و جهت اخذ گواهی پایان کار به شهرداری می رود.

گواهی استحکام بنا ساختمان

برگه استحکام بنا چیست

در حقیقت در این برگه استحکام بنا، مهندس اطلاع می دهد که ساختمان و مقاومت آن (استحکام بنا) را بررسی کرده و مورد تایید است و در صورتی که هنگام استفاده از ساختمان 

به منظور عدم مقاومت ساختمان اتفاقی بیافتد؛ برای مثال ساختمان نشست کند و یا دیوار ملک بریزد، مهندس ناظر مسئول این رویداد ها است و باید پاسخگو باشد.


نکته: مهندس ناظر هنگام تایید برگه استحکام بنا و مهر کردن آن باید نهایت دقت خود را به کار انداخته تا میزان مقاومت و استحکام بنا را درست تشخیص دهد.


 

چه سازه هایی به برگه استحکام بنا نیاز دارند؟

در برخی موارد شهرداری به صاحبان ملکی که به منظور صدور مجوز پایان کار به شهرداری آمده اند، پیشنهاد میکند تا به دفتر مهندس ناظر مراجعه کرده و برگه استحکام بنا ساختمان دریافت کنند و بعد پرونده ملک مربوطه در نشست و جلسه ماده 100، برای اخذ مجوز پایان کار معرفی  میشود.

کاربرد برگه استحکام

در مجموع در موارد زیر مالک با ارائه مدارک موردنیاز استحکام بنا و پرداخت نرخ نظارت اقدام به دریافت برگه تاییدیه استحکام بنا می ‌کند:

  • فرسوده بودن و سن بالای بنای ساختمان و عدم دریافت مجوز پایان کار برای پروژه
  • تغییر کاربری ساختمان (یعنی با کاربری پایان کار قبلی تفاوت داشته باشد مثلا ملک از حالت مسکونی به تجاری درآمده باشد.)
  • افزایش یا کاهش بنای قبلی مثل اضافه کردن یا حذف یک طبقه
  • اخذ مجوز برای احداث مهد کودک، آموزشگاه، بهزیستی، دانشگاه، سالن ورزشی
  • عملیاتی که درحین بازسازی ملک یا تغییرات داخلی آن به وجود می آید مثل جابجایی دیوارها و یا برداشتن ستون
  • فروریزی یا خراب کردن قسمتی از ملک فرسوده
  • تطبیق نداشتن شرایط موجود با طرح های مصوب سازه و یا معماری
  • تمدید و یا باطل شدن جواز ساخت
  • تشخیص مهندس ناظر موردنظر مبنی بر عدم رعایت اصول و قواعد ملّی ساختمان
  • تعویض مهندس ناظر
  • فوت و یا انصراف ناظر قبلی ساختمان در حال ساخت یا رها شده (شامل همه سازه هایی که شروع به کار از شهرداری اخذ کرده اند، می ‌شود)

مدارک موردنیاز برای دریافت برگه استحکام بنا

تا این قست از مقاله متوجه شدیم، استحکام بنا و دریافت برگه تاییدیه آن چیست و گرفتن آن برای چه ساخت و سازی هایی ضروری است، در ادامه مدارک مورد نیاط جهت اخذ و دریافت برگه استحکام بنا را برای شما لیست کرده ایم، این مدارک برای اخذ استحکام بنا ساختمان  باید به مهندس ناظر داده شوند:

  • برگه پایان کار گذشته
  • تصویر نسبت به شرایط فعلی
  • یک تصویر از سند
  • تصویر مدارک شناسایی مالک / نماینده حقوقی مالک
  • نرخ نظارت مهندس ناظر

مراحل اخذ برگه استحکام بنا

ابتدا یک مهندس ناظر که پروانه اشتغال به حرفه مهندسی دارد از پروژه و ملک بازدید می کند و سپس مدارک موردنیاز استحکام بنا را از مالک دریافت می کند تا پرونده تشکیل دهد. بعد از تشکیل پرونده برای سازه مورد نظر اولین مرحله اخذ برگه استحکام بنا ساختمان به پایان میرسد و سایر مراحل به شرح زیر است:

  • مهندس ناظر از بازدید محل گزارش تهیه نموده و در در دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت می کند.
  • سپس برگه استحکام بنا با امضا و مهر مهندس ناظر و گواهی مهر صاحب یا نماینده حقوقی مالک در دفتر اسناد رسمی ( جواز آغاز عملیات استحکام ) ارائه می شود.
  • برگه استحکام بنا با گزارش پایان کار تنظیم شده توسط مهندس ناظر به مرکز خدمات الکترونیک به منظور ثبت در سیستم تحویل داده می شود.
  • مالیات بر ارزش افزوده از صاحب پرونده دریافت می شود.
  • برگه سبز پایان عملیات ساختمانی توسط مهندس ناظر به صاحب ملک داده می شود.
  • بازدید های لازم مهندس ناظر برای تایید برگه استحکام بنا ساختمان
  • ارزیابی مدارک موردنیاز استحکام بنا و تجزیه و تحلیل مقاومت و استحکام ملک بسته به مدارک و شواهد موجود که دربرگیرنده نقشه ‌های وضع حال است.

نکته : برخی اوقات مهندس ناظر تشخیص می دهد که برای تایید استحکام بنا باید آزمایش هایی صورت گیرد. در صورت لزوم برای انجام آزمایش ‌های لازم دستوری به صاحب ملک صادر و ابلاغ نماید.

 

مراحل اخذ برگه استحکام

  • بررسی محل چاه‌ های موجود در ملک، اتفاقات متعددی در رابطه با چاه‌ های ساختمان پیش آمده است.
  • مشاهده محل ‌های راهی شدن آب باران به خارج از ساختمان و بررسی پشت‌ بام و تمامی قسمت های ساختمان.  هر نوع ترک دیوار، ترک ستون، نشست و… باید با دقت تمام مورد ارزیابی مهندس ناظر قرار بگیرد.
  • راه پله، نرده‌ ها، در و پنجره‌ ها و … حتما باید با دقت و در چهارچوب استانداردها بررسی شوند.

هزینه مهندس ناظر جهت تایید برگه استحکام بنا چقدر است؟

مسلم است که باید به مهندس ناظر به منظور مشاهده، ارزیابی و تایید استحکام بنا هزینه ای به عنوان تعرفه طراحی و نظارت ساختمان داده شود. نرخ نظارت امور مهندسی سالیانه در حال تغییر است، از این رو نرخ نظارت بسته به تعرفه تصویب شده سال جاری که  سازمان نظام مهندسی می گوید، محاسبه می ‌شود. در سال نود و هشت نرخ نظارت مهندس ناظر برای هر ملک متری سه هزار تومان بود.

برگه تاییدیه پایان کار ساختمان

بعد از تایید تطبیق ملک با پروانه ساختمان و طرح صادر شده به وسیله متصدی شهرداری و روشن شدن رعایت اصول قانونی و فنی مربوطه، شهرداری در یک پروسه فنی و اداری، برگه تاییدیه پایان کار ساختمان را بسته به شناسنامه فنی ملک صادر می کند. برگه پایان کار به صاحبان ساختمان یا نماینده قانونی آنها داده می شود.

در برگه پایان کار باید ویژگی های کامل ملک ازجمله متراژ عرصه و اعیان، طبقات ساختمان با مشاعات و کاربری ‌های بخش های ساختمان و… مشخص شود. برخی اوقات که بنا هایی که به دلایل گوناگونی فاقد برگه پایان کار باشند، ملک را به صورت وکالتی با مبلغی پایین‌تر از عرف منطقه معامله می کنند که البته ریسک بالایی برای خریدار در پی دارد.

دلایل نیاز به دریافت گواهی پایان کار بنا – نامه استحکام بنا ساختمان

  • برای صدور سند برگه پایان کار نیاز است.
  • همچنین سند مالکیت مجرا برای هر واحد نیز به گواهی پایان کار احتیاج دارد.
  • اگر که فروشنده یا سازنده ساختمان مسئولیت پذیر نباشد و برگه پایان کار دریافت نکند می ‌توان از راه مراجع قانونی، مالک یا سازنده را به اخذ گواهی پایان کار مجبور نمود.
  • جهت هر نوع نقل و انتقال رسمی در دفترخانه اسناد رسمی و ارائه سند رسمی به تاییدیه پایان کار احتیاج است.

هزینه استحکام بنا و دریافت برگه پایان کار

مدارک موردنیاز برای دریافت گواهی پایان کار (ضوابط استحکام بنا)

در ادامه به ضوابط استحکام بنا می پردازیم؛

  • اصل و تصویر سند مالکیت
  • کپی برابر اصل مدارک شناسایی مالک
  • اگر مالک از دنیا رفت، کپی برابر اصل مدارک انحصار وراثت و مدارک شناسایی ورثه
  • کپی برابر اصل فیش عوارض نوسازی سالیانه
  • کپی برابر اصل قبوض خدماتی
  • کارت سازه
  • تاییدیه پایان عملیات ساختمانی و تمامی گزارشات گام به گامی و نیز تاییدیه استاندارد برای آسانسور در ساختمان ‌های نوساز
  • کپی برابر اصل پروانه ساختمانی
  • طرح معماری ملک دارای مهر شهرداری منطقه با  CD
  • برگه عدم خلافی
 

مهندسین مشاور استحکام بنا ساختمان

ملک ها به دلایل گوناگونی مانند عوض شدن کاربری، تخریب و نوسازی، انتقال سند به برگه پایان کار احتیاج دارند. اکثر ملک های قدیمی و یا حتی ملک های جدید به علت عدم نظارت مهندس ناظر و معمار ساز بودن، فاقد برگه تایید استحکام بنا هستند. شهرداری بسته به مقررات داخلی از مالک درخواست برگه استحکام بنا می کند و پس از آن برگه اتمام کار را صادر می نماید.

مهندس ناظر باید بعد بازدید و بررسی استحکام ساختمان، برگه استحکام بنا را تایید و امضا کند. اگر ساختمان به دلایلی ناشی از عدم ایستایی با سانحه ایی مواجه شود، مهندس ناظری که برگه استحکام بنا را تایید کرده، مسئول است. به منظور اخذ برگه استحکام بنا باید هزینه نرخ نظارت پراخت شود، که سالیانه سازمان نظام مهندسی نرخ جدیدی را مشخص می کند.

 

اخذ برگه استحکام بنا

برگه استحکام بنا در زمینه هایی همچون تغییر کاربری، فرسوده بودن ملک، احداث باشگاه های ورزشی و… نیاز است. مدارک موردنیاز استحکام بنا به همراه مبلغ نظارت به مهندس ناظر ارائه می شود.

همانطور که بالاتر مختصر بیان کردیم برخی از ملک ها به دلایل گوناگونی ازجمله عدم بررسی مهندس ناظر یا تغییر کاربری و… گواهی پایان کار ندارند. در این وضعیت مالک برای انجام هر عملیاتی مانند معامله یا انتقال سند و یا تخریب و بازسازی به گواهی پایان کار احتیاج دارد.برای همین پیشنهاد می کنم ویدئو زیر هم ببینید.

 کارشناس رسمی دادگستری استحکام بنا

مقاوم سازی می تواند بهره وری انرژی را بهبود بخشد و در نتیجه انتشار گازهای گلخانه ای را با عایق و پنجره های بهتر، روشنایی کارآمد و سیستم های گرمایش و سرمایش پیشرفته کاهش دهد. هلدینگ ساختمانی سپنتا به عنوان نماینده و کارشناس رسمی دادگستری جهت خدمات استحکام بنا و اخذ و صدور برگه استحکام بنای سازه ها در تهران از سال 89 تاکنون فعالیت میکند، جهت دریافت مشاوره رایگان و پاسخ به پرسش های خود و یا استفاده از خدمات مهندسین مشاور سپنتا (استحکام بنا ساختمان کارشناس رسمی دادگستری) با ما از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت در ارتباط باشید.

call to action

 

 

مقاوم سازی ساختمان چیست؟

مقاوم سازی فرآیند اصلاح چیزی پس از تولید است. مقاوم سازی ساختمان شامل تغییر سیستم یا ساختار آن پس از ساخت و ساز اولیه و اشغال آن است. این کار می تواند امکانات رفاهی را برای ساکنین ساختمان بهبود بخشد و عملکرد ساختمان را بهبود بخشد.

مقاوم سازی ساختمان های قدیمی شامل دو گروه است. 

  • گروه اول: سازه های قدیمی و سازه های خشتی
  • گروه دوم: سازه های بتنی و فولادی (که مقاوم سازی جانبی نداشته اند)
ارتباط با هلدینگ سپنتا

برای ارتباط با هلدینگ سپنتا مجری پروژه های ساختمانی از طریق شماره تماس زیر و قسمت درخواست مشاوره اقدام کنید.

2 پاسخ

    1. سلام، بله استحکام بنا و تاییده برگه استحکام بنا از خدمات هلدینگ سپنتا میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents