نقشه ازبیلت as built: یکی از مراحل ساخت و ساز پروژه های عمرانی، تهیه نقشه ازبیلت ساختمان میباشد، اگر نمیدانید ازبیلت چیست و چه کاربردی دارد با ما تا انتهای مقاله همراه باشید، در این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا به تعریف کامل و جامع نقشه as built میپردازیم و شما با مواردی همچون: نقشه […]
نقشه ازبیلت as built: یکی از مراحل ساخت و ساز پروژه های عمرانی، تهیه نقشه ازبیلت ساختمان میباشد، اگر نمیدانید ازبیلت چیست و چه کاربردی دارد با ما تا انتهای مقاله همراه باشید، در این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا به تعریف کامل و جامع نقشه as built میپردازیم و شما با مواردی همچون: نقشه as built چیست؟ نرم افزار تهیه نقشه ازبیلت، تفاوت نقشه شاپ و ازبیلت و … به همراه نمونه نقشه ازبیلت معماری جهت دانلود آشنا میشوید.
نقشه ازبیلت یا as built جزو نقشه های سازه ساختمان هاست که جهت اعلام گزارش از وضعیت حال حاضر و اجرا شده سازه برداشت میشود و با سایر نقشه های مراحل اجرایی ساختمان فرق دارد. در واقع نقشه های ازبیلت از وضعیت موجود و اجرا شده بنا در هر چهار گرایش معماری سازه (ازبیلت معماری) و تاسیسات برقی و مکانیکی (ازبیلت تاسیسات)تهیه می شود.
نقشه ازبیلت به چند منظور تهیه می شود که اصلی ترین آن پیشبینی تعمیرات احتمالی آینده ساختمان توسط مهندس پروژه می باشد ، بنابراین با تهیه ازبیلت به راحتی می توان خطاهای به وجود آمده حین اجرای پروژه را تشخیص داد.
نقشه ازبیلت به انگلیسی As Built گفته میشود و در فارسی با نام نقشه چون ساخت و ازبیلت ساختمان نیز شناخته میشود.
در این مقاله سعی کردیم، به طور کامل شما را با مفهوم و کاربرد ازبیلت یا چون ساخت آشنا کنیم تا بدانید در شرایطی که امکان نقشه برداری معماری به طور دقیق و مستقیم وجود ندارد و نقشه های معماری موجود با عملیات اجرایی مطابق نیستند، تهیه چون ساخت با استفاده از نرم افزارهای موجود برای نقشه کشی، مثل یک فرشته نجات کمک کننده است، البته این تکنیک زمانی ارزش خود را نشان میدهد، که نقشه ازبیلت توسط مجری ذی صلاح پروژه ساخت و ساز شما تهیه شود.
اکثر شرکت های ساختمانی و عمرانی که در کشور وجود دارند، مجری تهیه نقشه ازبیلت هستند، از این رو شما میتوانید هر شرکتی که خدمات حرفه ای تر و بهتری را ارائه میدهند و به شهر محل احداث ساختمان نزدیک تر هستند را برای ازبیلت مجری انتخاب کنید. هلدینگ ساختمانی سپنتا با ارائه خدمات تهیه نقشه ازبیلت همراه شماست.
برای خواندن مقالات دیگر، مثل طراحی نمای ساختمان، به قسمت وبلاگ سایت سر بزنید.
نقشه ازبیلت
همانطور که از معنای لغوی ازبیلت (As Built) متوجه میشویم، این نقشهها در فارسی به معنای چون ساخت یا همانطور که ساخته شده، میباشد. معنای فنی نقشه ازبیلت این است که پس از اجرای یک مرحله از پروژه ساخت و ساز، با توجه به گزارش های متریال مصرفی و تغییرات احتمالی در نقشه اولیه، کل عملیات انجامشده به صورت یک نقشه بهروزشده وجود داشته باشد.
در نقشه ازبیلت، اطلاعات مفید و جامعی در مورد ساختار و اجزای ساختمان یا پروژه قید میشود. برخی از اطلاعاتی که در نقشه ازبیلت قید میشوند، عبارتند از:
1. ابعاد: ابعاد و اندازههای دقیق اجزای ساختمان مانند دیوارها، درها، پنجرهها و غیره در ازبیلت قید میشوند.
2. جزئیات مصالح: نوع و مشخصات مصالح مورد استفاده در ساختمان به همراه جزئیات فنی آنها در ازبیلت قید میشوند.
3. پیوستگی و اتصالات: جزئیاتی از پیوستگی و اتصالات بین اجزای ساختمان و نحوه اتصال آنها در ازبیلت قید میشوند.
4. تغییرات: تغییرات و اصلاحاتی که در طول فرآیند ساخت ایجاد شده اند (مانند تغییر مکان یک در، پنجره یا دیوار) در ازبیلت قید میشوند.
5. نحوه عملکرد: جزئیات نحوه عملکرد اجزای ساختمان مانند سیستمهای برودتی، گرمایشی، برق و غیره در ازبیلت قید میشوند.
6. نقاط خاص: نقاط خاصی که باید به دقت رعایت شوند مانند نقاط قوت و ضعف ساختمان، نقشههای لوله کشی و الکتریکی و غیره قید میشوند.
7. مشخصات فنی: مشخصات فنی مربوط به اجزای ساختمان مانند سيستم هاي مكانيكي، الكتريكي، نور پردازي، آسانسور و غيره در نقشه ازبيلت قید میشوند.
8. نام و شماره قطعات: نام و شماره قطعات مختلف که در ساختمان استفاده شدهاند، در نقشه ازبیلت بهدقت قید میشوند.
در کل، هدف اصلی نگارش نقشه ازبیلت، بروز رسانی و ثبت تغییراتی است که در فرآیند ساخت و احداث پروژه رخ دادهاند.
مطالعه بیشتر : بازسازی سالن پذیرایی
نقشه ازبیلت به چند منظور تهیه میشود که اصلی ترین آن پیش بینی تعمیرات احتمالی آینده سازه توسط مهندس پروژه میباشد، در حقیقت نقشه چون ساخت سازه، نقشه نهایی کار است.
برای مثال ممکن است بعد از پایان یک مرحله از عملیاتِ ساخت و ساز متوجه شوید، پروژه آنطور که باید پیش نرفته است در این شرایط برای کسب اطمینان از وضعیت موجود و بررسی مسیری که خطا رفته، نقشه ازبیلت تهیه میشود.
در ادامه دو هدف مهم از تهیه نقشه ازبیلت را بیان میکنیم:
همانطور که در پاراگراف بالا توضیح دادیم، هدف اصلی از تهیه نقشه ازبیلت این است که خطاهای بوجود آمده در پروژه شناسایی و مسیرهایی احتمالی تعمیرات در آینده مشخص شود، بنابراین با تهیه as built به راحتی میتوان خطاهای بوجود آمده حین اجرای پروژه را تشخیص داد.
با تهیه نقشه ازبیلت در هر مرحله از کار، میتوان از کل فرایند ساخت و ساز آماری درست برای گزارش و تایید کارفرما بدست آورد. شاید بتوان گفت نقشه ازبیلت به انگلیسی AS BUILT باعث میشود، کوچیک ترین تغییرات اعمال شده در پروژه را به تصویر کشید و اثربخشی آنرا ملاحظه کرد.
در واقع خوب است بدانید، در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز بزرگ، کارفرما در هر مرحله از مهندس پروژه گزارشی جامع و دقیق میخواهد که در این شرایط تهیه نقشه ازبیلت از بنا بهترین راه کار موجود است.
تهیه نقشه چون ساخت دارای مراحل و دستورالعمل هایی است که مهندس ناظر پروژه باید تمام آنها را دقیق و مرحله به مرحله انجام دهد تا بتواند نقشه ای دقیق و بی عیب و نقص از تغییرات اعمال شده بدست بیاورد، در ادامه دستورالعمل تهیه نقشه های چون ساخت را برایتان لیست کرده ایم:
asbuilt در رشته های مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و فقط مختص عمران و شهرسازی نیست، هرچند وقتی نام asbuilt به گوش میرسد ارتباط دادن آن با رشته های دیگر در وهله اول کار دشواری است، اما در اصل کاربرد این نقشه در رشته های دیگر نیز وجود دارد که در ادامه برایتان معرفی کرده ایم:
نکته: قبل از تهیه نقشه های ازبیلت به گرفتن جواز ساخت باید توجه ویژه ای کرد. هلدینگ ساختمانی سپنتا با خدمات اخذ جواز ساخت و پروانه ساخت همراه شما عزیزان است فقط کافیست تماس حاصل فرمایید.
3 نمونه نمونه نقشه ازبیلت ساختمان را در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید.
تهیه نقشه ازبیلت وظیفه کیست؟
تهیه نقشه ازبیلت یکی از مسئولیت های پیمانکار اصلی است که در طول پروسه ساخت و ساز صورت می گیرد. لازم به ذکر است برابر قانون ساختمان هایی که مجري دارنده مهندس مجري مسئول صحت و دقت نقشه ها می باشد که باید به تایید برسد در ساختمان هایی که مجري ندارند وظیفه تهیه نقشه با مهندس ناظر معماري می باشد. کارگران میدانی داده ها و اطلاعات را که شامل تمام تغییرات و اصلاحات در طول ساخت و ساز می باشند را جمع آوری می کنند.
برای تهیه نقشه ازبیلت معمولاً از ابزارهای رایانهای و نرمافزارهای مخصوص استفاده میشود. این ابزارها به کمک دستگاههای دقیق اندازه گیری، مانند لیزر اسکنر، کامپیوتر، نرم افزار طراحی گرافیک و نرم افزارهای طراحی سه بعدی مانند Revit، AutoCAD و SolidWorks کاربرد دارند.
در این روش، با استفاده از لیزر اسکنر، اندازهگیری دقیق اجزای ساختمان انجام میشود و سپس با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی و سهبعدی، اطلاعات مورد نیاز به صورت گرافیکی و قابل فهم در نقشه ازبیلت نمایش داده میشود.
علاوه بر این روش، برخی از ابزارهای دستی مانند نقاشی، مداد و شاخههای مختلف نیز برای تهیه نقشه ازبیلت استفاده میشوند. اما این روش ها معمولا جهت تهیه نقشه ازبیلت پروژه های کوچک و ساده مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از نقشه Asbuilt میتواند در بهبود ساختمان و تجهیزات آن کمک کند. با استفاده از این نقشه، میتوان تغییراتی که در طول ساخت ساختمان انجام شدهاند را شناسایی کرد و به تعمیر و بهبود آنها بپردازیم. علاوه بر این، نقشه As-built میتواند برای برنامهریزی ایمنی و اضطراری ساختمان نیز مفید باشد.
Revit، AutoCAD و SolidWorks نرم افزارهای تهیه نقشه ازبیلت هستند.
تفاوت نقشه شاپ و ازبیلت
نقشه شاپ نقشه ای است که قبل از شروع عملیات ساختمان تهیه میشود و نقشه ازبیلت نقشهای است که حین عملیات ساختمانی تغییر میکند.
در واقع نقشه شاپ قبل از شروع فعالیت پروژه از طرف پیمانکار تهیه میشود که شامل ریزترین جزئیات اجرایی پروژه است حتی محل نصب دقیق تجهیزات ساختمان
به نقشهای گفته میشود که در حین اجرای پروژه و براساس قوانین سازمان نظام مهندسی تهیه میشود. معمولا اگر نقشه شاپ به خوبی تهیه شده باشد، به ندرت در نقشه ازبیلت تغییراتی اعمال شود.
هلدینگ ساختمانی سپنتا با داشتن چندین مهندس متخصص و حرفه ای در زمینه ساخت و ساز و معماری از سال 89 تا کنون پروژه های عمرانی بسیاری را از ابتدا تا انتها پیش برده و در هر مرحله از انجام این پروژه ها با تهیه نقشه ازبیلت کارفرما در جریان کارهای صورت گرفته قرارداده است، از این رو چنانچه برای انجام پروژه های خود به مهندسین ناظر حرفه ای نیاز دارید، میتوانید همین حالا جهت ثبت سفارش تهیه نقشه ازبیلت با مشاورین ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.
Δ