نقشه ازبیلت (As Built) چیست؟ کاربرد نقشه ازبیلت As Built + معرفی نرم افزار

نقشه ازبلیت چیست

نقشه ازبیلت as built: یکی از مراحل ساخت و ساز پروژه های عمرانی، تهیه نقشه ازبیلت ساختمان میباشد، اگر نمی‌دانید ازبیلت چیست و چه کاربردی دارد با ما تا انتهای مقاله همراه باشید، در این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا به تعریف کامل و جامع نقشه as built می‌پردازیم و شما با مواردی همچون: نقشه as built چیست؟ نرم افزار تهیه نقشه ازبیلت، تفاوت نقشه شاپ و ازبیلت و … به همراه نمونه نقشه ازبیلت معماری جهت دانلود آشنا می‌شوید.

نقشه ازبیلت چیست؟ | نقشه های چون ساخت چیست؟ | نقشه as built چیست؟

نقشه ازبیلت یا as built جزو نقشه های سازه ساختمان هاست که جهت اعلام گزارش از وضعیت حال حاضر و اجرا شده سازه برداشت میشود و با سایر نقشه های مراحل اجرایی ساختمان فرق دارد. در واقع نقشه های ازبیلت از وضعیت موجود و اجرا شده بنا در هر چهار گرایش معماری سازه (ازبیلت معماری) و تاسیسات برقی و مکانیکی (ازبیلت تاسیسات)تهیه می شود.

نقشه ازبیلت به چند منظور تهیه می شود که اصلی ترین آن پیش‌بینی تعمیرات احتمالی آینده ساختمان توسط مهندس پروژه می باشد ، بنابراین با تهیه ازبیلت به راحتی می توان خطاهای به وجود آمده حین اجرای پروژه را تشخیص داد.

ویدئو آموزش کار با نرم افزار نقشه ازبیلت as built و آشنایی با ازبیلت

نام های ازبیلت

نقشه ازبیلت به انگلیسی As Built گفته می‌شود و در فارسی با نام نقشه چون ساخت و ازبیلت ساختمان نیز شناخته می‌شود.

تهیه نقشه چون ساخت 

در این مقاله سعی کردیم، به طور کامل شما را با مفهوم و کاربرد ازبیلت یا چون ساخت آشنا کنیم تا بدانید در شرایطی که امکان نقشه برداری معماری به طور دقیق و مستقیم وجود ندارد و نقشه های معماری موجود با عملیات اجرایی مطابق نیستند، تهیه چون ساخت با استفاده از نرم افزارهای موجود برای نقشه کشی، مثل یک فرشته نجات کمک کننده است، البته این تکنیک زمانی ارزش خود را نشان میدهد، که نقشه ازبیلت توسط مجری ذی صلاح پروژه ساخت و ساز شما تهیه شود.

چرا نقشه ازبیلت به عنوان یکی از مستندات مهم پروژه شناخته می‌شود؟ نقشه ازبیلت برای پایان کار

 زیرا دارای اطلاعات مفید و جامعی در مورد ساختار و اجزای ساختمان یا پروژه است. این نوع نقشه، حاوی جزئیات فنی ساختمان و تغییراتی که در طول فرآیند ساخت ایجاد شده‌اند است. همچنین، نقشه ازبیلت حاوی اطلاعاتی در مورد جزئیات ساختمانی مانند مصالح، ابعاد، نقاط قوت و ضعف، سیستم‌های برودتی و گرمایشی، اتصالات و پیوستگی اجزای ساختمان است.
 

چه زمانی باید یک نقشه As-built ایجاد شود؟

به طور معمول، نقشه As-built پس از اتمام ساخت و ساز ساختمان تهیه می‌شود. اما در صورتی که تغییرات بزرگی در ساختمان و تجهیزات آن انجام شود، نیز می‌توان نقشه As-built را به‌روزرسانی کرد.

ازبیلت مجری

اکثر شرکت های ساختمانی و عمرانی که در کشور وجود دارند، مجری تهیه نقشه ازبیلت هستند، از این رو شما میتوانید هر شرکتی که خدمات حرفه ای تر و بهتری را ارائه میدهند و به شهر محل احداث ساختمان نزدیک تر هستند را برای ازبیلت مجری انتخاب کنید. هلدینگ ساختمانی سپنتا با ارائه خدمات تهیه نقشه ازبیلت همراه شماست.

call to action

 

قبل از طراحی نقشه ازبیلت باید چه مواردی را بررسی کنیم؟

  • مشخص کردن فرمت نقشه ازبیلت
  • اطمینان از اضافه شدن تمام اطلاعات مورد نیاز در نقشه

برای خواندن مقالات دیگر، مثل طراحی نمای ساختمان، به قسمت وبلاگ سایت سر بزنید.


هلدینگ سپنتا
نقشه ازبیلت

معنی ازبیلت

همان‌طور که از معنای لغوی ازبیلت (As Built) متوجه میشویم، این نقشه‌‌ها در فارسی به معنای چون ساخت یا همان‌طور که ساخته شده، میباشد. معنای فنی نقشه ازبیلت این است که پس از اجرای یک مرحله از پروژه ساخت و ساز، با توجه به گزارش‌ های متریال مصرفی و تغییرات احتمالی در نقشه اولیه، کل عملیات انجام‌شده به صورت یک نقشه به‌روزشده وجود داشته باشد. 

چه اطلاعاتی در نقشه ازبیلت قید می‌شود؟

در نقشه ازبیلت، اطلاعات مفید و جامعی در مورد ساختار و اجزای ساختمان یا پروژه قید می‌شود. برخی از اطلاعاتی که در نقشه ازبیلت قید می‌شوند، عبارتند از:

1. ابعاد: ابعاد و اندازه‌های دقیق اجزای ساختمان مانند دیوارها، درها، پنجره‌ها و غیره در ازبیلت قید می‌شوند.

2. جزئیات مصالح: نوع و مشخصات مصالح مورد استفاده در ساختمان به همراه جزئیات فنی آن‌ها در  ازبیلت قید می‌شوند.

3. پیوستگی و اتصالات: جزئیاتی از پیوستگی و اتصالات بین اجزای ساختمان و نحوه اتصال آن‌ها در ازبیلت قید می‌شوند.

4. تغییرات: تغییرات و اصلاحاتی که در طول فرآیند ساخت ایجاد شده اند (مانند تغییر مکان یک در، پنجره یا دیوار) در ازبیلت قید می‌شوند.

5. نحوه عملکرد: جزئیات نحوه عملکرد اجزای ساختمان مانند سیستم‌های برودتی، گرمایشی، برق و غیره در ازبیلت قید می‌شوند.

6. نقاط خاص: نقاط خاصی که باید به دقت رعایت شوند مانند نقاط قوت و ضعف ساختمان، نقشه‌های لوله کشی و الکتریکی و غیره قید می‌شوند.

7. مشخصات فنی: مشخصات فنی مربوط به اجزای ساختمان مانند سيستم هاي مكانيكي، الكتريكي، نور پردازي، آسانسور و غيره در نقشه ازبيلت قید می‌شوند.

8. نام و شماره قطعات: نام و شماره قطعات مختلف که در ساختمان استفاده شده‌اند، در نقشه ازبیلت به‌دقت قید می‌شوند.

در کل، هدف اصلی نگارش نقشه ازبیلت، بروز رسانی و ثبت تغییراتی است که در فرآیند ساخت و احداث پروژه رخ داده‌اند.

مطالعه بیشتر : بازسازی سالن پذیرایی

هدف از تهیه نقشه ازبیلت چیست؟

نقشه ازبیلت به چند منظور تهیه میشود که اصلی ترین آن پیش بینی تعمیرات احتمالی آینده سازه توسط مهندس پروژه میباشد، در حقیقت نقشه چون ساخت سازه، نقشه نهایی کار است.

برای مثال ممکن است بعد از پایان یک مرحله از عملیاتِ ساخت و ساز متوجه شوید، پروژه آنطور که باید پیش نرفته است در این شرایط برای کسب اطمینان از وضعیت موجود و بررسی مسیری که خطا رفته، نقشه ازبیلت تهیه میشود.

چرا از نقشه ازبیلت استفاده می‌کنند؟

در ادامه دو هدف مهم از تهیه نقشه ازبیلت را بیان میکنیم:

1. مشخص شدن خطاهای حین اجرا سازه

همانطور که در پاراگراف بالا توضیح دادیم، هدف اصلی از تهیه نقشه ازبیلت این است که خطاهای بوجود آمده در پروژه شناسایی و مسیرهایی احتمالی تعمیرات در آینده مشخص شود، بنابراین با تهیه as built به راحتی میتوان خطاهای بوجود آمده حین اجرای پروژه را تشخیص داد.

2. مشخص شدن تغییرات قبل و حین اجرا و بعد از اتمام پروژه 

با تهیه نقشه ازبیلت در هر مرحله از کار، میتوان از کل فرایند ساخت و ساز آماری درست برای گزارش و تایید کارفرما بدست آورد. شاید بتوان گفت نقشه ازبیلت به انگلیسی AS BUILT باعث میشود، کوچیک ترین تغییرات اعمال شده در پروژه را به تصویر کشید و اثربخشی آنرا ملاحظه کرد.

در واقع خوب است بدانید، در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز بزرگ، کارفرما در هر مرحله از مهندس پروژه گزارشی جامع و دقیق میخواهد که در این شرایط تهیه نقشه ازبیلت از بنا بهترین راه کار موجود است.

 

دستورالعمل تهیه ازبیلت 

تهیه نقشه چون ساخت دارای مراحل و دستورالعمل هایی است که مهندس ناظر پروژه باید تمام آنها را دقیق و مرحله به مرحله انجام دهد تا بتواند نقشه ای دقیق و بی عیب و نقص از تغییرات اعمال شده بدست بیاورد، در ادامه دستورالعمل تهیه نقشه های چون ساخت را برایتان لیست کرده ایم:

  • اندازه گیری و ترسیم پلان ها، نماها  مقاطع و پلان موقعیت در مقیاس مناسب و مشخص نمودن مغایرت ها
  • تهیه پلان مبلمان فضاها مانند پارکینگ و ترسیم استقرار خودروها و مشخص کردن ابعاد و نوع درب ورودی پارکینگ
  • ترسیم خرپشته به صورت کلی و در صورت احداث انباري محاسبه مساحت آن 
  •  اعلام مساحت نورگیر، راه پله، آسانسور در هر طبقه و مقایسه آن با توجه به شیوه نامه و دستورالعمل تفکیک آپارتمان ها
  • درج مساحت بناي ساخته شده در هر طبقه بدون در نظر گرفتن درز انقطاع
  •  درج مساحت کنسول ها و درز انقطاع در هر طبقه
  •  اندازه‌گیري و ترسیم فضاي تجاری و بالکن تجاری با در نظر گرفتن نوع دیوارها اعم از اختصاصی و اشتراکی مطابق با شیوه نامه و دستور العمل تفکیک آپارتمان ها
  • تکمیل جداول و مشخصات و قید مغایرت­‌هاي مساحی در نقشه چون ساخت با نقشه های مصوب
  •  درج مساحت فضاي مفید و تعداد واحد های مسکونی و تجاری

انواع نقشه ازبیلت 

asbuilt در رشته های مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و فقط مختص عمران و شهرسازی نیست، هرچند وقتی نام asbuilt به گوش میرسد ارتباط دادن آن با رشته های دیگر در وهله اول کار دشواری است، اما در اصل کاربرد این نقشه در رشته های دیگر نیز وجود دارد که در ادامه برایتان معرفی کرده ایم:

نقشه ازبیلت چه کاربردهایی دارد؟

  • نقشه‌برداری میکروژئودزی جهت کنترل تغییرات سازه‌های حساس مانند سد در طول مرحله بهره‌برداری و نگهداری
  • تهیه نقشه های ازبیلت ستون‌ها و دیوارهای حایل به منظور چگونگی بررسی وضعیت سازه از نظر نشست و پیچش و شاغولی و انتخاب روش‌های مناسب تقویت سازه و در صورت امکان رفع خطاها
  • تهیه پلان نمای یک ساختمان جهت اجرای طراحی نمای ساختمان نمای جدید یا بازسازی نمای موجود که به تازگی باب شده است و پروژه‌های بازسازی تاسیسات الکتریکی و محل خروجی و ورودی لوله‌های تاسیساتی و سایر اجزای ساختمانی نظیر حفرات کانال‌های آب و سرویس‌های بهداشتی
  • مستندسازی میراث فرهنگی و آثار تاریخی و ملی و تهیه طرح‌های حفاظت، مرمت، احیاء، ساماندهی بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی – فرهنگ

نکته: قبل از تهیه نقشه های ازبیلت به گرفتن جواز ساخت باید توجه ویژه ای کرد. هلدینگ ساختمانی سپنتا با خدمات اخذ جواز ساخت و پروانه ساخت همراه شما عزیزان است فقط کافیست تماس حاصل فرمایید.

 

نمونه نقشه ازبیلت ساختمان

3 نمونه نمونه نقشه ازبیلت ساختمان را در تصویر زیر می‌توانید مشاهده کنید.

تهیه نقشه ازبیلت وظیفه کیست؟

تهیه نقشه ازبیلت وظیفه کیست؟
تهیه نقشه ازبیلت وظیفه کیست؟

تهیه نقشه ازبیلت یکی از مسئولیت های پیمانکار اصلی است که در طول پروسه ساخت و ساز صورت می گیرد. لازم به ذکر است برابر قانون ساختمان هایی که مجري دارنده مهندس مجري مسئول صحت و دقت نقشه ها می باشد که باید به تایید برسد در ساختمان هایی که مجري ندارند وظیفه تهیه نقشه با مهندس ناظر معماري می باشد.
کارگران میدانی داده ها و اطلاعات را که شامل تمام تغییرات و اصلاحات در طول ساخت و ساز می باشند را جمع آوری می کنند.

چه ابزارهایی برای تهیه نقشه ازبیلت استفاده می‌شود؟

برای تهیه نقشه  ازبیلت معمولاً از ابزارهای رایانه‌ای و نرم‌افزارهای مخصوص استفاده می‌شود. این ابزارها به کمک دستگاه‌های دقیق اندازه گیری، مانند لیزر اسکنر، کامپیوتر، نرم افزار طراحی گرافیک و نرم افزارهای طراحی سه بعدی مانند Revit، AutoCAD و SolidWorks کاربرد دارند.

در این روش، با استفاده از لیزر اسکنر، اندازه‌گیری دقیق اجزای ساختمان انجام می‌شود و سپس با استفاده از نرم‌افزارهای گرافیکی و سه‌بعدی، اطلاعات مورد نیاز به صورت گرافیکی و قابل فهم در نقشه ازبیلت نمایش داده می‌شود.

علاوه بر این روش، برخی از ابزارهای دستی مانند نقاشی، مداد و شاخه‌های مختلف نیز برای تهیه نقشه ازبیلت استفاده می‌شوند. اما این روش ها معمولا جهت تهیه نقشه ازبیلت پروژه های کوچک و ساده مورد استفاده قرار میگیرد.

چگونه می‌توان از نقشه Asbuilt برای بهبود ساختمان و تجهیزات آن استفاده کرد؟

استفاده از نقشه Asbuilt می‌تواند در بهبود ساختمان و تجهیزات آن کمک کند. با استفاده از این نقشه، می‌توان تغییراتی که در طول ساخت ساختمان انجام شده‌اند را شناسایی کرد و به تعمیر و بهبود آن‌ها بپردازیم. علاوه بر این، نقشه As-built می‌تواند برای برنامه‌ریزی ایمنی و اضطراری ساختمان نیز مفید باشد.

نرم افزار تهیه نقشه ازبیلت

Revit، AutoCAD و SolidWorks نرم افزارهای تهیه نقشه ازبیلت هستند.

تفاوت نقشه شاپ و ازبیلت

هلدینگ سپنتا
تفاوت نقشه شاپ و ازبیلت

نقشه شاپ نقشه ای است که قبل از شروع عملیات ساختمان تهیه می‌شود و نقشه ازبیلت نقشه‌ای است که حین عملیات ساختمانی تغییر میکند.

نقشه شاپ

در واقع نقشه شاپ قبل از شروع فعالیت پروژه از طرف پیمانکار تهیه می‌شود که شامل ریزترین جزئیات اجرایی پروژه است حتی محل نصب دقیق تجهیزات ساختمان

نقشه ازبیلت ساختمان

به نقشه‌ای گفته می‌شود که در حین اجرای پروژه و براساس قوانین سازمان نظام مهندسی تهیه می‌شود. معمولا اگر نقشه شاپ به خوبی تهیه شده باشد، به ندرت در نقشه ازبیلت تغییراتی اعمال شود.

سفارش تهیه نقشه ازبیلت

هلدینگ ساختمانی سپنتا با داشتن چندین مهندس متخصص و حرفه ای در زمینه ساخت و ساز و معماری از سال 89 تا کنون پروژه های عمرانی بسیاری را از ابتدا تا انتها پیش برده و در هر مرحله از انجام این پروژه ها با تهیه نقشه ازبیلت کارفرما در جریان کارهای صورت گرفته قرارداده است، از این رو چنانچه برای انجام پروژه های خود به مهندسین ناظر حرفه ای نیاز دارید، میتوانید همین حالا جهت ثبت سفارش تهیه نقشه ازبیلت با مشاورین ما در تماس باشید.

call to action

 

ارتباط با هلدینگ سپنتا

برای ارتباط با هلدینگ سپنتا مجری پروژه های ساختمانی از طریق شماره تماس زیر و قسمت درخواست مشاوره اقدام کنید.

4 پاسخ

  1. نقشه مصوب یک ساختمان طبق پروانه ۳ طبقه و پیلوت با سطح اشغال ۶۰ درصد است. مالک ۶ طبقه و پیلوت با سطح اشغال ۱۰۰ درصد اجرا می کند. آیا در این مورد نقشه چون ساخت طبق تعریف آن نقشه اجرا شده ۶ طبقه و پیلوت با سطح اشغال ۱۰۰ درصد است یا دیگر در اینجا نقشه چون ساخت معنا ندارد

    1. سلام. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر لطفا با شماره 02166004175 تماس بگیرید.

  2. نقشه ازبیلت تاسیسات برای پروژمون لازم داریم، چند شرکت رفتم و هیچ کدوم به علت مشغله کاری قبول نکردن ازبیلت رو طراحی کنند. شما این کارو انجام میدید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents