سقف عرشه فولادی جهت کاهش بار مرده و سبک سازی در ساختمان ها به کار میرود هلدینگ ساختمانی سپنتا در این مقاله قصد دارد تا شما کاربران عزیز را با سقف عرشه فولادی، کاربرد ها و مجریان ارائه دهنده در این حوزه را به شما معرفی کند، پس با ما همراه باشید. سقف […]
سقف عرشه فولادی جهت کاهش بار مرده و سبک سازی در ساختمان ها به کار میرود هلدینگ ساختمانی سپنتا در این مقاله قصد دارد تا شما کاربران عزیز را با سقف عرشه فولادی، کاربرد ها و مجریان ارائه دهنده در این حوزه را به شما معرفی کند، پس با ما همراه باشید.
همان طور که در مقدمه گفته شد این نوع سقف ها به جهت کاهش بار مرده بر روی سازه مورد استفاده می شود، ورق های عرشه فولادی به دو سته ی Roof Deck و Floor Deck تقسیم بندی می شود، ورق فولادی Roof Deck در ایتدا به جهت باربردی حین اجرا و باربری قبل از گیرش بتن استفاده می شد به تدریج با تغییر در تولید و اجرای که باعث شد این ورق ها تبدیل به آرماتور کششی شوند این ترکیب بین بتن ، ورق تحتانی و تیرچه ها امروزه به سقف عرشه فولادی و به این نوع ورق ها وردق فولادی Floor Deck شناخته می شود.
توجه به فاصله دهانه های تیرهای فرعی در سقف عرشه فولادی یکی از موارد مهم در این زمینه است. در سقف های عرشه فولادی فاصله تیرهای فرعی نسبت به سقف کامپوزیت می تواند بیشتر باشد و سقف عرشه فولادی را سبکتر می کند. به همین خاطر بسیاری از سازندگان آن را انتخاب میکنند. اگر می خواهید جلوی لرز سقف را بگیرید، با توجه به استاندارد ضخامت ورق عرشه(۰.۸ میلی متر) فاصله نباید بیشتر از ۲۵۰ سانتیمتر باشد. هرچه فاصله بیشتر شود، ضخامت ورق هم متناسب با آن افزایش می یابد.
یکی از مهمترین عوامل در کاهش لرزش سقف عرشه فولادی فواصل تیرهای فرعی می باشد
ابعاد ورق سقف عرشه فولادی به شکلی کلی به توجه به نوع عرشه و اهداف مورد استفاده میتواند متغیر باشد. در طراحی سقفهای فولادی، ابعاد معمولاً بر اساس فاصله بین پروفیلهای فولادی (تیرها) و ضخامت ورقهای عرشه تعیین میشود. در ادامه ابعاد عمومی ورق سقف عرشه فولادی را مطرح میکنم:
لازم به ذکر است که در هنگام طراحی و محاسبه سقف عرشه فولادی، باید به استانداردهای ملی و محلی، مقررات ساختمانی، و شرایط خاص پروژه توجه کرد تا ابعاد مناسبی برای سازه تعیین شود. همچنین، برای اجرای بهینه سقف فولادی، مشورت با مهندسین سازه و متخصصان مورد نیاز است.
فاصله بین تیرها در سقف عرشه فولادی بسیار مهم است و بستگی به نوع باربری و نیازهای سازه دارد. این فاصله توسط مهندسین سازه طراحی میشود و باید معیارهای استاندارد و مقررات ملی و محلی را رعایت کند. در زیر، فاصله بین تیرها در سقف عرشه فولادی بر اساس نیازهای مختلف توضیح داده میشود:
در هر صورت، طراحی فاصله بین تیرها باید با دقت و با توجه به شرایط خاص پروژه و استانداردهای مربوطه انجام شود تا سازه ایمن و کارآمد باشد.
شکل سقف عرشه فولادی ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای به شکل آجدار که فاقد میلگرد است و نیاز به قالب بندی ندارد، این نوع سقف ها در حال حاضر طرفداران زیادی در دنیا دارند این نوع سقف ها 30 تا 60 درصد وزن کم تری نسبت به سقف های مشابه خود دارند و سرعت اجرای سقف های عرشه فولادی 12 برابر از سقف های عادی بیشتر است.
سقف عرشه فولادی متال دک ورقه های گلوانیزه ذوزنقه ای آجدار بدون میلگرد هستند که نیاز به قالب بندی ندارند و یکی از روش های مدرن اجرای سازه است این نوع سقف ها وزن کمتری نسبت به سقف های دیگر دارند.
سقف عرشه فولادی متال دک سطح هموار و یکپارچه دارد و با استفاده از این نوع سقف کف سازی ، پوکه گذاری و قالب بندی دیگر نیازی نیست و باعث افزایش سرعت اجرای سقف و آماده سازی برای نازک کاری می شود و می توان بعد از آماده شدن شبکه های تاسیساتی به صورت یکجا کل سقف های طبقات را بتن ریزی کرد و دیگر نیاز به جوشکاری (جوش فورجینگ) نیست و تنها با میخ های فولادی نصب می شوند.
سقف عرشه فولادی، نوعی گالوانیزه شیاردار ذوزنقه ای شکل میباشد که برای سقف یا کف ساختمان استفاده میشود. در ادامه این مطلب توجه شما را به مزایا و عایب این سقف های کامپوزیتی است که وظیفه اصلی آن تحمل بار سازه های ساختمان است، جلب میکنیم.
همان طور که در قسمت معایب استفاده از سقف عرشه فولادی گفته شد در این نوع سقف ها خوردگی فلز مرسوم است برای جلوگیری از خورگی می توان در قسمت های هسته ی فلزی سقف و روی آن از ماده ای به نام روی خام استفاده نمود که جلوگیری خوردگی فلز و افزایش دوام آن در شرایط آب و هوایی گوناگون.
یکی از اصلی ترین مصالح به کار رفته در این نوع سقف ها است ورق مورد استفاده شده در این نوع سقف ها ورق فولادی گالوانیزه با ضخامت 8 تا 2.1 میلی متر می باشد که به وسیله ی دستگاه به حالت موج دار ذوزنقه ای در می آیند.
برش گیر ها یا گل میخ رابط میان ورق گالوانیزه و بتن می باشد که از لحاظ سازه ای یکپارچگی عملکرد برشی را تامین می کند، این برش گیری ها حداکثر قطر 20 میلی متر و ارتفاع آن با توجه به شکل ورقه فولادی متغیر است.
در مرحله آرماتور بندی لازم است که موراد زیر اجرا شود
بتنی که در این سقف به کار می رود بتن سبک یا بتن معمولی است که مقامت فشاری آن با توجه به نوع بتن 200 تا 300 گیلوگرم بر سانتی متر مربع تغییر می کند، و عوامل دیگری مانند نوع بارگذاری و مشخصات دهانه بستگی دارد.
اگر میخواهید همه چیز در مورد بتن را بدانید، این مقاله را از دست ندهید
برای محاسبه هزینهی سقف های عرشه فولادی می بایست به چند نکته توجه نمود که در ادامه به چند مورد از آن ها می پردازیم
اولین مرحله در محاسبه هزینه اندازه گیری محیط سقفی که می خواهید عرشه های فولادی را بر روی آن نصب کنید، باید این قسمت به صورت دقیق اندازه گیری شود تا تعداد ورقه ها عرشه فولادی معلوم شود.
فشار در طبقات مختلف باهم تفاوت دارد به طور مثال فشار بر روی طبقه دوم بیشتر از طبقه آخر است و با به دست آورد فشار وراده بر هر طبقه می توان ضخامت ورق های عرشه فولادی را به دست آورد.
هزینه مصالح مورد نیاز در یک پروژه ساخت سقف عرشه فولادی بیشتر از 2/3 قیمت کلی یک متر مربع عرشه فولادی را شامل می شود و موراد زیر بر روی آن تاثی می گذارد:
ورق گالوانیزه و برش گیر ها جنس های متفاوتی دارند و باید هنگام خرید به این موضوع توجه داشت که جنس ورق های گلوانیزه و برش گیر ها باید یکسان باشد تا ترکیبی قدرتمند به وجود آید.
به دلیل اینکه این نوع ورق ها در بعضی از مکان ها تولید می شود معمولا هزینه حمل و نقل آن بیشتر است بنابراین هنگام محاسبه هزینه باید به هزینه ی حمل و نقل توجه نمود.
هلدینگ ساختمانی سپنا با 10 سال تجربه اجرای پروژه های عمرانی و ساختمانی و مجهزترین آزمایشگاه ها در این مقاله سعی نمود تا شما را با کاربرد سقف های عرشه فولادی و مجریان فعال در این حوزه را به شما معرفی کند، جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات مشاوره رایگان همین حالا با ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.
Δ