نمای سبز ساختمان|مشاوره رایگان+ طراحی و اجرا

نمای سبز ساختمان

نمای سبز ساختمان — امروزه با زندگی شلوغ ماشینی در شهر های بزرگ، کمتر کسی وقت و انرژی کافی برای سر زدن به طبیعت و پیوند گرفتن با گیاهان را دارد. اما آیا وقت آن نیست که طبیعت را به شهر های خود به ویژه ساختمان های خود راه دهیم ؟
آوردن طبیعت به شهرهای ما جزء حیاتی برای آینده ای پایدار است. از آنجا که ارتباط ما با جهان طبیعی اغلب در این جهان شهری به طور فزاینده ای نادیده گرفته می شود؛ نمای سبز ساختمان، (دیوارهای سبز و پشت بام های سبز ) می تواند مکانهایی باشد که ما به آنها نیاز داریم و ارزش بسیاری خواهد داشت. در این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا به تعریف و مزایای نمای سبز ساختمان می پردازیم؛ با ما همراه باشید.

 

نمای سبز ساختمان – نمای سبز چیست؟

 نمای سبز، دیواری است که به طور کامل یا تا حدی با فضای سبز پوشانده شده است. نمای سبز ساختمان با گیاهان صعود کننده از سیستم نرده ای برای نگه داشتن گیاهان ریشه دار در زمین یا ظروف استفاده می کند. نمای سبز مزایای اقتصادی، زیست محیطی، زیبایی شناختی و فیزیولوژیکی را برای محیط شهری ارائه می دهد.

به نمای سبز یا  Green Facade،  اصطلاحا باغ عمودی یا vertical garden facade گفته میشود. 
 ایده‌های زیبا و خلاقانه باغ عمودی 

نمای سبز در ساختمان مدرن

 

 نمای سبز ساختمان چطور اجرا می شود؟ نحوه اجرای نمای سبز

 نمای سبز ساختمان،  نوعی باغ عمودی است که روی دیوار ساختمان نصب شده است. نما به طور کلی شامل یک ساختار تکیه گاه و گیاهانی است که برای چسبیدن به آن و رشد به سمت بالا مناسب هستند. گیاهان اغلب به صورت هیدروپونیک رشد می کنند، اگرچه در برخی موارد می توان آنها را در خاک پایه ساختمان رشد داد.
نمای سبز در ساختمانها می‌تواند بسیار ساده اجرا شود. حتما دیوارهای خانه های قدیمی سطح شهر را دیده اید که با یک پیچک بزرگ پوشیده شده است. این یک نمونه ساده از اجرای نمای سبز ساختمان هاتست!
بطور کلی نمای سبز در وسعت زیاد می تواند به دو صورت پیاده سازی شود: 

  • نماهای سبز — در این روش اجرا، نمای ساختمان محل رشد و حرکت گیاه است. گیاهی مثل پیچک و یا هر گیاه رونده دیگری را در یک بستر خاک قرار داده و گیاه از سطح نما بالا می رود و یا آویز می شود. این روش علاوه بر سادگی، هزینه چندانی هم ندارد.

  • دیوارهای سبز — در این روش، گیاهان در تمام سطح دیوار کاشته می شوند. (نصب گلدان های پیش ساخته یا کاشتن گیاه در میان دو لایه الیاف )

انواع گیهان در نمای سبز

نما سبز

 

نمای سبز در معماری

معماری سبز فلسفه ای است که با استفاده از منابع پایدار انرژی، طراحی نمای ساختمان کارآمد برای کاهش مصرف انرژی و به روزرسانی ساختمانهای موجود با فناوری جدید، از ساختن با در نظر گرفتن محیط پیروی می کند.
آسیب به ساختمان توسط ریشه گیاهان صعود کننده اغلب مطرح می شود. اما فقط در صورتی که نما از قبل ملات شل یا ترک خورده داشته باشد، با ریشه گیاه مشکل خواهد داشت. بنابراین مهم است که یک ساختمان از نظر وجود گسل ها بازرسی شود و قبل از کاشت هر گونه پوشش، آنها را تعمیر کرد. با گیاهان صعود کننده، ساختمان نیز باید سالانه بازرسی شود.
در نمای سبز ساختمان همه ریشه ها، تاندون ها، ساقه های دوقلو و سایر نقض ها باید از پنجره ها، ناودان ها و لبه ها جدا شوند تا از آسیب جلوگیری شود. برخی از افراد از ورود عنکبوت و حشرات به خانه های خود از طریق پوشش گیاهی نمای ساختمان می ترسند. 
اگر پنجره ها و سایر قسمت های باز از پوشش گیاهی دور نگه داشته شوند، می توان این میزان را کاهش داد. به طور کلی پرندگان به عنوان مزاحم دیده نمی شوند. واضح است که میزان جانوران روی نمای سبز ساختمان بسته به سن و نوع پوشش گیاهی مورد استفاده دو تا سه برابر بیشتر از نمای معمولی است.


بیشتر بخوانید: طراحی نمای ترکیبی


 

نمای سبز ساختمان چگونه کار می کند؟

 پوشش گیاهی عمودی دیوارها را در برابر تابش مستقیم خورشید محافظت می کند. نما گرمای کمتری را جذب می کند و گرمای کمتری در شب منتشر می کند. گیاهان همچنین بخار آب را از طریق تبخیر ساطع می کنند، که این امر باعث افزایش اثر خنک کننده در مناطق اطراف می شود.

نمای سبز و معماری شهری

هزینه اجرای نمای سبز ساختمان

هزینه اجرای نمای سبز مثل تمام نماهای دیگر به عوامل متفاوتی بستگی دارد. عواملی مثل ارتفاع ساختمان، مساحت قسمت نماسازی، متریال و گیاهان انتخابی‌ و دستمزد مجریان  تاثیر مستقیمی روی هزینه تمام شده‌ی اجرای نمای سبز ساختمان دارند. انتخاب مجریانی کاربلد و منصف می‌تواند تا حدود زیادی هزینه‌های نمای ساختمان شما را کاهش دهد.

 

 3 نوع پوشش گیاهی نمای سبز ساختمان

1. گیاهان خود نورد؛  که با استفاده از پیچک، ساقه های دوقلو یا مکنده صعود می کنند

گونه های خود چسب نیازی به کمک کوهنوردی ندارند. آنها دارای پد های مکنده یا ریشه های چسبیده هستند که دور از نور رشد می کنند. در این حالت مهم است که هیچ شکافی در نما یا دهانه بین آجرها وجود نداشته باشد و خروجی های تهویه و سایر خروجی ها از پوشش گیاهی برای جلوگیری از آسیب جلوگیری شود.  پیچک شناخته شده ترین نوع پوشش گیاهی چسبناک در نمای سبز ساختمان است.

2.  گیاهان رونده یا کوهنورد؛ که به سازه ای در جلوی دیوار احتیاج دارند که در طول آن بتوانند رشد کرده و صعود کنند

دوقلوها بزرگترین دسته گیاهان کوهنوردی هستند. ساقه ها به سمت بالا و اطراف تنه درختان، سیمها و هرگونه کمک دیگر در جستجوی نور می چرخند. اگر بخواهند به عنوان پوشش گیاهی عمودی استفاده شوند، همیشه نیاز به حمایت دارند. نمونه ای از دوقلوها ویستریا است.
کوه نوردان مجهز به خار و قلاب هستند که گیاه از آنها برای رشد به سمت بالا استفاده می کند. یاس زمستانی و رز کوهنوردی از این روش صعود استفاده می کنند. شاخه ها دارای گلبرگ یا تاندون های دوقلو هستند که در اطراف دستیار کوهنوردی می پیچند. شاخه های معروف در نمای سبز ساختمان، انگور، پارتنوسیس و کلماتیس هستند.

3. گیاهان آویز؛ که از گلدان روی سقف یا بالکن رشد می کنند (این گیاهان به مراقبت بیشتری احتیاج دارند: کود، آب و محافظت در برابر یخ زدگی)

باغ های نمای سبز، که در آن گیاهان از گلدان هایی که به نما چسبانده شده اند یا از بستری متصل به آن به سمت بالا رشد می کنند.  اینها به دلیل مراقبت های شدید و نگهداری مورد نیاز، از جمله آبیاری و کوددهی منظم، به طور کلی راه حل های پرهزینه و شکننده ای هستند. این سوال مطرح می شود که این راه حل ها تا چه حد می توانند پایدار باشند. آنها فقط باید در مواردی استفاده شوند که گیاهان را نمی توان مستقیماً در قسمت پایین نما در زمین قرار داد.

 

نکتـــــه: از گونه هایی که نیاز به حمایت کوهنوردی دارند می توان در ترکیب با گونه های خود چسب استفاده کرد و از آنها به عنوان حمایت کوهنوردی خود استفاده کرد. کوهنوردان به طور طبیعی در جنگل ها ، بیشه ها و لبه های جنگل می رویند، زیرا اینها محیط های سرپناهی هستند. بنابراین توصیه می شود مقداری پوشش محافظ برای پایه گیاه به شکل برخی گیاهان دیگر در نمای سبز ساختمان تهیه کنید.

نمای سبز ساختمان و حذف آلاینده ها

نمای سبز به همراه نمای سنگ

گیاهان آویز در نمای سبز ساختمان

ساختمان های مدرن و نمای سبز ساختمان

انواع نمای سبز

نماهای سبز ساختمان

 

نمای سبز عمودی چیست؟

باغ های عمودی یک پیشرفت است که توسط تولید کنندگان مختلف ارائه می شوند. آنها شامل عناصر پیش ساخته نما هستند که در جلوی نمای سبز ساختمان قرار گرفته اند و به خاک در زمین متصل نیستند. نمای سبز عمودی، عناصر نمای مدولار هستند که با یک بستر پر شده اند.
آنها همیشه مجهز به سیستم آبیاری هستند که معمولاً به طور خودکار و یا کنترل از راه دور کار می کنند.  یک سازه فرعی باید روی نمایی قرار گیرد که عناصر مدولار را می توان روی آن وصل کرد. این عناصر همچنین می توانند به عنوان دیوار حفره بیرونی ساخته شوند. ایراد یک باغ عمودی این است که نیاز به نگهداری، آبیاری و سیستم مراقبت بیشتری دارد.  نمای سبز عمودی به طور قابل توجهی گرانتر از نمای سبز معمولی است که از گیاهان کوهنوردی استفاده می کند. مزیت این نما این است که سیستم نیازی به خاک ندارد و بنابراین برای هر شرایطی مناسب است. اگر به خوبی طراحی و مراقبت شود، نما سریعتر و به شکلی یکنواخت سبز می شود.

 

نمای سبز ساختمان چه مزایایی دارد ؟

 تنگنایی که دنیای مدرن برای ما به وجود آورده، زندگی با نشاط را از ما گرفته است. با کمک گیاهان و حضور یافتنشان در بافت شهر و نمای ساختمان ها، تا حد زیادی این دلمردگی را از چهره شهرها می زداید. در کنار این مزیت بزرگ نمای سبز ساختمان، هیچ نوع روکش و نمای دیگری نمی تواند مزایای ترکیبی زیر را ارائه دهد:

  1. حذف آلاینده های هوا

در نمای سبز ساختمان،  گیاهان می توانند ذرات ریز و ذرات معلق هوا را مانند فلزات سنگین سرب و کادمیوم از هوا جذب کنند. ذرات معلق به طور کلی روی برگ ها رسوب می کنند، توسط باران شسته می شوند و به خاک ختم می شوند. قسمت دیگری از این ماده جذب گیاه شده و ذخیره می شود. به نظر می رسد جذب در نزدیکی جاده های اصلی، جایی که آلودگی بیشتری وجود دارد، بزرگتر باشد. میزان جذب نیز بستگی به شاخص سطح برگ (رابطه سطح برگ و فضای اشغال شده توسط برگها در نما) و نوع گیاه دارد.
گیاهان از CO2 هوا برای فتوسنتز استفاده می کنند و اکسیژن را تولید می کنند. همچنین نیتروژن و ازن از هوا جذب می شوند. گونه های مختلف گیاهان انواع مختلف آلودگی را در مقادیر مختلف از هوا جذب می کنند. تأثیر پوشش گیاهی بر کیفیت هوا در مناطق بسیار آلوده شهر ناچیز است.

 

  1. کاهش دمای شهری

نمای سبز آپارتمان گرمای کمتری را جذب کرده و از دست می دهد. این گیاهان همچنین باعث تبخیر می شوند که به خنک نگه داشتن آب و هوای شهر کمک می کند. پوشش گیاهی عمودی در حال حاضر مورد توجه است. برای قرن ها از گیاهان مخصوص کوهنوردی مانند wisteria و virginia creeper برای تزئین نمای ساختمان استفاده شده است.
 در آلمان، سبز شدن دیوارها Architektentrost  نامیده می شود، زیرا بسیاری از طرح های شکست خورده با استفاده از پوشش گیاهی عمودی از دید پنهان شده اند. اخیراً در شهرهای بزرگتر از این پوشش گیاهی برای مقاصد بیشتری مانند جذب خوب ذرات معلق و کمک به خنک کردن شهر استفاده می شود.

 

  1. مزایای حرارتی برای ساختمانها

 نمای سبز از ساختمان در برابر گرمای خورشید در تابستان محافظت می کند و آن را سردتر نگه می دارد. در فصل زمستان پوشش گیاهی می تواند ساختمان را در برابر باد محافظت کرده و از دست دادن حرارت را از طریق همرفت در امتداد نما و حباب هوا بین پوشش گیاهی و ساختمان کاهش دهد.

 

  1. کاهش آب باران

 گیاهان همیشه سبز می توانند از ساختمان در برابر بارش شدید باران محافظت کرده و دیوارهای ساختمان را خشک نگه دارند. با این حال، ساختمانهایی که قبلاً تحت تأثیر افزایش رطوبت به دلیل گسل های ساختمانی یا آسیب های موجود قرار گرفته اند. در واقع می توانند بیشتر تحت تأثیر پوشش گیاهی قرار گیرند، زیرا از تبخیر رطوبت جلوگیری می کند.

 

  1. کاهش سر و صدا

 نمای سبز ساختمان، صدای خیابان را کاهش می دهد و اطمینان می دهد که طنین داخلی بین نمای هر طرف خیابان کاهش می یابد. این نما فضای آرام تری را برای داخل ساختمان فراهم می کند.

 

  1. فواید سلامتی و بهبود احساس رفاه

علاوه بر بهبود کیفیت هوا در مجاورت مناطق سبز و اثر خنک کننده ، رنگ سبز در مناطق شهری تأثیرات مثبت زیادی بر سلامتی ، بهبود و توانایی مدیریت استرس دارد. در جایی که ساختمانها به هم نزدیک هستند و فرصت کمی برای نمای سبز افقی وجود دارد، می توان از نمای سبز عمودی استفاده کرد.

 

  1. افزایش بهره وری و خلاقیت

بهبود تنوع زیستی به واسطه خلاقیت و هنر پنهان در این نوع نما، از دیگر مزایای نمای سبز خانه است.

نقش گیاهان در نمای ساختمان

درخت در نمای ساختمان

درختان در نمای ساختمان یکی از راه‌های زیبا و مفید برای تزئین فضاهای شهری و افزایش کیفیت زندگی در شهرها می‌باشند. این ترتیبات معمولاً به عنوان “پارکتری” یا “لندسکیپ شهری” شناخته می‌شوند. درختان در نمای ساختمان‌ها یا محیط‌های شهری به دلایل زیر می‌توانند مفید باشند:

  1. تجملی: درختان به دلیل زیبایی و سبزی طبیعی خود، به شکل بصری زیبایی به محیط اطراف ساختمان افزوده و آن را تزئین می‌کنند.
  2. خنکایی: درختان به دلیل سایه‌بانی که ایجاد می‌کنند، در فصل‌های گرم سال به محیط اطراف ساختمان خنکایی می‌بخشند و از افزایش دما جلوگیری می‌کنند.
  3. تنظیم هوا: درختان از طریق جذب گاز کربن دی‌اکسید و انتشار اکسیژن به تنظیم کیفیت هوا در شهرها کمک می‌کنند.
  4. جلوگیری از آلودگی: درختان با جذب مواد آلوده از هوا و خاک به ترکیبات غیر آلاینده تبدیل می‌شوند و به بهبود کیفیت هوا کمک می‌کنند.
  5. ارتقاء رفاه اجتماعی: وجود فضاهای سبز در نزدیکی ساختمان‌ها باعث افزایش رفاه اجتماعی می‌شود و افراد را به استفاده از فضاهای عمومی ترغیب می‌کند.

برای اجرای این پروژه‌ها، نیاز به برنامه‌ریزی مناسب، انتخاب درختان مناسب برای شرایط محیطی، و مراعات نکات مربوط به نگهداری و آبیاری دارید. همچنین، باید از پیروی از قوانین و مقررات محلی و مشورت با متخصصین محیط زیست اطمینان حاصل کنید تا از اثرات منفی ممکنه مرتبط با این پروژه‌ها جلوگیری شود.

سخن آخر

امروزه مهم ترین هدف طراحی نمای سبز ساختمان، ایجاد زیبایی در سطح شهرها است که در حال حاضر با کمبود این نوع نماها در ایران مواجه هستیم اما صنعت طراحی نمای سبز رو به بهبود است. پروژه های نمای سبز با استفاده از پوشش های گیاهی متنوع می تواند یکی از روش های احیای شهر به شمار آید، همچنبن باعث بهبود تنوع زیستی شود.
جهت مشاوره،  طراحی و اجرای نمای سبز ساختمان با کارشناسان ما در هلدینگ ساختمانی سپنتا تماس بگیرید. همچنین می توانید نظرات و سوالات خود را از طرق کامنت با ما در میان بگذارید.

call to action

 

 

ارتباط با هلدینگ سپنتا

برای ارتباط با هلدینگ سپنتا مجری پروژه های ساختمانی از طریق شماره تماس زیر و قسمت درخواست مشاوره اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents