خاکبرداری ساختمان یکی از مهمترین مراحل ساخت و ساز است که به منظور آماده سازی زمین برای پی ریزی ساختمان انجام میشود. در این مرحله، خاک موجود در محل پروژه، با استفاده از ماشین آلات و ابزارهای مختلف، برداشته میشود تا فضای مناسبی برای ساخت ساختمان ایجاد کند. هلدینگ سپنتا یکی از شرکتهای پیشرو در زمینه خاکبرداری ساختمان است. این شرکت با بهرهگیری از تجهیزات مدرن و نیروی انسانی متخصص، در زمینه انجام کلیه پروژههای ساختمانی فعالیت میکند.
مراحل خاک برداری ساختمان
مراحل خاکبرداری ساختمان عبارتست از آماده سازی بستر، آماده سازی بستر خیابان و… است که در ادامه به بیان جزئیات در مورد هر یک از آن ها می پردازیم.
1. آماده سازی بستر و زیر سازی آن
در مرحله آماده سازی بستر و زیر سازی اجرای عملیات خاکبردرای باید بر اساس نقشه های اجرای انجام شود و این مرحله تا رسیدن به زمین مقاوم ادامه پیدا می کند، آنچه که در عملیات خاکبرداری حائز اهمیت است، نباید قشر خاکریز بیش از 10 سانتی متر تجاوز کند و شیب عرضی سطح باید به گونه ای باشد تا از جمع شدن آب جلوگیری نماید
2. آماده سازی بستر خیابان
بعد از اتمام مرحله آماده سازی بستر و زیرسازی می رسیم به آماده سازی خیابان، قبل از شروع این مرحله باید نسبت به اجرای عملیات خاکی تا تراز مشخص شده در نقشه انجام شود، گاهی اوقالت برای رسیدن به تراز مناسب عملیات خاکریزی انجام می شود و برای انجام آن از خاک حاصل از عملیات خاکبرداری استفاده می شود.
3. مصالح خاکریزی
در تامین مصالح ساختمانی می توان از مصالحی حاصل از گودبراری و خاکبرداری استفاده می شود، دستگاه نظارتی باید بر خاکی که به این منظور استفاده می شود نظارت لازم را داشته باشد، خاکی که برای این منظور استفاده می شود عمدتا به 2 گروه تقسیم می شود، خاک های درشت دانه و ریز دانه قرار می گیرند.
4. آماده سازی بستر خاکریزی
پس از به پایان رسیدن عملیات خاکبرداری نوبت به آماده سازی بستر خاکریزی است، آن چه که قبل از اجرای مرحله خاکریزی باید انجام گیرد پاکسازی مصالحی که از قبل در نقشه های اجرایی مشخص شده است.
قبل از اجرای عملیات زهکشی باید به نکاتی توجه نمود، در صورتی که در بستر خاکریزی ریزدانه هایی از جنس سلیس و رس وجود داشته باشد باید تا عمق 15 سانتی متری شخم زده شود سپس کوبیده شوند، اگر شن و ماسه در بستر خاک وجود داشته باشد باید سطح مورد نظر رگلاژ و سپس کوبیده شود.
هدف از خاکبرداری ساختمان، برداشت مصالح و مواد خاکی، شن، ماسه، قلوه سنگ و غیره به منظور ایجاد سطحی یکنواخت، شیب بندی و آماده سازی محل پی ساختمان، راه های ارتباطی و تامین خاک می باشد.
انواع خاک در خاکبرداری ساختمان
برای آمادهسازی بستر و زیرسازی بنا ابتدا باید عملیات خاکبرداری ساختمان را بر اساس نقشه های اجرایی و محاسبات انجام شده، پیش برد. قبل از شروع هر کاری بهتر است نوع خاک زمین را بشناسیم. انواع خاک را می توان به 4 دسته کلی تقسیم کرد:
- خاک های خاکریزی شده
خاک های خاکریزی شده خاک هایی با مقاومت پایین هستند و میتوانند تا 80 گرم بر سانتی متر بار تحمل کنند، برای ساخت ساختمان بر روی این خاک به علت مقاومت پایین آن توصیه نمی شود. - خاک های ماسه ای
خاک های ماسه ای نوع دوم از انواع خاک هستند که بیشتر در کنار سواحل دریا هستند، این نوع خاک ها مقاومت خوبی دارند و حدودا 1 تا 2/1 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می توانند بار را تحمل کنند، این گونه خاک ها مناسب ساخت ساختمان های سبک هستند و برای ساخت ساختمان های سنگین بر روی این خاک باید پی سازی به صورت اصولی انجام شود. - خاک های شنی
این گونه خاک ها می توانند 5/3 کیلوگرم بر سانتی متر مربع بار را تحمل کنند، و اگر قصد ساخت ساختمان بر روی خاک های شنی دارید انتخاب خوبی انجام داده اید. - خاک های رسی
خاک های رسی نوع چهارم از انواع خاک ها هستند که به دو دسته کلی خاک های رسی خشک و خاک های رسی تر یا آبدار تقسیم می شوند. خاک های رسی خشک خاک هایی هستند که می توانند 5/1 کیلوگرم بر سانتی متر مربع بار را تحمل بکنند. اما خاک های آبدار به خاطر آب در آن ها سست هستند و برای ساختمان مناسب نیستند.
آزمایش خاک چیست؟
آزمایش خاک یکی از کار های مهم است که باید قبل از اجرای خاکبرداری باید انجام شود، این آزمایش اطلاعاتی در مورد خاک مکان پروژه به ما می دهد و با توجه به آزمایش می توان روش مناسب برای اجرای عملیات خاکبرداری انتخاب کرد. این نوع آزمایش اطلاعاتی همچون تعیین میزان رطوبت، تست تراکم استاندارد، تشخیص منحنی دانه بندی، چگالی خاک، میزان تحمل مقاومت خاک در اختیار ما می گذارد.
نکات مهم در اجرای عملیات خاکبرداری ساختمان
- اجرای عملیات خاکبرداری ساختمان با توجه به خطوط و ترازهای موجود در نقشه های اجرایی و دستگاه های نظارتی
- عدم انباشته شدن سطوح خاکبرداری بیش از 72 ساعت در برابر عوامل جوی و باران
- نوع خاک و محل اجرای پروژه برای قرارگیری و استقرار ماشین آلات مکانیکی
- عدم خاکبرداری بیشتر و از بین بردن مصالح لازم کف و جداره ها
- ساخت کانال برای نصب لوله قبل از اجرای خاکبرداری
هلدینگ ساختمانی سپنتا با بیش از 10 سال تجربه در اجرای پروژه ها ساختمانی در این مقاله سعی نمود تا شما را با فرآیند خاکبرداری ساختمان ( انواع خاک، آزمایش خاکبرداری و مراحل اجرای خاکبرداری) آشنا سازد، برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزو وقت مشاوره با ما تماس بگیرید.