حفاری و خاکبرداری یکی از مراحل مهم در تمام پروژه های عمرانی و ساختمان سازی و موضوع این مقاله از سایت هلدینگ ساختمانی سپنتا میباشد؛ در بحث ساخت و ساز معمولا واژه حفاری به همراه کلمات گودبرداری، پی کنی و خاکبرداری آورده میشود و تمام این موارد بیانگر یک عمل هستند که در ادامه به […]
حفاری و خاکبرداری یکی از مراحل مهم در تمام پروژه های عمرانی و ساختمان سازی و موضوع این مقاله از سایت هلدینگ ساختمانی سپنتا میباشد؛ در بحث ساخت و ساز معمولا واژه حفاری به همراه کلمات گودبرداری، پی کنی و خاکبرداری آورده میشود و تمام این موارد بیانگر یک عمل هستند که در ادامه به توضیح مفصل آن خواهیم پرداخت، اما به طور کلی این نکته را به خاطر داشته باشید که حفاری و گودبرداری به هر نوع فعالیت عمرانی گفته می شود که در آن خاکبرداری از سطح زمین صورت می گیرد.
حفاری در ساختمان سازی و گودبرداری به آن قسمت از عملیات خاکبرداری ساختمان گفته می شود که پایین تر از سطح زمین برای احداث زیر زمین ، موتورخانه و حتی چاه انجام می گیرد، بنابراین حفاری و پی کنی به کلیه عملیات خاکی که در سطح زمین انجام می گیرد اطلاق می گردد.
لازم است بدانید که در حفاری ها بسته به حجم عملیات خاکی، دسترسی ها و رعایت مسائل ایمنی ممکن است عملیات با دست انجام گیرد، ولی معمولا عملیات خاکی حجیم با ماشین آلات سنگین مانند بیل مکانیکی بیل بک)، لودر و بولدزر انجام میشود؛ همچنین خیلی از اوقات خدف از خاکبرداری تخریب ساختمان های قدیمی و آماده کردن زمین برای شروع عملیات جدید ساختمان سازی میباشد
همان طور که می دانید، حفاری یعنی حفر کردن و کندن زمین، برای رسیدن به هدفی مشخص مانند رسیدن به آب، نفت، مواد معدنی فلزی و غیر فلزی و همینطور پیدا کردن سنگ ها و کانی ها می باشد.
دلایل مختلفی برای انجام حفاری و گودبرداری از ساختمان ها وجود دارد، از جمله گودبرداری یک ساختمان فرسوده و احداث یک ساختمان جدید که جزو پراستفاده ترین موارد در کار حفاری میباشد، علاوه برا این مورد ساخت مخازن و کانال های زیرزمینی و رسیدن به تراز مورد نظر هم نیاز به حفاری دارد.
نکته: حفاری و گودبرداری یکی از خطرناک ترین عملیات مهندسی است که نیازمند رعایت ایمنی و حفظ جان افراد داخل و خارج گود می باشد، در عملیات حفاری و گودبرداری خطرات زیادی وجود دارد و احتمال بروز اتفاقات ناگوار بالا می باشد.
هر دکل حفاری شامل ۶ زیر مجموعه می باشد که در ادامه آنها را به همراه کاربرد و موارد مورد استفاده توضیح داده ایم، استفاده از تمام این موارد برای خاکبرداری و حفاری پروژه های ساخت و ساز ضروری است:
در کل تمام قطعات و تجهیزات دکل حفاری در زیر شرح داده شده است:
به طور کلی حفاری در دوحالت ماشینی و دستی انجام میشود که در این بخش به معرفی مختصر هرکدام و مزایا و معایب هرکدام میپردازیم، برای آشنایی بیشتر با مدل های خاکبرداری و حفاری با ما همراه باشید:
حفاری ماشینی: اگر بخواهیم حفاری عمیق تر انجام شود، از حفاری ماشینی استفاده میکنیم. به حفره ای که توسط حفاری ایجاد می شود، گمانه می گوید.
حفاری دستی: اگر بخواهیم عمق گمانه زیاد نباشد، میتوانیم از حفاری دستی که به آن خاکبرداری دستی نیز گفته می شود، استفاده کنیم. به این صورت که دو کارگر با یک دستگاه بالابر و چکش، یکی در انتها و دیگری در بالای چاه قرار میگیرند و عملیات حفاری را انجام میدهند.
با توجه به اطلاعات گفته شده در بالا، در میابیم که بستگی به نوع خاک و میزان حفر کردن چاه، از یکی از روش های حفاری دستی و ماشینی در ساختمان سازی استفاده میشود، اگر میزان عمق گمانه زیاد باشد و همین طور امکان استفاده از حفاری ماشینی فراهم باشد، بهتر است از حفاری ماشینی استفاده کنید و اگر میزان عمق گمانه کم است، حفاری دستی پیشنهاد میشود.
امروزه به دلیل ارتقای شهرها، تونلهای زیادی ساخته میشود. تونل ها به دلایل گوناگون مانند جلوگیری از صدا، امنیت در مقابل ریزش کوه، مشکلات ترافیکی، همینطور برای آب بر، فضاهای زیرزمینی مانند مترو و استخراج مواد معدنی ساخته می شود.
در این نوع تونل ها ابتدا چالزنی می شود. بعد از آن با یک سری مواد آتشزا آن را منفجر میکنند و مواد تخلیه می شود. این چرخه تکرار میشود، مواد منفجره در داخل تونل به کار گذاشته و انفجار با فرمولی خاص انجام میشود، سنگهای باطل به وسیله کارگران از تونل خارج می شوند. بعد از این مراحل، دیوارها و سقف تونل باید محکم سازی شود. برای این کار میله هایی را با فاصله کم مانند یک قاب در تونل نصب می کنند.
تونل سازی در خاک با کمک گرفتن از ماشین های حفاری و همینطور به صورت دستی انجام می شود. ابتدا مقدار مشخصی از تونل را حفر می کنند، خاک باطله را خارج میکنند و سپس برای محکم سازی تونل، از بتن استفاده می شود، جالب است بدانید که مقدار پیشروی در حفر تونل به مقاومت زمین بستگی دارد.
حفاری تونل مترو، به ۳ طریق انجام می شود:
در اثر حفاری ممکن است دیوارههای اطراف محل حفاری سست شوند و مانند آوار بریزند همچنین ممکن است لرزش، عبور ماشین آلات سنگین و حتی صدای مهیب باعث فروریختن دیواره محل حفاری شده شود. همانطور که در ابتدا توضیح داده شد، در حفاری دستی یکی از کارگرها در پایین چاه قرار میگیرد، بنابراین ممکن است خاک بر سر او آوار شود. بنابراین ریزش در حفاری، نکته مهمی است که باید به آن توجه شود.
همانطور که می دانید، وسایل مورد نیاز برای حفاری بسیار سنگین هستند و سقوط آنها میتواند بسیار خطرناک باشد. همچنین در اثر سهل انگاری ممکن است افراد از بالای چاه به داخل گودال بیفتند و آسیبهای جدی ببینند.
اگر نیاز باشد که کارگران به داخل محل حفاری شده بروند، احتمال خفگی آنها زیاد است. در حفاری دستی این امکان بیشتر وجود دارد. همچنین در اثر حفاری عمیق، گازهای سمی زیادی خارج میشود که برای ریه و سلامتی بسیار مضر است.
در اثر بالا رفتن فشار، آب و سیلاب به بیرون فوران می کند که خسارت هایی در پیش دارد.
موارد ایمنی مربوط به حمل و نقل :
موارد ایمنی برای کارگران و عابران:
موارد ایمنی شخصی:
هلدینگ ساختمانی سپنتا یکی از مجموعه هایی است که خدمات طراحی، نظارت و اجرای پروژه های ساخت و ساز را در شهر تهران انجام میدهد و همانطور که متوجه شدیم، خاکبرداری و حفاری ساختمان نیز یکی از مراحل مهم و واجب در هر پروژه ساخت و ساز است که طبق مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان لازم الاجراست، از این رو چنانچه برای پیاده سازی و نظارت پروژه های عمرانی خود به دنبال یک شرکت خوب حفاری در تهران میگردید، میتوانید همین حالا با ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.
Δ