هوش مصنوعی در معماری در واقع نوعی فناوری محسوب میشود که باعث تولید هوش درسیستمهای الکترونیکی میشود. این هوش با کپی برداری از تواناییهای انسان میتواند کارهایی مانند تصمیمگیری، ترجمه، خلاقیت و استدلال را انجام دهد. هوش مصنوعی در معماری به کاربرد هوش مصنوعی در مسائل مربوط به معماری اطلاق میشود. در فرایندی مانند طراحی، بهینه سازی، ساخت و نگهداری، هوش مصنوعی میتواند کاربرد فراوانی داشته باشد.
کاربرد هوش مصنوعی در معماری
هوش مصنوعی در معماری (Artificial intelligence in architecture) یک راه جدید برای بالا بردنکیفیت فرایندهای طراحی و ساخت فضاهای معماری میباشد. با استفاده از این هوش معماران تواناییبهره برداری از دادههای عظیم و پیچیده را دارند. همچنین برای حل مسائل چند بعدی میتوانند از این سیستم هوشمند استفاده کنند.
یکی دیگراز کاربردهای هوش مصنوعی در معماری ایجاد توانایی پردازش اطلاعات انبوه میباشد که اهمیت بالایی در معماری دارد. برای طراحی زیربنای مکانی که معمار انتخاب میکند نیاز است تا از قبل اطلاعات زیادی در مورد آن محل کسب شود و این امر باعث صرف زمان زیادی خواهد شد. هوش مصنوعی در معماری توان پردازش دادههای زیاد را در مدت زمان کوتاه دارد و میتواند با صرفهجویی در وقت در کوتاهترین مدت آن را به معمار ارائه دهد.
تاثیر هوش مصنوعی در آینده معماری
هوش مصنوعی در آینده معماری تاثیر زیادی دارد زیرا رباتهای فوق هوشمند جای افراد خلاق را در طراحی خواهند گرفت. هوش مصنوعی در معماری میتواند در آینده به کمک طراحان بیاید وبه معماران کمک کند تا بتوانند به کمک این هوش خلاقیت و ابتکار خود را بالاتر ببرند. قدرت تجزیه و تحلیل هوش مصنوعی در معماری بسیار بالا میباشد و به کمک این قابلیت میتواند تاثیر زیادی در آینده معماری داشته باشد زیرا معماران برای خلق ایده جدید نیازمند تجزیه و تحلیل ایدهها و طرحهای قدیم میباشند.
این کار زمان و نیروی زیادی از معماران میگیرد اما با کمک کامپیوتر میتوان با صرفهجویی در زمان در مدت کوتاهی این کار را انجام داد. البته استفاده از این هوش تلاش معماران را برای حل و تجزیه مشکلات ساخت و ساز کم نمیکند.
هوش مصنوعی در معماری پارامتریک
معماری پارامتریک یک اسلحه مخفی برای معمار میباشد که به او کمک میکند تا پارامترهای خاص را برای اینکه بتواند طرحهای خروجی مختلفی به وجود بیاورد عوض کرده و ساختارهای ایجاد کند که قبلاً در ذهن تجسم نشده است. در واقع این عمل نقش زبان برنامه نویسی را دارد. این عمل باعث میشود تا معماران بتوانند آزادانه فکر کرده و ایده پردازی کنند و طرحهای نوین را به وجود بیاورند.
در واقع هوش مصنوعی در معماری به معمار اجازه میدهد تا با در نظرگرفتن یک ساختمان و تطبیق آن با نیازهای متفاوت آن را طراحی و تنظیم کند. در طراحی پارامتریک از نرم افزار های مخصوص طراحی استفاده میشود. با استفاده از برنامه نویسی جئومتریک محاسبات توسط هوش مصنوعی انجامشده و معماران به خلق ایده های جدید میپردازند.
هوش مصنوعی در ساخت و ساز و برنامه ریزی
یکساختمان در مدت یک روز ساخته نمیشود.برایساختن آن از قبل معماران برنامه ریزی زیادی میکنند. معماران طرح ها و ایده های متفاوت خود را در جلسات مختلف به کارفرمایان ارائه میدهند تا اینکه طرح نهایی ایجاد میشود. هوش مصنوعی در معماری به کمک معماران میآید و با تجزیه و تحلیلداده ها باعث صرفه جویی در انرژیمعماران خواهد شد.در واقع این هوش زمانایجادطرح را توسط معمار کوتاهتر میکند . با دسترسی معماران به دیتاست ها در آینده توانایی ایجاد تغییرات طراحی در زمان حقیقی برای مشتری بوجود میآید.
هوش مصنوعی در معماری برای ساخت خانه
هوش مصنوعی در معماری در قسمتهایی مثل کنترل حرکت و تعامل بین کارگران، مواد و تجهیزات، بکار بردهمیشود. بکاربردن هوش مصنوعی در هنگام انجامکار باعث میشود تا ناظران از اتفاقاتی که ممکن است در طول انجام کار به وقوع بپیوندد اطلاع پیدا کنند. امکان اینکه هوش مصنوعی جای انسان را بخواهد بگیرد بعید به نظر میرسد. برای انجام پروژه های جدید به نیروها و کارگران زیادی احتیاج است. هوش مصنوعی در معماری باعثتسریع شدن کارها میشود.
معماران و طراحان به دنبال یافتنراههایی جدید برای تسریع انجام پروژههای عمرانی و ساختمانی هستند. هوش مصنوعی در معماری با ورودخود به این حوزه توانسته است کارها را تسریع کند. یکی از مراحل مهم تاثیر هوش مصنوعی قسمت پیش برنامهریزی است. این کار قبلاً به صورت سنتی صورت میگرفت اما امروز به علت وجود پروژه های بزرگ به کمک هوش مصنوعی زودتر انجام میشود.
نرمافزار maket به معماران کمک میکند تا بتوانند عمل طراحی را سریعتر انجام دهند. این نرمافزار از دادههای به روزشده بههمراهطرحها و کدها برای طراحی استفادهمیکند. همچنین این امکان را به معماران میدهد تا اصولی و درست کار طراحی را انجام دهند. در شهرهای هوشمند معمولاً گرایش به سمت خانههای هوشمند نیز وجود دارد. بنابراین هوش مصنوعی میتواند در واقع کمک بزرگ به معماران برای طراحی خانههای هوشمند باشد.
مطالعه بیشتر: نقشه برداری ساختمان
ابزارهای هوش مصنوعی در معماری داخلی
هوش مصنوعی در معماری داخلی امروزه بسیار مورد توجه قرارگرفته است و در مدل سازی سه بعدی طراحی نمای ساختمان بسیار تاثیرگذار میباشد. در معماری داخلی مهمترین ابزارهای هوش مصنوعی عبارتند از:
ترسیم نقشه کف با GAN
به وسیله این هوش مصنوعی پیشرفته میتوان بسیار سریعتر از قبل نقشه کف را ترسیم کرد و با توجه به افزایش تنوعداده بهترین حالتکفهای داخلی را طراحی نمود.
Planner 5 D
این هوش مصنوعی توانایی طراحی داخلی به شکل سه بعدی را دارد. در واقع این هوش مصنوعی به طراحان اجازه میدهد تا بتوانند بهترین انتخاب را از مبلمان و دکوراسیون داخلی داشته باشند.
طراحی داخلی باleaper
این ابزار به طراحان اجازه میدهد تا تمهای طراحی داخلی را جستجو کرده و شکل واقعی را در ذهن خود تجسم کند.leaper قادر است کل اتاق را طراحی کند بدون اینکه انسان در آن دخالت داشته باشد. بنابراین هوش مصنوعی تاثیر زیادی در معماری داخلی دارد و ابزار پیشرفتهای است که در دسترس معماران و طراحان قرار میگیرد تا بتوانند کارهای خود را بهبود بخشند و طرحهای جدیدی ایجاد کنند. طراحی داخلی در واقع یک کار وقتگیر و پرهزینه میباشد که نیازمند استفاده از طراحانداخلی زیاد است، اما هوش مصنوعی به کمک طراحان آمده است تا با دکور کردن محیط داخلی از استرس آنها بکاهد.
طراحی داخلی با هوش مصنوعی interior Al
این ابزار به طراحان داخلی کمککرده است تا با کمک هوش مصنوعی بتوانند ظاهری جدید به محیط داخلی خانه بدهند و ویژگیهای نوینی را برای آن به وجود بیاورند. به کمک یک تصویر دوبعدی که از یک مکان داخلی گرفتهشده است و ورود آن به این ابزار میتوان ۵ رندر رایگان از نرمافزار گرفت. این نرمافزار میتواند سبکهایی مثل مدرن، مینیمالیست و گرمسیری را در تصاویر بگنجاند.
طراحی سه بعدی با GET FELOOR PLAN
به وسیله این هوش مصنوعی شما توانایی تبدیل ایده به مدل سه بعدی و تغییر و تحول در آن را دارید.
آیا هوش مصنوعی جایگزین معماران میشود؟
هوش مصنوعی امروزه در بسیاری از حوزههای کاری مورد توجه فراوان قرار گرفتهاست. با پیشرفت هوش مصنوعی در صنعت معماری پردازش اطلاعات با سرعت بیشتری نسبت به قبل انجام میگیرد و طراحان و معماران توانایی انجام سریعتر کارها و رسیدن به نتایج بهتر را دارند. شاید این سوال پیش بیاید که آیا هوش مصنوعی میتواند جایگزین معماران شود؟باید بگوییم خیر زیرا هوش مصنوعی تنها برایدادن ایدههای جدید و نوین و کمک به تسریع کار معماران آمدهاست. اما هرگز نمیتواند جای خلاقیت معماران را بگیرد.
در واقع معماران با کمکگرفتن از نیروی تخیل و خلاقیت خود و درک نیاز مشتری در کنار کمکگرفتن از هوش مصنوعی برای تسریعکار میتوانند طرحهاینوین را ارائه دهند. همچنین توان کمک در طراحی را دارد اما نمیتواند جایگزین خلاقیت و ذهنیت معماران گردد. در واقع همکاری بین معماران و هوش مصنوعی میتواند باعث بالا بردنراندمان و کیفیت ساختمانها شود.
نحوه استفاده هوش مصنوعی در معماری چگونه است؟
در واقع هوش مصنوعی در معماری به عنوان یک پشتیبان عمل میکند. مثلاً برای استفاده از یک ماده به خصوص در ساختمان، معماران باید تمام جوانب را در نظر بگیرند. امروزه معماران به وسیله تجزیه و تحلیل دستی هنوز این کار را انجام میدهند. اما هوش مصنوعی به صورت خودکار با صرفهجویی در زمان میتواند این کار را برای معماران انجام دهد زیراهوش مصنوعی توانایی درک حجم زیادی از داده را دارد.
هلدینگ ساختمانی سپنتابا تکیه بر تجربههای فراوان فنی و مدیریتی خود و بهرهگرفتن از نیروهای توانمند و با تجربه توانسته است در قسمت طراحی و ساخت ساختمانهای مسکونی مراکز تجاری و اداری نقش مهمی ایفا کند. این شرکت توانسته است در جهت بالا بردن زیباشناسی در معماری و کمکردن هزینههای ساخت و ساز تلاش زیادی نماید. مهندسین این مجموعه در چهارچوبهای شناختهشده توانستند با پیمانکاران و سرمایهگذاران دیگر در انجام پروژهها مشارکت کنند.
سخن پایانی
هوش مصنوعی در معماری امروزه با آمدن خود توانسته است تحول زیادی در هر صنعتی ایجاد کند که معماری هم از این قاعده مستثنی نیست. از طرح تا لحظه ساخته شدن ساختمان هوش مصنوعی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. در واقع میتوان گفت هوش مصنوعی کاربرد بسیار فراوانی در قسمت طراحی دارد.
همچنین در آیندهای نه چندان دور میتواند تاثیر زیادی در طراحی و ساخت و ساز و معماری ایفا کند. در واقع هوش مصنوعی قادر است تاطرحهایی پیچیده را برای معماران آماده سازد. همچنین حجم وسیعی از اطلاعات را در مدت زمان کوتاه تجزیه و تحلیل نماید. در فرایند ساخت هوش مصنوعی میتواند برای چیدن دیوار، ریختن بتن و مونتاژ مورد استفاده فراوان قرار گیرد. همچنین یکی دیگر از کاربرد های آن میتواند نظارت و نگهداری از ساختمان باشد.