نقشه ازبیلت برق و تاسیسات مکانیکی

نقشه ازبیلت برق و تاسیسات مکانیکی

ازبیلت تاسیسات مکانیکی و ازبیلت برق ساختمان، یکی از مراحل مهم در پروسه ساخت و ساز پروژه های عمرانی محسوب می شود، باتوجه به ضرورت تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات، هلدینگ ساختمانی سپنتا در قالب یه مقاله هرآنچه نیاز است بدانید را جمع آوری کرده، پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتها همراه ما باشید.

هلدینگ ساختمانی سپنتا با طراحی نقشه ازبیلت برای شما همراهتان است.

call to action

ازبیلت تاسیسات چیست؟

همانطور که میدانید در حین پیاده سازی کار تاسیسات مکانیکی و برق ساختمانی، امکان تطبیق صد در صدی کار با نقشه های اولیه کشیده شده توسط مهندس پروژه به علت مشکلات بسیار در حین انجام کار در بسیاری از موارد وجود ندارد. در این شرایط نیاز است تا در هرمرحله از شرایط و تغییرات موجود یادداشت برداری صورت بگیرد که به این یادداشت و نقشه های تهیه شده از تاسیسات، ازبیلت تاسیسات گفته میشود.

ازبیلت تاسیسات چیست؟

نقشه ازبیلت یکی از طرح سازه‌های بنا میباشد که به منظور اعلام گزارش از شرایط فعلی و انجام شده روی تاسیسات و بنای ساختمان آماده گشته و با دیگر طرح های پروسه اجرایی ساختمان تفاوت دارد. در حقیقت طرح های as built از شرایط موجود و پیاده سازی شده سازه در هر 4 شاخه معماری، سازه و تاسیسات الکتریکی (برق) و تاسیسات مکانیکی تهیه میگردد.

نقشه ازبیلت برق چیست؟

نقشه برق یا “نقشه ازبیلت برق” یکی از اسناد مهم در طراحی و نصب سیستم‌های برقی است. این نقشه، نمایش دهنده تمامی اجزای سیستم برقی شامل کابل‌ها، قطعات الکتریکی، تجهیزات و دستگاه‌های مختلف و روابط بین آن‌ها است.

در واقع، نقشه برق به عنوان یک داکیومنت فنی، توضیحاتی مفصل در مورد تمامی جزئیات فنی سیستم برقی را در اختیار مهندسان برق، نصابان و تکنسین‌های برق قرار می‌دهد. این اطلاعات شامل جزئیات فنی مانند ولتاژ، جریان، توان، اندازه کابل‌ها، نوع قطعات الکتریکی و تعیین موقعیت دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف در محل نصب می‌باشد.

نقشه برق برای اجرای صحیح سیستم برقی و همچنین برای اجرای نگهداری و تعمیرات آن بسیار حائز اهمیت است.

ازبیلت تاسیسات برق 

یکی دیگر از مدل های نقشه ازبیلت ساختمانی، تهیه ازبیلت تاسیسات برق است، جالب است بدانید تاسیسات برق در کار مهندسین عمران جایگاه خاصی داشته و از طرفی تاسیسات مکانیکی ساختمان کاملا به کار تاسیسات برق وابستگی دارد، بنابرای رعایت اصول ایمنی در هنگام پیاده سازی و اجرای تاسیسات برقی برای سازندگان الزامی است.

به کارگیری استانداردهای لازم تاسیسات برقی زمینه ساز ایجاد یک ساختمان ایمن از لحاظ برق می باشد، از این رو لازم است در هر مرحله انجام کار، نقشه یا همان ازبیلت توسط مهندس پروژه تهیه شود، تا امکان بروز خطا به صفر رسیده و ایمنی ساختمان بیشتر شود.

ازبیلت تاسیسات برق 

تاسیسات برقی یا به اصطلاح عام برق کشی ساختمان در چهار مرحله موازی با عملیات بنایی صورت می پذیرد و تهیه ازبیلت تاسیسات برق در تمام این 4 مرحله اجرا و پیاده سازی ساختمان ضروری است، این مراحل عبارت اند از:

  1. ایجاد شیار بر روی دیوار و لوله کشی و نصب قوطی کلیدها 
  2. سیم کشی و کابل کشی
  3. نصب کلید و پریزها
  4. نصب تجهیزات و روشنایی ها

تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات چه ضرورتی دارد؟

در ساخت وساز و تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات برای ساختمان لازم است بدانید که، براساس قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تصویب شده در سال 1374 مجلس شورای اسلامی، حضور ناظر تاسیسات (مکانیکی و برق) در کلیه سازه ها و با هر متراژ ضروری بوده و چندی است که این مقررات به سختی در حال رعایت بوده و پیگیری می شود و به همین خاطر باید در هر گام از انجام پروژه نقشه ازبیلت تاسیسات تهیه شود.

تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات و اخذ تاییدیه از ناظر آبفا و ناظر برق

براساس مقرارت ملی ساختمان اخذ تاییدیه ناظر آبفا به منظور تغییر کاربری بنایی ادارای یا تجاری به مسکونی، در پایان کار لازم است و در غیر اینصورت هزینه استفاده از شبکه های آب و فاضلاب با نرخ چندین برابری محاسبه می شود؛ از طرفی تایید ناظر برق به منظور دریافت و وصل کانال های برق (کنتور) لازم بوده و سازمان ها پخش برق بدون تایید ناظر برق از وصل کانال ها پرهیز می کنند.

بنابراین براساس تجربیات گذشته ناظرین هلدینگ ساختمانی سپنتا تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات را بدین منظور ضروری است.

چرا باید نقشه ازبیلت تاسیسات تهیه کرد؟

چندین هدف از تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات وجود دارد که اساسی ترین آن آینده نگری برای تعمیرات احتمالی تاسیسات بنا توسط مهندس پروژه است، در واقع نقشه از بیلت تاسیسات سازه، نقشه پایانی کار است. برای نمونه احتمال دارد بعد از پایان یک گام از فرایند ساخت و ساز به این نتیجه برسید که تاسیسات بنا آنگونه که باید پیش نرفته است، در این وضعیت به منظور مطمئن شدن از شرایط موجود و ارزیابی راهی که اشتباه رفته، به سراغ تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات می رویم.

فرض کنید زمانی که گرمایش یکی از پنل های رادیاتور با مشکل روبرو شد و یا از آن فجیع تر یکی از لوله ها نشتی پیدا کرد و این موضوع با مشاهده لکه بزرگی از نم روی سقف واحد پایین دیده شده باشد آن زمان است که وجود یک نقشه واضح و صحیح از راه عبور لوله های تاسیساتی ساختمان شما می تواند کمک رسان شما باشد تا بتوانید با کمترین تخریب در راه لوله ها آن را تعمیر کنید، در این شرایط اگر این نقشه ازبیلت تاسیسات موجود نباشند یک نشتی ریز یا انسداد مسیر لوله می تواند به معضلی بزرگ تبدیل شده و هزینه های بسیاری را برای مسیر یابی و حل مشکل تحمیل کند.

بنابراین در جواب به این سوال که چرا باید نقشه ازبیلت تاسیسات تهیه شوند باید گفت از آنجایی که تاسیسات زیر بنایی سازه ها به مرور زمان احتمال دارد به تعمیرات احتیاج پیدا کنند، مهندسین و تکنسین ها باید اطلاع کاملی از از شرایط پیاده سازی تاسیسات در داخل پروژه داشته باشند تا در مواقع ضروری بتوانند نسبت به تعمیرات سیستم ها گرمایش، سرمایشی، شبکه های ابرسانی و… ساختمان اقدام کنند، این اطلاعات باید شامل راه های عبور لوله ها, جایگاه شبکه های تهویه و اگزاست فن ها و نوع تاسیسات پیاده سازی شده باشد.

اهداف طراحی نقشه ازبیلت تاسیسات

 

مشخص شدن اشتباهات صورت گرفته حین پیاده سازی بنا

یکی از اهداف اصلی نقشه ازبیلت تاسیسات این است که مشکلات بوجود آمده در تاسیسات سازه شناسایی و راه های احتمالی تعمیرات در آینده معین شود، از این رو با تهیه نقشه ازبیلیت تاسیسات به آسانی میتوان اشتباهات بوجود آمده هنگام انجام پروژه را تشخیص داد.

تعیین کردن تغییرات پیش و هنگام اجرا و پس از اتمام پروژه 

با طراحی نقشه ازبیلت تاسیسات در هر گام از کار، میتوان از تمامی مراحل اجرای تاسیسات سازه آماری صحیح برای گزارش و تایید کارفرما داشت. در حقیقت ازبیلت تاسیسات ریزترین تغییرات اعمال شده در پروژه را نشان داده و موثر بودن آن را بیان می کند.

اهداف طراحی نقشه ازبیلت تاسیسات مکانیکی
اهداف طراحی نقشه ازبیلت تاسیسات مکانیکی

ازبیلت تاسیسات مکانیکی

برای اینکه با ازبیلت تاسیسات مکانیکی آشنا شویم، ابتدا لازم است توضیحاتی درباره تاسیسات مکانیکی و موارد استفاده آن در ساخت و ساز ها آورده شود، تاسیسات مکانیکی در مجموع به دو دسته ی کلی تاسیسات مکانیکی صنعتی و تاسیسات مکانیکی ساختمان تقسیم میشود. تهیه ازبیلت از تاسیسات مکانیکی ساختمان صورت میگیرد و موارد صنعتی موضوع مورد توجه ما در این بخش نیستند.

تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل تاسیسات بهداشتی، آبرسانی و فاضلاب، تهویه مطبوع یعنی سیستم سرمایش، گرمایش، تعویض هوا و اگزاست و همچنین تاسیساتی مانند استخر، سونا، جکوزی می باشد. درواقع نقش تاسیسات مکانیکی به عنوان جزیی از ساختمان ها که افراد به صورت روزمره با آن در تعامل می باشند بسیار مهم بوده و تهیه نقشه ازبیلت در روند اجرای آنها در روند کار به با کیفیت ساخته شدن آنها کمک میکند.

نحوه تهیه ازبیلت تاسیسات (مکانیکی و برق)

تهیه نقشه ازبیلت تاسیسات مکانیکی و الکتریکی دارای مراحل و روش هایی است که مهندس ناظر پروژه باید همه آن ها را با دقت و گام به گام پیش ببرد تا استانداردهای لازم در پروژه پیاده سازی شوند و طرحی دقیق و بدون ایراد از تغییرات انجام شده بدست بیاید، در ادامه چند نوع ازبیلت تاسیسات مکانیکی سازه را که در هر پروژه توسط مهندس مربوطه و روش های علمی تهیه میشود را برایتان فهرست کرده ایم:

  • ترسیم نقشه های گرمایشی
  • ترسیم نقشه های آبرسانی
  • ترسیم نقشه های فاضلاب
  • ترسیم نقشه تهویه و سرمایش
  • ترسیم نقشه های آتش نشانی

کاربرد های نقشه ازبیلت تاسیسات ساختمانی

  • نظارت بر تاسیسات تغییرات پروژه های حساس مانند سد در طول فرایند بهره‌برداری و نگهداری
  • ارزیابی وضعیت سازه از لحاظ لوله کشی و برق کشی انجام شده و انتخاب شیوه های مناسب تقویت بنا و در صورت امکان رفع اشتباهات پیش آمده
  • پیاده سازی نمای جدید یا بازسازی نمای موجود که اخیرا باب شده است و پروژه‌ های بازسازی تاسیسات برقی و جایگاه خروجی و ورودی لوله ‌های تاسیساتی و دیگر اجزای ساختمانی مانند حفرات شبکه های آب و سرویس ‌های بهداشتی
  • مستندسازی آثار فرهنگی و تاریخی و ملی و آماده سازی طرح ‌های حفاظت، بازسازی، احیاء، یکپارچه سازی بناها، محوطه ‌ها و میراث تاریخی و فرهنگی
کاربرد های نقشه ازبیلت تاسیسات ساختمانی
کاربرد های نقشه ازبیلت تاسیسات ساختمانی

چه کسی نقشه ازبیلت تاسیسات را تهیه می کند؟

پیمانکار اصلی وظیفه تهیه نقشه ازبیلت را دارد که در طول فرایند ساخت و ساز باید آن را ارائه دهند و در این پروسه کارگران میدانی داده ها و اطلاعات را که بیانگر کلیه تغییرات و اصلاحات در طول ساخت و ساز می باشد را گردآوری می کنند. در صورتی که در جریان نقشه برداری و یا پیاده سازی پروژه تغییراتی در طرح ها و یا ویژگی های فنی داده شود باید نوع و دلیل آن به اطلاع مسئول امور ساختمان برسد و نقشه ها و یا ویژگی های فنی تغییر یافته تایید شوند، بنابراین تهیه نقشه بر عهده پیمانکار و مهندس ناظر پروژه است.

شایان ذکر است طبق اصول بنا هایی که مجري دارند، مهندس مجري وظیفه تایید صحت و دقت نقشه ها را برعهده دارد که باید تایید شود و در بناهایی که مجري ندارند، مهندس ناظر باید نقشه ازبیلت را تهیه کند.

نمونه نقشه ازبیلت تاسیسات مکانیکی و برقی 

با توجه به اهمیت موضوع پیاده سازی صحیح تاسیسات مکانیکی و برقی در پروژه ها در این بخش چند نمونه ازبیلت تاسیسات حرفه ای که توسط مهندسین ناظر ما طراحی شده اند را برای شما آورده ایم:

ترسیم نقشه ازبیلت تاسیسات در تهران

تمامی پیمانکاران ساختمانی که نیاز به صورتجلسه کردن امور انجام شده خود به منظور ارائه به کارفرمایان را دارند به خوبی در جریان هستند که برای مستند نمودن صورت جلسات لازم بدون نقص بدون پروژه و دریافت تاییدیه آبفا و تاسیسات برقی، باید نقشه ازبیلت تاسیسات را ارائه دهند. چه بسا که نبودن این طرح ها مسائلی را در راستای عدم تایید کارفرما ایجاد می کند و باعث طولانی شدن پروسه رسیدگی و طولانی تر شدن مدت دریافت پول از کارفرما می شود. 

از این رو هلدینگ ساختمانی سپنتا به عنوان مجری طراحی و تهیه نقشه های ازبیلت تاسیسات در تهران، در کنار شماست تا تمام مراحل پروژه های ساخت و ساز خود را اصولی و حساب شده پیش ببرید، جهت کسب اطلاعات بیشتر و سفارش تهیه ازبیلت تاسیسات مکانیکی و ازبیلت تاسیسات برقی از طریق راه های درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.

call to action

 

ارتباط با هلدینگ سپنتا

برای ارتباط با هلدینگ سپنتا مجری پروژه های ساختمانی از طریق شماره تماس زیر و قسمت درخواست مشاوره اقدام کنید.

یک پاسخ

  1. من نمیدونستم ازبیلت تاسیسات با ازبیلت معماری فرق داره

    متشکر از مطلب خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Table of Contents