دیزاین و طراحی رستوران ها بسته به نوع فرهنگ و غذای هر منطقه متفاوت است و به دو دسته ی طراحی داخلی و طراحی خارجی تقسیم بندی میشود، طراحی داخلی رستوران، چیزی بیشتر از سلیقه ی خوب و دانش معماریست؛ طراحی حرفه ای و مطابق با نیاز و خواست مشتری، نوعی بازاریابی هم محسوب میشود، از آنجا که امروزه مفهوم رستوران گسترش یافته، اهمیت طراحی داخلی در کنار طراحی نمای ساختمان این فضا بیش از پیش نمود پیدا میکند.
طراحی داخلی رستوران
بعد از یافتن مکانی مناسب، شناسایی نوع مشتریان و نیازهای آنها و انتخاب بین رستوران سنتی یا مدرن نوبت به اجرای طراحی داخلی آن میرسد، رستوران شما حتی اگر بهترین غذای روی زمین را سرو کند، ولی طراحی داخلی منجر به تجربه ی بدی برای مشتری شود، به احتمال زیاد مشتریان رستوران شما را به خانواده و دوستان خود توصیه نمی کنند، ما در هلدینگ ساختمانی سپنتا و در این مقاله به بررسی 10 نکته ی اصولی و مهم برای طراحی داخلی رستوران که منجر به افزایش کسب و کار میشود، میپردازیم:
1- رنگ طراحی رستوران
طبق نظر روانشناسان، رنگ تأثیر مهمی در مغز ما دارد. رنگ و ارتباط آن با ترغیب موضوعی اثبات شده است. همچنین جنبه بازاریابی نیز دارد، رنگ ها احساس متفاوتی به مغز ما منتقل می کنند. به طور خلاصه، رنگ بصورت ناخودآگاه باعث ایجاد نگرش مثبت یا منفی در ما میشود، بطور مثال در زمینه غذا و نوشیدنی، رنگ قرمز پادشاهی میکند، بنابراین در انتخاب رنگ در طراحی نمای ساختمان رستوران دقت کنید.
در آرم، دکور و لباس کارکنان کمپانی مک دونالد قرمز رنگ غالب است. از نظر علمی ثابت شده است که رنگ قرمز اشتها را تحریک میکند، در حالیکه رنگ آبی، متابولیسم بدن را کند می کند. پس تاثیر روانی رنگها را بخاطر داشته باشید.
2- نوع صندلی و مبلمان در طراحی رستوران
بسیاری از صاحبان رستوران ها نمی دانند که مشتریان برای نوع و ارزش مبلمان به رستوران آنها نمی آیند، با وجودی که ظاهر و سبک مبلمان مهم است، اما مشتریان به هزینه ای که شما برای صندلی های خود کرده اید اهمیتی نمیدهند. تا زمانی که صندلی ها راحت و محکم باشند ،مشتری آن را تحسین میکند.
بطور مثال، هرچه در سبک انتخابی، شیشه های مدرن ، فولاد و رنگ های سرد – فرم های سفت و سخت و روشنایی شدید – وجود داشته باشند، گرسنگی کمتری به مشتریان القا میشود، مشتری این نوع رستورانها بیشتر نوجوانان و جوانان هستند.
3- روشنایی رستوران
نورپردازی یک عامل بسیار مهم در طراحی داخلی رستوران است. نورپردازی مناسب می تواند نمای مبلمان و دیگر اجزای موجود در فضا را ارتقا بخشد، نقص ها را پنهان کند و تجربه کلی مشتری را بهبود بخشد، روشنایی جزء اولین چیزهایی ست که مشتری را به خود جلب میکند. نورپردازی جذاب و فکرشده، باعث می شود رهگذران با کنجکاوی بیشتری از جلوی رستوران عبور کنند.
همچنین روشنایی فاکتور مهمی در ایجاد اتمسفر مورد نظر شماست. بطور مثال یک نور گرم بر خلاف نور سرد، به فضا گرمی و صمیمیت میبخشد، حتی کارشناسان بر این عقیده اند که چراغ ها و نوع نور آنها، منجر به مکالمه صمیمانه و آرام یا برعکس میان مشتریان میشوند.
4- موزیک
شاید به نظر بیاید که موزیک را نمیتوان در شکل گیری طراحی داخلی رستوران و افزایش فروش دخیل دانست. اما باید بدانید که موسیقی تأثیر بسیار مهمی روی مشتریان یک رستوران دارد، مطالعات متعدد نشان داده اند که موسیقی پس زمینه نه تنها باعث شادی و بالارفتن انرژی کارمندان می شود، بلکه باعث ایجاد حس مثبت و حتی تحریک اشتهای مشتری نیز می شود.مثلا، موسیقی راک اشتها را افزایش میدهد.
موسیقی کلاسیک دستور آهسته خوردن را به مغز میدهد.در فست فودها، موسیقی راک در واقع سفارشات را افزایش می دهد و به سریع تر خالی شدن میزها کمک می کند، از آنجا که ارتباط مشخصی بین موسیقی و غذا وجود دارد، بنابراین ایده خوبی است که با انتخاب یک ترکیب مناسب از موزیک های مختلف فضای داخلی رستوران را برای مشتریان دلپذیر کنیم.
5- عطر و بو
قدرت عطر و و در فضای داخلی یک محل و طراحی دکوراسیون داخلی رستوران، شگفت انگیز است. حس بویایی با حافظه افراد ارتباط تنگاتنگی دارد. از همین رو عطرهای مناسب، خاطرات دلپذیری از تجربیات گذشته را بازآفرینی کرده و می توانند اشتهای مشتریان را تحریک کنند یا برعکس، حس بویایی ما بسیار قوی تر از آن است که تصور میشود.انسان به طور متوسط حدود پنج تا شش گیرنده بویایی دارد که قادر به شناسایی و فهرست کردن حدود 10،000 بوی مختلف هستند، غالباً ما از این موضوع آگاه نیستیم اما در بسیاری موارد چیزی که ما را به مکانی جذب میکند، خاطره ایست که حس بویایی در ذهن ثبت کرده است.
6- سرویس های بهداشتی در طراحی رستوران
در حالی که به نظر می رسد رعایت اصول طراحی سرویس های بهداشتی کاملا واضح است، بسیاری از صاحبان رستوران وجود دارند که آنطور که باید به این مقوله رسیدگی نمیکنند.
سرویس های تمیز با حوله های کاغذی فراوان و مواد شوینده ی کافی عامل بسیار مهمی ست.وقتی مشتری متوجه شد که دستگاه جاصابونی خالی است و یا دستمال کاغذی وجود ندارد، ممکن است به بهداشت آشپزخانه که غذایش ازآنجا می آید، هم شک کند.این بدین معنی ست که رستوران در حال از دست دادن یک مشتری واقعی ست.
7- چیدمان
به طور کلی، امروزه فروشگاه ها دیگر تنها مکانی برای فروش و یا ارائه ی خدمات نیستند. بلکه محلی برای برآورده کردن نیازها و رویارویی با رویاهای مشتریانند، این موضوع در مورد رستوران ها هم صدق میکند.لازم است تمرکز خود را به رابطه محصولات و خدمات با مشتریان بگذارید، برای انجام این کار، باید برای چیدمان رستوران برنامه ریزی کنید، به این صورت که یک مسیر بصری برای مشتریان ایجاد کنید تا بتوانند به راحتی به سمت قسمت های مختلف قدم بزنند.
این همان کاری است که به اصطلاح “بازاریابی ویژوال” یا Virtual Merchandising نیز گفته میشود. یعنی استفاده از طراحی داخلی مناسب جهت افزایش ارزش محصولات و خدمات، از آنجا که مدیریت فضا نقش مهمی در تأثیرگذاری بر تصمیمات مشتری دارد.
در اینجا به ارائه یک مثال عملی می پردازیم: “نقاط کانونی” یا Virtual Points مناطقی از رستوران است که به طور نسبی، توسط مشتریان بیشتری دیده می شود. البته این به نحوه تنظیم فضاها و محل قرارگیری میز، صندلی و دیگر تجهیزات رستوران بستگی دارد، بدیهی است که اگر به جای استفاده از این فضاها برای قرار دادن وسایلی چون کارد و چنگال یا لیوان، از آنها برای معرفی محصولات استفاده کنیم، منجر به خرید بیشتر میشود.
8- ظرفیت صندلی ها
در طراحی رستوران باید بین فضای موجود و تعداد صندلی هایی که قرار می دهید تعادل برقرار باشد، فقط در شرایط خاص می توان رستوران را با میزهای کوچک و در فاصله ی کم از یکدیگر طراحی کرد.
9- گرمایش و تهویه
در عین حال که یکی از گران ترین تجهیزات برای هر رستوران سیستم گرمایش و تهویه آن است، یکی از مهمترین فاکتورهای طراحی نیز محسوب میشود.، آشپزخانه در هر رستورانی، دود و بوی زیادی تولید میکند. پس تضمین داشتن تهویه مناسب از ضروریات است، هیچ چیز نمی تواند مشتری را سریعتر از یک فضای فاقد تهویه هوا، بخصوص در تابستان دور کند.
10- طراحی آشپزخانه رستوران
چیدمان آشپزخانه باید اجازه دهد تا غذای برای سرو غذا به بهترین شکل از آشپزخانه به بیرون منتقل شود، اغلب رستوران های جدید، بهترین مکان را برای قرارگیری آشپزخانه در نظر میگیرند. طراحی آشپزخانه نباید موجب کندشدن عملکرد کارکنان آن شود.
در نهایت باید در نظر داشت که هر رستوران مفهوم و زمینه خاص خود را دارد که باید در طراحی داخلی آن لحاظ شود. از طرفی با توجه به همین موضوع، قطعا عوامل و فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرد.
طراحی رستوران در تهران
ما در شرکت مهندسی معماری و هلدینگ ساختمانی سپنتا تمامی این عوامل را برای پروژه های شما بررسی و مطالعه کرده و طراحی دکوراسیون داخلی مطلوبی را ارائه میدهیم، چنانچه به دنیال تاسیس یک رستوران هستید و یا نیاز به بازآفرینی در طراحی دکوراسیون داخلی خود دارید، نیروهای طراح، متخصص و خوش ذوق ما درکنار شما هستند، برای کسب اطلاعات بیشتر ما در ارتباط باشید.