برای اینکه در روند ساخت یک ساختمان با مشکلاتی مثل تاخیر در تحویل پروژه، مشکلات بیمه، مشکلات مجوز و حتی مشکلاتی در ساخت و ساز مواجه نشوید میبایست یک مجری حقیقی و حقوقی مناسب برای پروژهتان انتخاب کنید. برای یک انتخاب درست شما نیاز دارید که وظایف و تفاوت مجری حقیقی و حقوقی را بدانید تا بر اساس اطلاعات و معیارهای دقیق، مجریان حقیقی و حقوقی خود را گزینش کنید.
تا پایان این مطلب با ما باشید و از اصطلاحاتی که در رابطه با مجریان حقیقی و حقوقی کاربرد دارند و معیارهای اصلی در انتخاب این مجریان آگاه شوید.
مهندس مجری حقیقی و حقوقی کیست؟
مهندسان مجری چه مجری حقیقی و چه مجری حقوقی یا مجری ذیصلاح، در حقیقت نماینده قانونی و فنی مالک یا کارفرما هستند. آنها با در دست داشتن روند اجرای یک پروژه، پاسخگوی مراجع نظارتی هستند و همینطور در عملیات اجرایی ساختوساز دخالت دارند.
عملیات اجرایی ساخت و ساز میبایست توسط مجری ساختمان که صلاحیت اجرای پروژههای ساختمانی را دارد انجام شود.
هر کدام ازین مجریان حقیقی و حقوقی ملزم به رعایت قوانین و مقررات و ضوابط فنی و شهرسازی در پروسه ساختوساز هستند و جهت اخذ پروانه طبق برنامههای تصویب شده پیش میروند.
لازم به ذکر است که ارائه خدمات مجری حقوقی در هلدینگ ساختمانی سپنتا، بدون واسطه با مالکین، سازندهها و مهندسان انجام میشود و ما برای اجرای پروژه های عمرانی سهیمه اختصاصی خود را خواهیم داشت.
چند پروژهی همزمان برای مجریان حقیقی و حقوقی
شاید برای شما سوال پیش آید که آیا مجری حقیقی یا حقوقی میتواند چند پروژه را بصورت همزمان داشتهباشد؟ پاسخ اینست که در این حالت که مسئولیت اجرای همزمان بیش از یک پروژه را دارد بایستی هر کدام از پروژهها را به فردی که صلاحیت لازم را به عنوان سرپرست کارگاه را دارد، بسپارد.
تفاوت مجری حقیقی و حقوقی چیست؟
قبل از اینکه به بررسی تفاوت مجری حقیقی و حقوقی بپردازیم، مروری بر تعرف این دو خواهیم داشت. مجری حقیقی، تمام پروژه اجرایی را برعهده میگیرد و همه کارهای مرتبط با احداث ساختمان را از صفر تا صد برای شما انجام میدهد.(با در دست داشتن یک وکالتنامه از سوی شما) در حالیکه مجری حقوقی، در پروژههای متوسط و بزرگ، در واقع تیمی متشکل از مهندسان است که یک پروژه را پیش میبرند.
برای مثال اگر شما یک پروژه ساختمانی بزرگ دارید، یک تیم که در اصطلاح به آن مجری حقوقی میگویند با شما همکاری خواهند داشت.
مهمترین تفاوت مجری حقیقی و حقوقی در دو عامل است:
- تفاوت در تعداد افراد
- تفاوت در بزرگی پروژه های ساخت و ساز
به عنوان مثال، یک مجری دارای صلاحیت – حقیقی یا حقوقی – پس از اخذ وکالت از شما باید جهت دریافت دستور ساخت، اقدام نماید و پس از مشخص شدن مقدار مساحت قابل ساخت و ساز، نتیجه کار را با شما در میان بگذارد و سپس برای تهیه نقشه های ساختمان بر مبنای قوانین شهرداری اقدام کرده و در صورت لزوم، بیمه ساختمان را نیز تهیه کند.
وی باید پس از ساخته شدن ساختمان به شکل کامل، همه مجوزهایی را که در طی دوره فعالیت خود گرفته است به صاحل ملک تحویل بدهد.
پس میتوان نتیجه گرفت که در عمل وظایف این دو مجری حقیقی و حقوقی یکسان است و تفاوت تنها در ابعاد پروژه و تعداد افراد آن است.
وظایف مجری حقیقی و حقوقی
در اینجا مروری اجمالی داریم بر تعدادی از وظایف مجری حقیقی و حقوقی تا با تاثیر آنها در پروژه بیشتر آشنا شویم:
- اخد تاییدیه ناظرین
- کامل کردن دفترچه اطلاعات فنی – ملکی بنا
- رعایت کردن اصول ایمنی برای کارگران ساختمان در حال اجرا و ساختمان های مجاور
- تنظیم برنامه زمانبندی کلی و جزیی
- پیگیری بیمه ساختمان و تحویل دادن آن به مالک
- اخذ اتمام کار ساختمانی و واگذار کردن ملک به مالک
- انجام فعالیت های مالی و اداری
- تهیه برآورد اولیه از هزینه های اجرایی کار
- تنظیم قراردادهای کارگری و خرید متریال و به کار گماردن مهندسین، پیمانکاران، معماران و استادکاران ماهر
- ارائه لیست دستمزد به کارفرما
- به کار بردن متریال های مرغوب
- اقدام جهت اخذ انشعابات آب، برق و گاز
- اخذ بیمه نامه های مسئولیت و حوادث و ارائه بیمه ماهانه و عوارض
- تدارک نگهبان و حفاظت از کارگاه
از طرفی میتوان وظایف و اختیارات مجریان ذیصلاح را به 2 بخش زیر نیز تفکیک میشود:
-
فنی و اجرایی
- مسئولیت صحت عملیات ساختمانی,و اصلاح نواقص احتمالی نقشه ها و مشخصات فنی
- اخذ تاییدیه ناظرین در هر مرحله از کار
- تکمیل دفترچه اطلاعات فنی ملکی ساختمان
- رعایت اصول ایمنی و حفاظت کارگاه و ساختمانهای پیرامون
- تنظیم و بروز آوری برنامه زمانبندی
- تهیه نقشه های ازبیلت از کارهای اجرا شده
- تحویل تمامی مدارک و مستندات فنی به صاحب کار پس از اتمام عملیات
- دادن تضمین های لازم پس از اتمام کار
- اخذ بیمه نامه کنترل کیفی کار به نفع کارفرما و یا تضمین کیفیت کار
- جبران خسارات ناشی از عملکرد خویش
- اخذ پایانکار ساختمانی و واگذاری ملک به مالک
-
مالی و اداری
- تهیه برآورد اولیه از هزینه های اجرایی کار
- تنظیم قرارداهای کارگری و خرید مصالح بکارگماردن مهندسان وپیمانکاران و معماران و استادکاران ماهر حسب مورد
- ارائه لیست دستمزدبه کارفرما
- استفاده از مصالح مرغوب و استاندارد
- اقدام برای اخذ انشعابات آب و برق و گاز
- اخذ بیمه نامههای مسئولیت و حوادث و ارائه بیمه ماهانه و عوارض و غیرو
- تدارک نگهبان و حراست از کارگاه
نماینده مجری کیست
مجری حقیقی میتواند برای ساختمانهایی که قرارداد دارد، یک نماینده به جای خودش بگذارد که نیازی نباشد خودش همیشه در محل حضور داشته باشد. تمام مسئولیتهای فنی و حقوقی مجری در مورد نماینده مجری نیز حکم فرماست . یعنی نماینده در مسئولیتهای مجری شریک است؛ اما درصد این شراکت بر اساس قرارداد مشخص می شود.
- برای نماینده مجری شدن باید با توجه به بخشامه های داخلی سازمان استان عمل کنید. زیرا این موضوع در هر استانی می تواند متفاوت باشد. در برخی سازمانها باید مدرک پایه داشت، و در برخی دیگر کافی است فقط عضو نظام باشید.
- حقوق نماینده مجری با خود مجری است.
آیا مجریان معمولاً قبل از شروع پروژه، قراردادی با کارفرما امضا میکنند؟
بله، معمولاً مجریان قبل از شروع پروژه، با کارفرما قراردادی امضا میکنند. این قراردادها شامل شرایط و مقررات مربوط به پروژه، تاریخ شروع و پایان، هزینهها، شرایط پرداخت، قوانین و مقررات مربوط به ایمنی و بهداشت، تضمین کیفیت و سایر شرایط قابل اجرا میباشد.
اهمیت قرارداد در ساختمان سازی این است که این قراردادها برای مجری و کارفرما یک قانون اساسی برای اجرای پروژه هستند و هر دو طرف باید به شرایط و مقررات آن پایبند باشند. قراردادها باعث میشوند که تمامی شرایط پروژه به صورت رسمی و قانونی تعیین شده، در اختیار طرفین باشد و در صورت وجود هرگونه اختلاف، قابلیت حل و فصل داشته باشد.
به طور کلی، قرارداد باعث میشود که پروژه با توجه به شرایط و مقررات تعیین شده، به صورت دقیق و مرتب اجرا شود و هر دو طرف برای حفظ حقوق و تضامین کیفیت پروژه، از آن پیروی کنند.
سخن آخر؛ تفاوت مجری حقیقی و حقوقی
همانطور که میدانید به موجب قانون، کلیه عملیات اجرایی ساختمان باید توسط اشخاص حقوقی و دفاتر مهندسی اجرای ساختمان به عنوان مجری حقوقی، طبق دستورالعمل ابلاغی از طرف وزارت مسکن و شهرسازی انجام شود و مالکان برای انجام امور ساختمانی خود مکلفند از اینگونه مجریان استفاده نمایند.
هلدینگ ساختمانی سپنتا آمادهی ارائه خدمات به مهندسین مجری ذیصلاح و مالکانی است نیازمند مهندس مجری ذیصلاح هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با مشاورین ما از طریق راههای ارتباطی درج شده در سایت، با ما تماس بگیرید.