دیوار حائل یا دیوار نگهدارنده سازه ای دیواره ای است که در بسیاری از پروژه های عمرانی و ساختمانی استفاده می شود، در این مقاله شما با مفهوم دیوار حائل، کاربرد و انواع آن در آخر تفاوت دیوار حائل با دیگر سازه های نگهبان آشنا خواهید شد، پس با هلدینگ ساختمانی سپنتا همراه باشید.
دیوار حائل چیست؟
دیوار حائل درواقع یک نگهدارنده سازه ای است که در برابر فشار های جانبی خاک و مواد خاکی مقاومت بالایی دارد، در پروژه های ساختمانی می توان از این دیوار ها هم به صورت دائم و هم به صورت موقتی استفاده کرد، این نوع دیواره ها از مصالح گوناگونی ساخته شده اند که جنس بستگی به شرایط محیطی، برآورد هزینه و زمان طرح بستگی دارد.
انواع دیوار حائل
دیوار حائل وزنی (Gravity Retaining Wall)
دیوار حائل وزنی (Gravity Retaining Wall) از بتن، آجر مصالح بنایی، بلوک های حجمی بتنی و سنگ با ارتفاع 3 متری ساخته میشود،این نوع دیوار حائل مقاومت بسیار بالایی دارد و در پروژه هایی که بار پشت دیوار زیاد استفاده می شود.
انواع دیوار حائل وزنی (Gravity Retaining Wall)
- دیوار حائل گهواره ای
- دیوار حائل گابیون
- دیوار حائل مخزنی
دیوار حائل گهواره ای (Crib Retaining Wall)
دیوار حائل گهواره ای (Crib Retaining Wall) نوع دیگری از انواع دیوار حائل و وزنی (Gravity Retaining Wall) است، این نوع دیوار ها از چوب و فلز ساخته می شود و برای ساخت یک ساختار زهکشی آزاد درون آن ها را با سنگ های خرد شده ویا دیگر مواد درون آن ها را پر می کنند، مکان هایی مانند سازه ها و دامنه ها استفاده از این نوع دیوار مناسب نمی باشد.
انواع دیوار حائل گهواره ای (Crib Retaining Wall)
- دیوارهای تقویت شده
- دیوار های نگهدارنده چوبی
دیوار حائل گابیون (Gabion Retaining Wall)
دیوار حائل گابیون (Gabion Retaining Wall) دومین نوع از انواع دیوار حائل وزنی (Gravity Retaining Wall) است که تشکیل شده اند از جعبه های مستطیلی چند سلولی، تورهای پلیمری، تسمه های فلزی گلوانیزه که درون ها به وسیله موادی مانند شن و ماسه درست پر می شوند، استفاده از این نوع دیوار در مکان هایی که شیبدار هست به جهت پایدار کردن آن سطح بسیار موثر است.
دیوار حائل طره ای (Cantilever Retaining Wall)
دیوار های حائل طره ای (Cantilever Retaining Wall) از اسلب ساقه با پایه بتن مسلح و بتن پیش ساخته ساخته می شود، این نوع دیوار رایج ترین نوع نسبت به انواع دیگر دیوار های حائل است، این نوع دیوار عموما به شکل T یا L در کارگاه ویا در محل ساخته می شود و تا محل مورد نظر حمل می شود، ویژگی که این نوع دیوار را با دیگر نوع های دیگر دیوار های وزنی متمایز کرده است مصرف بتن در آن است این نوع دیوار نسبت به دیوار های حاول وزنی بتن کمتری مصرف می کنند ولی در طراحی و ساخت آن ها باید دقت نمود.
انواع دیوار حائل طره ای (Cantilever Retaining Wall)
-
دیوار حائل طره ای جلوبند دار
-
دیوار حائل طره ای پشت بند دار
انواع دیوار حائل طره ای در چه مکان هایی می توان استفاده کرد؟
- امکان اجرای پشت بندها به درون خاکریز وجود داشته باشد
- در مکان هایی که ارتفاع دیوار 8 تا 12 متر باشد
- فشار جانبی خاک زیاد باشد
دیوار حائل سپری (Sheet-pile Retaining wall)
دیوار حائل سپری (Sheet-pile Retaining wall) دیواری است که به آن ها دیوار ستون دار گفته می شود، این نوع دیوار ها به وسیله شمع های بتنی که در عمق زمین فرو برده می شود تقویت می شوند و به خاطر همین باعث افزایش مقاومت در برابر نیروهای وارده می شود، این نوع دیوار هم میتوان به صورت دائم و هم به صورت موقت اجرا و استفاده کرد.
دیوار های شمع ورق نوع دیگری از نوع دیوار های حائل سپری هستند که با استفاده از ورق های فولادی در یک شیب تا عمق تعیین شده فرو برده می شود، این نوع دیوار حائل مقاومت کم در برابر فشار های بالا دارد و استفاده آن در مکان هایی که فشار خاک به دیوار زیاد است توصیه نمی شود.
دیوار حائل سپری مهار شده(Anchored Sheet-pile Retaining wall)
دیوار های حائل سپری مهار شده یک نوع دیوار نگهدارنده هستند که به وسیله سیم های کابلی در داخل زمین قرار میگیرند، از این نوع دیوار در مکان هایی که فضا محدود باشد یا نیاز به دیوار نگهدارنده نازک باشد استفاده می شود و یکی از مقاوم ترین دیوار حائل می باشد.
دیوارهای حائل میخکوب شده (MSE)
دیوار حائل میخکوب شده برگرفته از Mechanically Stabilized Earth Retaining wall است که به اختصار به آن MSE گویند گفته می شود، این نوع دیوار یکی از اقتصادی ترین و متداول ترین دیوار های حائل می باشد، اجرای این نوع دیوار با استفاده از تقویت کننده هایی مانند نوار های فلزی و مش های پلاستیکی توسط پر کننده هایی که به آن گرانول گویند، انجام می شود، اجزای دیوار های حائل میخکوب (MSE) شامل پانل، بلوک بتنی و دیوار ه های موقتی که در زمین نصب می شوند می باشد.
انتخاب دیوار حائل مناسب
انتخاب دیوار حائل مناسب بستگی به عوامل زیادی دارد که در ادامه به چند مورد از آن می پردازیم:
- ارتفاع متوسط دیوار با توجه به ارتفاع خاکریز و شیب
- مساحت دیوار
- موقعیت شیب یا برش مورد نظر
- موقعیت محل احداث دیوار نسبت به سازه های مجاور
- جنس خاکریز پشت دیوار
- موقت و دائمی بودن دیوار
- میزان زلزله در محل اجرا
- نوع وسایل و ابزار های موجود برای ساخت و ساز
- اهمیت پروژه
- نمای دیوار
- فضای موجود برای ساخت و ساز
- نوع و مقدار بارگذاری خارجی ناشی از سربار ها
- موقعیت سطح آب زیرزمینی، نوسانات آن، شرایط جزر و مد آب در مجاورت دیوار
- تغییرات امتداد دیوار در جهت های افقی و عمودی
- مکان اجرای پروژه
- آیین نامه یا دستور العمل طراحی و اجرا
- مقدار سرمایه گذاری برای پروژها
- اثرات جابه جایی دیوار های بر سازه های مجاور
هلدینگ ساختمانی سپنتا با ارائه خدمات فنی و مهندسی و اجرای بیش 50 پروژه ساختنمانی در این مقاله سعی نمود که شما مهندسان و کاربران عزیز را با کاربرد دیوار حائل و انواع آن آشنا سازد برای کسب اطلاعات بیشتر و یا مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.