پی سازی یکی از اقدامات مهم در پروژه های ساختمانی که باعث جلوگیری از نشست در ساختمان ها می شود، هلدینگ ساختمانی سپنتا در این مقاله قصد دارد تا شما را با مفهوم ،مراحل و انواع پی سازی آشنا سازد، پس با ما همراه باشید.
هلدینگ ساختمان سپنتا با اجرای پی سازی ساختمان همراه شما است.
پی سازی چیست؟
پی به مجموعه از بخش هایی از سازه گویندکه در خاک فرو رفته و وظیفه انتقال بار ساختمان را به خاک دارند، شالوده (پی) وزن ساختمان را بایدبه طوری منتقل کند که:
- جلوگیری از نشست پیش از حد ساختمان
- نشت در مکان های مختلف ساختمان نباید متفاوت باشد
- جلوگیری از شکست بر اثر انتقال بار وارد شده از طرف ساختمان
انواع پی
خاک در هر منظقه جغرافیایی از نظر ساختاری، ویژگی و ظرفیت با یک دیگر متفاوت است به خاطر همین در در روش های پی سازی ما انواع مختلفی از پی داریم که مهندسان با توجه به خاک مکان پروژه یک روش پی که در ادامه به چند مورد از آن می پردازیم می توانند انتخاک کنند.
پی های سطحی
به چی های گویند که نسبت عمق و عرض آن مساوی یا کمتر از واحد باشد
پی های منفرد
پی های منفرد یا ایزوله یکی از ساده ترین و رایج ترین پی هاست و از نظر اقتصادی به صرفه ترین نوع پی هستند، این نوع پی ها در ساختمان های معمولی تا 5 طبقه به کاربرد دارد.
در این نوع پی هر یک از سازه ها دارای فوندانسیون مختص به خود در قسمت قاعده دارند و به صورت مستقیم با خاک در ارتباط هستند و باعث می شود فشار وارده ساختمان به صورت مستقیم به زمین منتقل شوند، شکل این نوع پی ها ممکن است مستطیلی ،مربعی و یا دایره ای باشد و اندازه آن را می توان با تقسبم قاعده ستون بر ظرفیت تحمل مجاز خاک به طور دقیق محاسبه کرد.
شرایط استفاده از پی های منفرد
- بارنسبتا پایین
- نزدیک نبودن ستون ها
- بالا بود ظرفیت تحمل خاک در عمق و ضخامت کم
پی های دیواری
پی های دیواری در جهت توزیع بار های دیواره ها درسازه به سطح زمین استفاده می شود و در راستا و موازی با دیواره ها اجرای می شود، پهنای آن ها 2 تا 3 میلی متر برابر پهنای دیوار است، این نوع پی ها درواقع یک نوار بتنی پیوسته در طول دیوار است و در آن مصالحی مانند سنگ، آجر و بتن مسلح استفاده می شود.
شرایط استفاده از پی های دیواری
- مناسب در ساختمان هایی که شدت بار درآن کم است
- پی های دیواری باید بر روی بستری از ماسه و گراول های بسیار متراکم قرار داشته باشد
پی های گسترده
پی های گسترده در زمین هایی که جنس خاک آن رس ،رسوبات آبرفتی ،مواد خاکریزی و پی های نواری به کار رفته در آن پایداری لازیم را ندارد استفاده می شود.این نوع پی برای ساختمان هایی که بار زیادی را تحمل می کننده استفاده می شود و کلیه ستون ها و دیوار ها بر روی آن قرار می گیرند.
انواع پی گسترده
- پی گسترده از دال یکپارچه
- پی گسترده از دال و تیر
- پی گسترده محفظه ای
انواع روش ساخت پی گسترده
- پی صفحه ای ساده
- پی صفحه ای با شناژ
- پی صفحه ای با دیواره محیطی
- پی صفحه ای با دیواره بتنی در یک سمت
- پی صفحه ای با دیواره بتنی در دو سمت
پی های عمیق
به پی هایی گویند که نسبت عمق و عرض بیشتر از واحد باشد.
پی های شمعی
پی شمعی یکی از متداول ترین پی ها در پی های عمیق است و هزینه ی کمتری نسبه به نوع های دیگر پی ها دارد،با این نوع پی ها را با در نظر گرفتن شرایط خاک برای انتقال بار ها به لایه های خاک خارج محدوده پی های سطحی بسیار مناسب است.
شرایط استفاده از پی های شمعی
- مناسب برای عمق های بیشتر
- مناسب برای ساختمان های با بار زیاد
- مناسب برای خاک های سست
پی های چاهی
پی های چاهی سازه های زیرزمینی هستند که بار های بسیار سنگین را به اعماق لایه های خاک و لایه های سنگی منتقل می کند، این نوع پی ها معمولا کم عمق تر از پی های شمعی هستند.
شرایط استفاده از پی های چاهی
- مناسب برای زمین هایی که لایه های سنگی به سطح زمین نزدیک تر باشد
- برای ساختمان هایی که مقدار بار زیادی را به خاک منتقل می کنند
- زمین هایی که لایه بالایی خاک آن رش هستند و نمی توان از پی های شمعی استفاده کرد
مراحل پی سازی ساختمان
آزمایش زمین
در مناطق مختلف جغرافیایی زمین هایی با خاک های مختلف وجود دارد که با آزمایش آن مهندسان درمیابند که از چه نوع پی استفاده کنند.
- زمین هایی که با خاک ریزی دستی پرشده اند
- زمین های ماسه ای
- زمین های دجی
- زمین های رسی
- زمین های سنگی
- زمین های مخلوط
- زمین های بی فایده مانند باتلاق ها و زمین های جنگل
آزمایش مقاومت زمین
برای آزمایش مقاومت زمین از دو روش استفاده می شود، آزمایش مقاومت زمین به وسیله ی دستگاه های فشارسنج قوی و به وسیلهی صفحه ی بتنی با اندازه 20*20*20 یا 50*50*20 از بتن آرمه و بر روی آن به وسیله ی تیر آهن هایی فشار وارد می کنند و مقدار فرورفتگی زمین را اندازه گیری میکنند.
پی کنی
پی کنی به جهت رسیدن به زمین های سخت، جلوگیری از یخ زدگی پی ها و عدم آسیب ماشین آلات به پی ها انجام می شود.
افقی کردن پی ها
افقی کردن پی ها یا تراز کردن کف پی ساختمان ها از تراز های آبی استفاده می شود.
شفته ریزی
شفته ریزی عبارتی است که در آن خاک، شن و آهک را به نسبت 200 تا 250 کیلوگرم گرد آهک را با هم مخلوط می کنند و در پی می ریزند و بعد از اینکه ارتفاع آن به 30 سانتی متر رسید آن را در یک سطح افقی هموار می کنند، پس از گذشت 1 روز آن را به وسیله وزنه های سنگینی می کوبند و پس از کوبیده شده دوباره آن را به ارتفاع 30 سانتی متر دوباره شفته می کنند و در سطح افقی آن را هموار می کنند.
پی سازی
بعد از اتمام مرحله پی کنی باید به وسیله ی مطالحی که قابلیت تحمل مصالح به روی آن را داشته باشند به سطح زمین برسند وچسبندگی مطالح باید به گونه ای باشد تا بتوانند فشار مصالح بعدی را داشته باشد.
هرچه ساختمان بزرگ تر باشد در نتیجه فشار بار ساختمان بیشتر است و مصالح به کار رفته در آن به کار می رود باید متناسب با مصالح بعدی باشد.
پی سازی را با چند نوع مصالح انجام می دهند که عبارتند از:
- پی سازی با سنگ
- پی سازی با بتن
- پی سازی با بتن مسلح
- شفته آهکی
هلدینگ ساختنمانی سپنتا با 10 سال تجربه در اجرای پروژه های عمرانی در این مقاله سعی خود را نمود تا شما را با مفهوم و مراحل پی سازی آشنا سازد، جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات مشاوره رایگان همین حالا با ما تماس بگیرید.