سازه نگهبان خرپایی در واقع نوعی گودبرداری رایج می باشد که در ساخت و ساز ها معمولا اینکار به صورت کاملا اصولی و مهندسی انجام می شود. اینکار موجب می شود تا ساختمان ها از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردار باشند و در برابر هرگونه لرزش و ضربات محکم ایمن شوند. در ادامه این مقاله به نکات و مزایا و معایب سازه نگهبان خرپایی می پردازیم؛
نکات سازه نگهبان خرپایی در کارگاه
استفاده از سازه نگهبان خرپایی (Truss guard structure) به منظور استحکام در دیواره گود ها یا چاله ها انجام می شود و باعث استحکام بیشتر در ساختمان ها خواهد شد. این نوع گود برداری توسط المان های مختلفی قابل انجام است و هر کدام از آنها کارایی های خاص خودش را دارد. این سازه بیشتر برای گودبرداری های کم عمق کاربرد دارد و معمولا در شهرها بیشتر از این سازه استفاده می شود. یکی از مهم ترین نکات سازه نگهبان خرپایی انجام خاکبرداری اصولی است که توسط افراد متخصص صورت می گیرد.
در تمامی ساخت و ساز ها می بایست از سازه های مختلفی استفاده شود زیرا در غیر اینصورت موجب ریزش ساختمان شده و از نظر ایمنی دچار مشکل می شود. استفاده از سازه نگهبان همانند دیگر سازه ها دارای مزایا و معایبی می باشد که در این بخش به آن میپردازیم. در رابطه با این موضوع شرکت های بسیار زیادی وجود دارند که در این زمینه فعالیت دارند. یکی از آنها شرکت هلدینگ ساختمانی سپنتا می باشد که به صورت کاملا حرفه ای توسط المان های با کیفیت انجام می شود.
هلدینگ ساختمانی سپنتا با اجرای سازه نگهبان خرپایی در تهران برای پروژه های شما همراهتان است.
گودبرداری و سازه های نگهبان
همانطور که می دانید گودبرداری یکی از مهم ترین و ضروری ترین بخش مربوط به ساخت و ساز است. در صورتیکه اینکار به درستی انجام نشود خسارت های جانی و مالی زیادی در برخواهد داشت. به همین منظور می بایست دراین زمینه دانش و تخصص کافی داشته باشیم تا بتوانیم اینکار را به صورت حرفه ای و اصولی انجام دهیم. قبل ازانجام گود برداری باید عمل خاک برداری صورت بگیرد. و در این مرحله باید سطح زمین را هموار کرد تا بتوان در مرحله بعدی گودبرداری را انجام داد.
در واقع گود برداری در قسمت پایین تر از سطح زمین انجام خواهد شد و عملی ضروری می باشد. این بخش از ساخت و ساز نیاز به رعایت مسائل فنی دارد زیرا در غیر این صورت ممکن خسارت های زیادی به افراد وارد شود. بعد ازعمل گود برداری و ایجاد چاله ها به صورت پی در پی ممکن است که در اثر فشار دیواره پشتی و رانش خاک ریزش دیواره انجام شود. به همین دلیل نیاز به سازه نگهبان خرپایی بوده تا از این عمل جلوگیری شود. این نوع از سازه به صورت موقت و دائم وجود دارند و به هر دو صورت عمل می کنند.
روش های گودبرداری
گود برداری همانطور که می دانید یکی از مهم ترین قسمت های ساخت و ساز است. برای پایداری آن باید عوامل مختلفی از جمله وضعیت آب های زیر زمینی و میزان زلزله خیز بودن آن منطقه و … را در نظر داشته باشیم. بعد ازانجام گود برداری به روش صحیح برای جلوگیری از تغییرشکل در دیواره های آن باید تدابیری اندیشید که یکی از آنها استفاده ازسازه نگهبان خرپایی می باشد.
انواع روش های گودبرداری عبارتند از
- روش شمع درجا: در اطراف گود برداری از شمع هایی استفاده می شود که جنس آنها ممکن است از بتن و یا آهن باشد و این عمل به منظور جلوگیری از کنترل فشار می باشد.
- سپر کوبی: قبل ازشروع گود برداری سپرهایی را در اطراف محل گود برداری قرار میدهند و علت انجام آن به دلایل مختلفی بستگی دارد که از جمله جلوگیری از نفوذ آب به زیر زمین می باشد.
- مهار توسط المان کششی: المان های کششی بیشتر در شهرها قابل استفاده می باشد و روش استفاده آن به این صورت می باشد که شمع های فلزی را به صورت پی در پی در عمق زمین به شکل عمودی قرار می دهند تا در برابر فشار حاصل از خاک مقاوم باشند.
- میخکوبی: در اینجا بر روی زمین چاله هایی ایجاد خواهد شد و سپس توسط دستگاه ها در دیواره چاله ها خط های مورب ایجاد می کنند. و بعد میلگردها را داخل چاله ها فرو می کنند و سیمان یا دوغاب را داخل گودها ریخته تا میلگرد در داخل دیوارهای چاله قرار بگیرد.
- سازه نگهبان خرپایی: در این روش المان های عمودی را درون چاله هایی که ایجاد کرده اند قرار داده و معمولا برای عمق متوسط قابل انجام است.
نحوه اجرای سازه نگهبان خرپایی
ابتدا میخواهیم با المان های سازه نگهبان خرپایی آشنا شویم که در ادامه آنها را نام میبریم: المان عمودی، المان مورب، المان افقی.
برای اجرای سازه خرپایی قبل آنکه عمل خاک برداری صورت بگیرد بر روی زمین چاله هایی با عمق ۱ الی ۲ متر را ایجاد می کنند. بعد درون این چاله المان های عمودی را قرار می دهند و سپس عمل گودبرداری با شیب پایدار انجام می شود. پس از عمل فونداسیون پایدار، المان های مورب را به المان عمودی متصل می کنند.
در مرحله آخر المان های افقی به صورت خط صاف و یا به شکل ضربدری بین المان مورب و عمودی قرار می گیرد. فاصله بین خرپاها با توجه به جنس خاک متغیر است اما در نهایت فاصله آنها ۴ متر می باشد و بیشتر از این اندازه مجاز نمی باشد. هر چه فاصله بین خرپاها کمتر باشد عملکرد آن بهتر است. این عمل با استفاده از المان های مختلف موجب می شود تا ساختمان در برابر هر گونه فشارمقاوم شود. استفاده ازسازه خرپایی کمی زمان بر می باشد و انجام آن نیاز به زمان بیشتری دارد. سازه نگهبان با هزینه بسیار کمتری انجام می شود. به همین دلیل اکثر مهندسان ترجیح می دهند از این سازه استفاده کنند.
نکات مهم اجرای سازه نگهبان خرپایی
یکی از نکات مهمی که در مورد اجزای سازه نگهبان خرپایی باید در نظر داشته باشیم آن است که حتما عمل خاک برداری و گود برداری کاملا صحیح و اصولی انجام شود. سپس از المان های با کیفیت در این مورد استفاده نماییم تا دچار اشتباه و خسارت بعد از آن نشویم.
همچنین نحوه انجام و نصب المان ها باید به روش کاملا صحیح صورت بگیرد. اینکار نیاز به علم و تجربه کافی داشته به همین دلیل می بایست مهندسان ناظر توجه زیادی به آن داشته باشند. توجه کنید که این قسمت از کار یکی از مهم ترین و حساس ترین بخش مربوط به ساخت و ساز است و از لحاظ فیزیکی بخش کوچکی را به خود اختصاص داده است.
در صورتی که اینکار به درستی انجام نشود ممکن است که خسارت های جانی و مالی زیادی را به افراد وارد نماید. هنگام انجام این عملیات ممکن است افرادی که در آن محل سکونت دارند کمی نگران خطرات احتمالی باشند. بهتر است تا کار را با رعایت نکات ایمنی انجام دهیم تا هم رضایت همسایگان را جلب کنیم و هم با مشکلات مواجه نشویم. همچنین متاسفانه برخی از پیمانکاران برای انجام این پروژه زمان زیادی را طی می کنند. گاهی اوقات سالهای زیادی برای اینکار زمان میگذارند و این امرموجب می شود تا مشکلاتی به وجود آید.
برچیدن سازه نگهبان خرپایی
زمانیکه بخشی از پروژه در حال ساخت باشد و بتواند فشار و رانش حاصل از خاک را تحمل کند می توان سازه نگهبان از جمله سازه نگهبان خرپایی را برچید. ممکن است این سازه کل ساختمان و یا بخشی از دیواره آن باشد. در صورتی که بخواهیم بخشی از سازه و یا تمام آن را برچینیم می بایست قبل از انجام آن طراح سازه مورد نظر نکاتی را در نظر داشته باشد.
مزایای سازه نگهبان خرپایی
یکی از مزایای استفاده از این نوع سازه مقرون به صرفه بودن آن می باشد. همچنین سازه نگهبان خرپایی دارای انعطاف بسیار زیادی بوده و می تواند در برابر انواع لرزه و فشار ها مقاومت کند. زمان استفاده از سازه خرپایی هیچ گونه نیازی به دستگاه های خاص و سختی نیست و به راحتی قابل انجام است. امکان استفاده دوباره از سازه نگهبان خرپا نیز وجود دارد. سازه نگهبان خرپایی معمولا برای تمام گودهایی که در سطح شهرها ایجاد می شوند مناسب بوده و بسیار کاربرد دارد.
معایب سازه نگهبان خرپایی
استفاده از سازه نگهبان خرپایی علاوه بر مزایا دارای معایبی نیز می باشد که آن ها را نام می بریم:
معایب استفاده از این سازه سرعت کم و کند بودن آن است و زمان زیادی برای اجرای آن نیاز است. در این عمل ممکن است که مجبور به برداشت بخشی از خاک به شکل دستی شویم که کمی زمانبر است. و در انتها استفاده سازه نگهبان خرپایی موجب می شود تا فضای بیشتری از خاک برای نصب آن اشغال شود.
برای انتخاب یک سازه می بایست تمام موارد در ساخت و ساز را در نظر داشته باشیم تا بتوانیم بهترین نوع آن را انتخاب کنیم. همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم این کار توسط شرکت های مهندسی زیادی انجام می شود. اما برای انتخاب بهترین شرکت می بایست اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داد. شرکت هلدینگ ساختمانی سپنتا یکی از آن دسته شرکت هایی می باشد که در این زمینه فعالیت خود را آغاز کرده است. این شرکت تا امروز پروژه های زیادی را با موفقیت به انجام رسانده است.
سخنپایانی
در حالت کلی انواع مختلف سازه ها وجود دارند که به منظور استحکام در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. هر کدام از سازه ها برای شرایط و موقعیت های مختلفی طراحی شده و مهندسان معمولا با توجه به شرایط آب و هوایی و موقعیت های جغرافیایی منطقه نوع سازه ها را انتخاب می کنند. سازه نگهبان خرپایی یکی از مقرون به صرفه ترین و بهترین سازه هایی است که بیشتر شهر ها ازآن استفاده می کنند. اما در هنگام استفاده از این سازه باید این مورد را در نظر داشته باشیم که این سازه فضای زیادی را نسبت به سازه های دیگر اشغال می کند.