پروانه ساخت چه تفاوتی با جواز ساخت دارد؟

پروانه ساخت مجوزی است که از سوی شهرداری جهت ساخت‌وساز بنا صادر می‌شود. این پروانه شامل اطلاعات مختلفی همچون، مشخصات متقاضی پروانه، تاریخ صدور، مهلت اعتبار، مساحت زیر بنا و مواردی از این قبیل است. البته، توجه داشته باشید که تمامی فعالیت‌های عمرانی نیاز به دریافت پروانه ساختمان ندارند. به‌عنوان مثال، تغییرات کوچک و تعمیرات […]

پروانه ساخت مجوزی است که از سوی شهرداری جهت ساخت‌وساز بنا صادر می‌شود. این پروانه شامل اطلاعات مختلفی همچون، مشخصات متقاضی پروانه، تاریخ صدور، مهلت اعتبار، مساحت زیر بنا و مواردی از این قبیل است. البته، توجه داشته باشید که تمامی فعالیت‌های عمرانی نیاز به دریافت پروانه ساختمان ندارند. به‌عنوان مثال، تغییرات کوچک و تعمیرات ازجمله مواردی هستند که نیازی به اخذ پروانه ساختمانی نخواهند داشت. اما اگر قصد تخریب بنا و ساخت‌ساز مجدد را دارید، باید نسبت به دریافت پروانه ساخت از شهرداری اقدام کنید. تفاوت‌های عمده‌ای میان پروانه و جواز ساخت وجود دارند که باید نسبت به آن‌ها نیز آگاه باشید.

در این مقاله از هلدینگ سپنتا به معرفی و بررسی پروانه ساختمان و تفاوت‌های آن با اخذ جواز ساخت خواهیم پرداخت. همچنین، نکات مهمی را در رابطه با پروانه و مجوز ساختمانی گوشزد خواهیم کرد.

پروانه ساخت چیست و چه کاربردی دارد؟

پروانه ساختمان را می‌توان مجوزی دانست که شهرداری و یا بخش مربوطه همچون، دهیاری، جهت ساخت‌وساز یک بنا صادر می‌کند. مفاد و موارد گوناگونی در پروانه ساختمان ذکر می‌شود که مالک و مجری پروژه باید در چارچوب این موارد پروژه را پیش ببرد. هنگامی‌که قصد ایجاد طبقات جدید و یا تخریب و ساخت‌وساز مجدد یک ساختمان را دارید، ابتدا باید نسبت به اخذ پروانه اقدام کنید. شما عزیزان می‌توانید با استخدام یک کارفرما، فرآیند اخذ پروانه و ساخت‌وساز را به او بسپارید. معمولاً افراد فعال در این حوزه می‌توانند هزینه پروانه ساخت را به صورت حدودی تعیین کنند. اما شما می‌توانید خود نیز به صورت مستقیم به شهرداری مراجعه کرده و نسبت به دریافت پروانه ساختمانی اقدام کنید. پروانه ساخت از کاربردهای گوناگونی برخوردار است که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • امکان شروع ساخت‌وساز قانونی را فراهم می‌کند.
  • تمامی مفادی که باید از سوی مجری پروژه رعایت شوند در آن ذکر شده است.
  • امکان دریافت پایان کار پس از تکمیل پروژه را فراهم می‌سازد.
  • مانع از ایجاد مشکلات قانونی و یا تخریب در حین اجرای پروژه می‌شود.
  • و…

با اخذ پروانه ساختمان می‌توان نسبت به شروع ساخت‌وساز ساختمان اقدام کرد. اما توجه داشته باشید که تعمیرات و تغییرات کوچک ساختمانی عمدتاً نیازی به دریافت مجوز ندارند. البته، این موضوع بسته به منطقه و موقعیت مکانی ساختمان دارد. در برخی از مناطق حتی ایجاد تغییرات کوچک در ساختار ساختمان نیز نیاز به دریافت پروانه ساخت از سوی شهرداری دارند. توصیه می‌کنیم که پیش از هر اقدامی، ابتدا از یک فرد متخصص مشورت گرفته و یا از شهرداری مربوطه این مورد را استعلام بگیرید.

چه زمانی نیاز به پروانه ساخت داریم؟

چه زمانی نیاز به پروانه ساخت داریم؟

چه زمانی نیاز به پروانه ساخت داریم؟

همان‌طور که از نام این مجوز مشخص است، زمانی نیاز به اخذ پروانه ساخت خواهیم داشت که قصد ساخت‌وساز یک بنا را داشته باشیم. اما ساخت‌وساز بنا به چه معناست؟! چه مواردی شامل ساخت‌وساز بنا شده و نیاز به اخذ پروانه ساختمانی دارند؟! در پاسخ به این سؤال باید گفت که موارد مختلفی می‌توانند در دسته ساخت‌وساز قرار بگیرند. برخی از مهم‌ترین مواردی که نیاز به گرفتن پروانه ساختمان دارند، عبارت‌اند از:
  • گسترش عمودی ساختمان و ایجاد طبقات جدید
  • تخریب و ساخت مجدد بنا
  • ایجاد تغییرات بزرگ در ساختمان
  • افزایش میزان زیربنای ساختمان
  • تعمیرات گسترده در بنا
  • و…

اخذ پروانه ساختمان در هرکدام از مواردی که در بالا ذکر شد، الزامی است. بدون اخذ پروانه، شروع عملیات عمرانی غیرقانونی بوده و می‌تواند از سوی شهرداری مربوطه متوقف شده و با جریمه همراه باشد. قوانین و مقررات مختلفی در رابطه با دریافت پروانه ساختمانی وجود دارد که عواملی همچون، موقعیت پروژه، میزان و نوع تغییرات و… در تعیین آن‌ها تأثیرگذار بوده‌اند. بنابراین، هر پروژه‌ای شرایط مخصوص به خود را دارد. جهت اطلاع از این موضوع که آیا پروژه شما نیاز به دریافت پروانه جهت ساخت‌وساز دارد و یا خیر؟ می‌توانید از شهرداری منطقه خود نسبت به استعلام این موضوع اقدام کنید.

اکنون که پاسخ مناسبی برای پرسش پروانه ساختمان چیست؟ ارائه دادیم، شاید این سؤال برای شما ایجاد شود که پروانه ساخت و جواز ساخت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟! در این رابطه دو نظریه مختلف وجود دارد. بسیاری از افراد بر این باور هستند که پروانه ساختمانی و جواز ساخت هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و نمی‌توان این دو مجوز را جدا از هم دانست. برخی دیگر نیز بر این باور هستند که جواز ساخت را می‌توان مسیری برای دریافت پروانه دانست. به عبارت دقیق‌تر، فردی که قصد دریافت پروانه را دارد ابتدا به شهرداری مربوطه مراجعه کرده و با ارائه مدارک موردنیاز، در خواست صدور پروانه ساختمان را ارائه می‌دهد.

پس از بررسی‌های لازم که از سوی کارشناسان شهرداری صورت می‌گیرد، دستور صدور نقشه صادر می‌شود. صدور نقشه را می‌توان اولین گام از مراحل گرفتن پروانه ساخت دانست. پس از آن، باید مراحل اداری دیگر نیز دنبال شوند تا در نهایت پروانه ساخت موردنظر از سوی شهرداری صادر شود. به همین دلیل، برخی از افراد به طی روند مراحل اخذ پروانه ساختمانی، جواز ساخت می‌گویند؛ اما به صورت کلی می‌توان این دو مجوز را یکسان دانست.

تفاوت پروانه ساخت و جواز ساخت

تفاوت پروانه ساخت و جواز ساخت

نکات مربوط به مجوز و پروانه ساخت ساختمان

پروانه ساخت را می‌توان یکی از مهم‌ترین مجوزهایی دانست که در طی روند ساخت‌وساز یک بنا صادر می‌شود. این مجوز اطلاعات مختلفی را شامل شده و چارچوب مشخصی را برای فرآیند ساخت‌وساز تعیین می‌کند. ازجمله اطلاعاتی که در پروانه ساختمان ذکر می‌شوند می‌توان به نوع اسکلت ساختمان، کروکی زمین ملک، مساحت زمین شماره پلاک ثبتی، نام ناظر پروژه و مواردی از این قبیل اشاره کرد. علاوه بر این موارد نکاتی در ارتباط با پروانه ساختمانی وجود دارد که اطلاع از آن‌ها خالی از لطف نیست. برخی از مهم‌ترین نکات مربوط به پروانه و مجوز ساخت عبارت‌اند از:

  1. این پروانه از نظر دعاوی ملکی و احراز مالکیت ملک از اعتبار کافی برخوردار نیست.
  2. تنها جزئیات فنی و اجرایی ذکر شده در پروانه ساختمان حائز اهمیت است و هرگونه تغییری خارج از آن قابل قبول نخواهد بود.
  3. تمامی مراحل و فرآیند ساخت‌وساز باید زیر نظر ناظری انجام شوند که نام آن در پروانه ساختمانی ذکر شده است.
  4. در صورت عدم اتمام پروژه در مدت‌زمان تعیین شده در پروانه، مالک باید نسبت به تمدید آن اقدام کند.
  5. و…
نکات مربوط به مجوز و پروانه ساخت ساختمان

نکات مربوط به مجوز و پروانه ساخت ساختمان

درخواست مشاوره و راهنمایی جهت دریافت پروانه ساخت

دریافت پروانه ساختمانی مراحل و مشکلات مخصوص به خود را دارد. اگر شما نیز قصد ایجاد تغییرات در ساختمان و یا ساخت‌وساز بنای جدیدی را دارید، ابتدا باید نسبت به این موضوع آگاه شوید که آیا عملیات عمرانی موردنظر شما نیازمند اخذ پروانه ساخت است یا خیر؟! جهت اطلاع از این موضوع می‌توانید از شهرداری منطقه موردنظر استعلام گرفته و یا از افراد متخصص در این حوزه مشورت دریافت کنید. کارشناسان ما در هلدینگ سپنتا آماده ارائه مشاوره تخصصی و رایگان در این حوزه به شما عزیزان هستند. همچنین، شما می‌توانید از خدمات سپنتا در این حوزه برخوردار شده و دریافت پروانه ساختمانی ملک موردنظر خود را به ما بسپارید. ممنون که در طول این مطلب با ما همراه بودید. لطفاً نظرات و دیدگاه‌های خود را با ما در میان بگذارید.

 

 

منابع

  • https://delta.ir/blog/24684/7-نکته-طلایی-در-صدرور-پروانه/
  • https://michinam.com/reconstruction-articles/difference-between-manufacturing-license-manufacturing-license/

دیدگاهتان را بنویسید

ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.

ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم. Privacy Policy />