در این مقاله در مورد تاورکرین صحبت خواهیم کرد و به سوالات مانند تاورکرین را در چه پروژه های می توان اجرا کرد؟ چطور تاورکرین بسازیم؟ از چه شرکت هایی می تواند تاورکرین بخریم یا اجاره کنیم؟ پاسخ خواهیم داد. پس با هلدینگ ساختمانی سپنتا همراه باشید.
تاورکرین چیست؟
تاورکرین (Tower Crane) چرثقیلی است که در پروژه های متوسط و بزرگ استفاده می شود که معمولا برای جابه جایی مصالح و قطعات سنگین در یک ارتفاع معین بالا می برد و در یک شعاع معین جابه جا می کند.
تاورکرین در چه سالی اختراع شد؟
تاورکرین اولین بار توسط یونانیان باستان با چوب ساخته شد که به وسیله ی نیروی انسانی و حیوانات مصالح را جابجا می کردند و در ساخت ساختمان های بلند از آن استفاده می کردند. با گذشت زمان مصالح استفاده شده در این نوع چرثقیل عوض شد و به جای چوب از آهن، فولاد و چدن استفاده می کردند.
انوع تاورکرین
انواع تاورکرین از نظر ابعاد
دو نوع تاورکرین از نظر ابعاد وجود دارد، تاورکرین بزرگ، کوچک و شناور ؛ تاورکرین های کوچک مناسب محیط های کارگاهیی است و برای جابه جایی لوازم و ابزار های کارگاهی استفاده می شود، تاورکرین های بزرگ برای ساخت در پروژه های بزرگ و تاورکرین های شناور مناسب در صنعت نفت و جابه جایی بار در کشتی ها می باشد
انواع تاورکرین از نظر مدل نصب
1.تاورکرین خود نصب شونده
تاورکرین های خود نصب شونده به چرثقیل های خود کششی معروف هستند که این نوع چرثقیل توانایی جابه جایی بار با سرعت بالا و نصب آن هم نسبت به دیگر مدل ها بالاتر است.
2. تاورکرین کمک نصب شونده
نام دیگر تاورکرین های کمک نصب شونده کمک کششی می باشد منبع برق این نوع چرثقیل بیرونی است و مانند تاورکرین های خود نصب کننده توانایی جابه جایی خودکار ندارد و باید با سیستم خودش جابه جا شود. این نوع چرثقیل برای محیط های کارگاهیی بسیار مناسب است و می تواند تمام محیط کارگاه را پوشش دهد.
انواع تاورکرین کمک نصب شونده
- تاورکرین کمک نصب شونده صلیبی
- تاورکرین کمک نصب شونده بوم خشک (سری R)
انواع تاورکرین از نظر شعاع حرکتی
1.تاورکرین های ثابت
این نوع چرثقیل برای پروژه های کوچک و معمولی مناسب است و نمی توان آن را جابه جا نمود.
2.تاورکرین های متحرک
مهمترین ویژگی تاورکرین های متحرک شعاع عملیاتی گسترده آن است و در قسمت های مختلف پروژه کاربرد دارد و انواع مختلفی دارند، تاورکرین ریلی، جاده ای و شناور؛ تاورکرین ریلی فقط بر روی ریل های مخصوصی حرکت می کند، تاورکرین جاده ای ابعاد کوچک تری دارند و ویژگی های استفاده از آن می توان نصب، راهندازی آسان و سریع و حمل و نقل گسترده را نام برد، تاورکرین های شناور همان طور که در بخش انواع تاورکرین ها از نظر ابعاد گفته شد این نوع چرثقیل در معدن های نفتی و بیرون آوردن کشتی های غرق شده مناسب است.
تاورکرین از چه اجزایی ساخته می شوند؟
- وزنه های تعادلی
- کن فلش
- صفحه گردان
- پایه
- دکل
- قالاب
- فلش
چرثقیل تاورکرین در چه مکان هایی می توان استفاده کرد؟
- برج سازی
- سیلو سازی
- سد سازی
- ساختمان سازی
- جاباجایی بار در بنادر
- جابه جایی قطغات بزرگ و سنگین مانند ژنراتور ها
مراحل نصب تاورکرین
همان طور که قسمت قبل با اجزای اصلی Tower Crane آشنا شدید در این قسمت به نحوه نصب و اجرای آن می پردازیم. در ویدئو زیر مراحل نصب تاورکرین به صورت کامل نشان داده شده است.
مرحله اول: نصب پایه
پایه یا دکل این نوع چرثقیل ها از قطعات خرپایی برای انتقال بار به فوندانسیون از جنس فولاد ST52 ساخته شده است طول قطعات تاورکین حدودا 2 تا 3 متر می باشد که بر روی هم قرار گرفته و پیچ می شود، در هنگام آرماتوربندی فونداسیون اولین قطعه از تاورکرین که به کالسکه معروف است در داخل پی قرار گرفته و با توجه به تناژ دستگاه و طبق راهنمای فنی حدودا 1 تا 2 متر درون بتن فونداسیون فرو می رود، بعد از سخت شدن بتن قطعات تاور را به وسیله ی چرثقیل های ماشینی روی هم قرار می دهند و پیچ می کنند.
مرحله دوم: نصب دستگاه کاجو و پمپ هیدرولیک
بعد از روی هم گذاشتن قطعات و افزایش ارتفاع، در مرحله دوم وسیله ای به نام کاج را روی قطعات نصب می کنند، این دستگاه وسیله است که برای نصب دیگر قطعات تا ارتفاع دلخواه از آن استفاده می شود.
بعد از نصب دستگاه کاج، پمپ هیدرولیک روی کاج سوار می کنند، بعد تحت فشار جک ها کل دستگاه به اندازه یک قطعه بلند شده و قطغع جدید در فضای خالی ایجاد شده نصب می شود، بعد از سفت شدن پیچ ها سایر بخش ها تا ارتفاع مورد نظر به همین ترتیب نصب می شود.
مرحله سوم: نصب قطعات گردان ، تاج تاور و کانترجیب (کن فلش)
در مرحله سوم قعات گردان، زیر گردان و کابین را روی دکل نصب می کنیم، بعد از نصب گردان قطعه ای به نام تاج تاور که یک قطعه خرپایی مخروطی شکل است که بر روی تاور نصب می شود.
بعد از نصب قطعات گردان، کابین و تاج تاور نوبت می رسد به کانترجیب (کن فلش )، کانترجیب با استفاده از چرثقیل های ماشینی توسط پین های فولادی به پشت گردان نصب می کنیم؛ بعد از نصب کانترجیب و بازو های مهاری به توجه به تناژ دستگاه وزنه های تعادلی را روی کن فلش نصب می کنیم.
مرحله چهارم:نصب فلش (جیب)
فلش (جیب) یکی از اصلی ترین اجزای تاورکرین می باشد که ابتدا برروی زمین قطعات آن به یکدیگر متصل می شود و بعد به وسیله ی چرثقیل ماشینی در جای خودش آن را نصب می کنیم، فلش (جیب) از یک ظرف آزاد و در طرف دیگر به گردان متصل می کنیم.
مرحله پنچم: نصب شاری اوت
شاری اوت وسیله ای است که وظیفه جلو یا عقب بردن بار را توسط کیربکس الکتریکی بر عهده دارد که بر روی فلش نصب می شود.
مرحله ششم: راهندازی تاورکرین
بعد از نصب کردن قطعات مختلف به صورت مرحله به مرحله چرثقیل را راه می اندازیم و کل دستگاه و ترمز ها را جک می کنیم و بعد از اتمام برسی ها تاورکرین ما به صورت کامل نصب شده و می توان از آن استفاده نمود.
از چه شرکت هایی می توان تاورکرین بخریم یا اجاره کنیم؟
شرکت های زیادی هستند که می توان تاورکرین خرید و یا اجاره کرد اما هزینه ی خرید این نوع چرثقیل ها نسبتا زیاد است و باید با توجه به ظرفیت پروژه، طول چرثقیل و تعداد آن با مدیران و مهندسان اجراییی این نوع چرثقیل ها مشورت کرد. در ادامه چند شرکت برای خرید تاور کرین معرفی خواهیم کرد.
شرکت های ارائه دهنده چرثقیل های تاورکرین
- شرکت پرشین تاورکرین
- گروه خدمات فنی ومهندسی کیان(کیوان سابق)
- شرکت فنی مهندسی توانا کرین
اجرای پروژه های ساختمانی در تهران
هلدینگ ساختمانی سپنتا با 10 سال تجربه در پروژه های عمرانی و ارائه دهنده خدمات فنی و مهندسی در تهران در این مقاله سعی نمود تا شما کاربران عزیز را با انواع تاورکرین، مراحل نصب تاورکرین و شرکت های ارائه دهنده چرثقیل های تاورکرین آشنا سازد برای سفارش پروژه و کسب مشاوره رایگان می توانید به شماره زیر تماس بگیرید.