ساختمان دو طبقه یکی از آشناترین ساختمانها در هر شهر است که امروزه طراحی نمای آن اهمیت بسیاری دارد. البته با گذشت زمان و رشد جمعیت، ساختمانهای چند طبقه تا حد بسیاری جایگزین ساختمانهای دو طبقه شدهاند.
نمای هر ساختمان ویترین آن ساختمان است. به همین جهت این نما باید بصورت اصولی و علمی ساخته شود و یک تیم حرفهای و متخصص بر این فرآیند نظارت داشته باشد. در ادامه به بررسی اصول طراحی نمای ساختمان میپردازیم و درنهایت سبکهای مختلف این طراحی را بیان میکنیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
طراحی نمای ساختمان
همانطور که گفتیم نما یکی از عناصر اصلی زیبایی یک ساختمان است. نما اولین چیزی است که از یک ساختمان به چشم میآید و میتوان آن را هویت ساختمان در نظر گرفت. اهمیت نمای یک ساختمات تا حدی است که اگر نما و محیط بیرونی آن جذاب نباشد و نتواند توجه افراد را به خود جلب نماید، هیچ اهمیتی ندارد که درون ساختمان چقدر زیبا است. دیگر دلایل اهمیت طراحی نمای ساختمان عبارت است از:
- هویت و شخصیت بخشیدن به ساختمان: مهمترین و اصلیترین دلیل اهمیت طراحی نمای یک ساختمان، هویت بخشیدن به آن ساختمان است. این نکته را در نظر داشته باشید که یک ساختمان حتی اگر طراحی نقشه و دکوراسیون فوقالعادهای داشته باشد، باز هم تنها با داشتن یک نمای مطابق با استانداردهای معماری، شخصیت و هویت خواهد داشت.
- زیباسازی چهره شهری: یک طراحی نمای زیبا و دلنشین میتواند موجب زیبایی و هویتبخشی به فضای شهری نیز شود. امروزه نماهای فرسوده و ناهمگون شهرها موجب افزایش استرس و پریشانی در افراد و نازیبا شدن فضای شهری میشود.
- محافظ بنا در برابر عوامل طبیعی: نمای یک ساختمان را میتوان همانند لباس در نظر گرفت که از ساختمان موردنظر در برابر شرایط آب و هوایی مختلف محافظت میکند. این نما یک سپر در برابر هوازدگی، خوردگی، آلودگی، یخبندان و… است.
- بهرهوری از انرژی: نمای خارجی یک ساختمان به عنوان رابط میان فضای بیرونی و طراحی داخلی ساختمان، نقش مهم و پررنگی در بهرهوری از انرژی دارد. به عبارت دقیقتر اگر از نمای مناسب بهره گرفته شود، در زمستان این نما به عنوان عایق عمل کرده و ذر تابستان نیز از ورود هوای گرم به داخل ساختمان جلوگیری میکند. البته نمای یک ساختمان میتواند عایق صوتی نیز باشد و مانع از ورود آلودگیهای صوتی به داخل ساختمان شود.
- افزایش طول عمر ساختمان: دیوارههای اصلی یک ساختمان در برابر عوامل طبیعی مقاومت چندانی ندارند و به سرعت فرسوده میشوند. نمای ساختمان در این شرایط میتواند به عنوان یک محافظ عمل کند و طول عمر مفید آن را افزایش دهد.
- بالا بردن ارزش افزوده ملک: همانطور که گفتیم نمای ساختمان اولین معیار قضاوت آن است. داشتن یک نمای زیبا و شیک میتواند ارزش افزوده آن را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد.
- نمای یک ساختمان معرف شرایط محیطی: نمای هر ساختمان با توجه به محلی که در آن قرار دارد و شرایط محیطی نظیر: آب و هوا، نزدیکی به گسل، باد و طوفان، آلودگی هوا، میزان آلایندههای موجود در هوا و… متفاوت است.
قیمت طراحی نمای ساختمان
بطورکلی هزینه طراحی نمای ساختمان بصورت سه بعدی در سال 1402 متری 70000 تا 140000 هزار تومان است و با توجه به سطح کیفی طرح و سه بعدی محاسبه میشود. البته این نکته را در نظر داشته باشید که ارائه طراحیهای خاص و ویژه و خدمات خارج از استاندارد این هزینه را افزایش میدهد.
هزینه طراحی نمای ساختمان به فاکتورها و عوامل بسیاری وابسته است و نمیتوان این هزینه را در ساختمانهای مختلف با یکدیگر مقایسه کرد. از مهمترین و اصلیترین پارامترهای اثرگذار در قیمت این طراحی میتوان به متراژ، سبک طراحی، سادگی یا پیچیدگی طراحی، موضوع هر ساختمان و… اشاره کرد.
اصول و مراحل طراحی نمای ساختمان
زیبایی و جذابیت از الزامات طراحی نمای ساختمان است. اما لازم به ذکر است که تنها ملاک و برتری زیبایی یک نمای ساختمانی نیست و باید دیگر فاکتورها را نیز در نظر داشت. اصلیترین اصول طراحی نمای ساختمان عبارت است از:
- توجه به شرایط اقلیمی: شرایط اقلیمی یکی از مهمترین موارد در طراحی نمای ساختمان است. چراکه اقلیم یک منطفه بر روی سبک طراحی و انتخاب متریال بصورت مستقیم اثر میگذارد. برخی از متریالها و فرمها با هر آب و هوایی سازگاری ندارند. برای مثال در مناطق سردسیر باید نمای ساختمان به گونهای انجام گیرد که عایق حرارت باشد و در برابر تغییرات دمایی و یخبندان از خود مقاومت نشان دهد.
- متریال و مصالح: استفاده از مصالح موجود در منطقه موجب اجرای راحتتر نمای یک ساختمان میشود. به همین جهت تا حد امکان از متریال و مصالحی استفاده نمایید که در منطقه شما قابل دسترس هستند.
اصول و ضوابط طراحی نما: معماران و طراحان در زمان طراحی نما باید قوانین شهرداری را در نظر داشته باشند و مطابق با آن شروع به طراحی کنند. - سلیقه کارفرما: سلیقه کارفرما از دیگر اصول طراحی نمای ساختمان است و شما باید حتما آن را در نظر داشت.
- هزینه طراحی نما: اگر بودجه موردنظر برای طراحی نمای ساختمان مشخص باشد، طراح میداند که از چه متریالی استفاده کند.
- قابلیت اجرای نما: در طراحی نمای ساختمان علاوه بر رعایت اصول طراحی به قابل اجرا بودن و جزئیات اجرایی باید توجه شود. مقدار وزنی که نما دارد، نوع اتصالات نما به ساختمان و روش اجرای نما باید در حین طراحی نما مورد توجه قرار گیرد.
- نورپردازی نما: نورپردازی در زیبایی و جذابیت نما بسیار اثرگذار است. شایان ذکر است که شما میتوانید با نورپردازی درست نمای ساختمان، موجب زیباتر و شاخصتر شدن آن شوید.
- تقارن: یکی از راههای برقراری توازن در طراحی نمای ساختمان، تقارن است. وجود تقارن در طراحی نمای یک ساختمان لازم نیست، اما برقراری توازن ضروری است. البته در برخی از سبک نماها ازجمله سبک کلاسیک و طراحی نمای رومی باید تقارن وجود داشته باشد.
- رنگ و بافت: تناسب رنگ یکی از فاکتورهای لازم و ضروری برای یک نمای مطلوب و مناسب است. این نکته را در نظر داشته باشید که رنگ در نما به گونهای نیست که پس از طراحی بخشهای مختلف توسط طراح اضافه شود.
هنگام انتخاب رنگ طراحی نمای ساختمان فراموش نکنید که اگر تناسب رنگ وجود نداشته باشد، استفاده از بهترین متریالها با بهترین کیفیت نیز موجب جذابیت نمای ساختمان نخواهد شد.
پیوستگی و انسجام: از دیگر اصول طراحی نمای ساختمان، پیوستگی و انسجام است. منظور از پیوستگی این است که فرم کلی نمای ساختمان در دید بصری باید به عنوان یک طرح و بخش کامل دیده شود و هر بخش نباید یک بخش جداگانه باشد. - ریتم: ریتم یکی از اصول مهم در معماری است که مانع از پراکندگی میشود و موجب هماهنگی میشود. در نمای ساختمان اجزا باید در کنار هم قرار گیرند و از یک ریتم پیروی کنند.
- عنصر شاخص: برجسته کردن یک بخش در طراحی نمای ساختمان موجب جلب توجه به آن قسمت خاص میشود.
- سادگی: از دیگر اصول طراحی نما، سادگی است. استفاده از متریال یکدست و رعایت تنوع و شکل و فرم متناسب با ساختمان موجب سادگی در ساختمانها میشود.
- شفافیت بصری: منظور از شفافیت بصری این است که در ساختمان به اندازه کافی پنجره وجود داشته باشد.
سبکهای طراحی نمای ساختمان
طراحی نمای ساختمان سبکهای مختلفی دارد که آشناترین و مهمترین آنها عبارت است از:
سبک رومی
در این سبک از طراحی نما نظیر سبک کلاسیک از متریالهای سنگی بهره گرفته میشود. البته جهت کاهش هزینه نصب و تهیه مصالح، شما میتوانید از متریالهای پیش ساخته و سیمان استفاده نمایید.
نمای رومی به سبک کلاسیک بسیار شبیه است و همانند این سبک از معماری روم و یونان برگرفته شده است. البته فراموش نکنید که تزئینات سبک رومی نسبت به کلاسیک بسیار بیشتر است.
سبک کلاسیک
سبک کلاسیک نوعی نمای زیبا و منحصربهفرد است که اگر به سبکهای اشرافی و تجملاتی علاقه داشته باشید، انتخاب مناسبی برای شما است. این نما برگرفته از معماری رم و یونان باستان است و در آن تزئیناتی نظیر: ستونهای بزرگ، گچ کاریهای باشکوه و مجسمه مشاهده میشود. نمای کلاسیک القاکننده حس شکوه و عظمت در ساختمان است و ارزش اقتصادی بسیار بالایی دارد.
سبک نئوکلاسیک
سبک نئوکلاسیک برگرفته از دو سبک پرطرفدار کلاسیک و مدرن است و در آن تزئینات و ارزشهای سبک کلاسیک به شکل به روز و با کمترین پیپچیدگی بهره گرفته میشود. لازم به ذکر است که در اجرای نمای کلاسیک بطورمعمول از یک متریال استفاده میشود. اما در معماری نئوکلاسیک از مصالح مختلف نظیر: بتن، شیشه، فولاد، سنگ، سیمان، آجر، چوب و… استفاده میشود.
سبک مدرن
رایجترین و آشناترین طراحی نمای ساختمان، سبک مدرن است. در این سبک میتوان از متریالها بصورت تکی و یا در ترکیب با دیگر مصالح ساختمانی استفاده کرد. کانسپت اصلی سبک طراحی نمای مدرن برگرفته شده از خطوط عمودی و افقی است. به اینصورت که فرم طراحی نما مدرن تشکیل شده از مکعب مستطیلهای پر و خالی است.
سبک مینیمال
سبک مینیمال همانند سبک مدرن القاکننده حس آرامش و بیآلایشی است. البته در سبک مینیمال استفاده از نمای چند متریالی چندان رایج نیست و بطورمعمول از یک یا دو متریال استفاده میشود.
عمده رنگهای استفاده شده در سبک طراحی نمای مینیمال، رنگهای خنثی و سفید است. به همین جهت کانسپت کلی نمای ساختمان بزرگتر از متراژ ساختمان است.
سبک ایرانی
در این سبک طراحی نما بطورمعمول از متریالهای بومی در ایران استفاده میشود. به همین خاطر دسترسی به این متریالها نسبت به دسترسی به متریالهایی نظیر: بردکس، آکواپنل، کامپوزیت و… بسیار سادهتر است.
سفارش طراحی نما
یک شرکت طراحی نمای ساختمان با تیم حرفهای و باتجربه خود، به شما کمک میکند که یک طراحی اصولی، استاندارد و زیبا داشته باشید و به ساختمان خود شخصیت و هویت ببخشید.
فراموش نکنید که طراحی نمای ساختمانهای اداری، تجاری یا مسکونی باید با عملکرد درونی آنها هماهنگی بالایی داشته باشد. تیم باتجربه سپنتا با سالها تجربه و تخصص آماده ارائه طراحی نمای ساختمان به شما است و میتوانید در هر ساعتی از شبانهروز با کارشناسان ما تماس گیرید و سفارش طراحی نمای خود را ثبت نمایید.
مشاوره و راهنمایی قبل از درخواست اجرای طراحی نما
تیم طراحی سپنتا از ابتدای کار طراحی نمای ساختمان را با همفکری تیم فنی و اجرایی پیش میبرد. هدف این تیم این است که طراحی به گونهای انجام گیرد که قابل اجرا باشد و به این ترتیب تیم اجرایی با چالش مواجه نشود.
پیش از درخواست اجرای طراحی نما شما میتوانید مشاوره و راهنمایی کامل از تیم سپنتا دریافت نمایید تا هیچ پرسش و ابهامی در ذهن شما باقی نماند.