جواز و پروانه ساخت را میتوان دو مورد از مهمترین مدارکی دانست که در هنگام شروع ساختوساز یک بنا باید نسبت به اخذ آنها از شهرداری اقدام کرد. خوب است بدانید که که این دو مجوز دارای تفاوتهای مشخصی با یکدیگر هستند. در این مطلب از وبسایت هلدینگ سپنتا به بررسی فرق جواز ساخت با پروانه ساخت پرداخته و ویژگیهای هرکدام را شرح خواهیم داد. مجوز ساخت و پروانه ساختمانی هرکدام شامل موارد مختلفی میشوند که باید نسبت به آنها به کسب آگاهی بپردازید. بدین ترتیب، میتواند بهراحتی مراحل صدور پروانه ساخت را طی کرده و نسبت به اخذ آن برای شروع ساختوساز اقدام کرد.
در ادامه مراحل صدور پروانه از شهرداری را بررسی کرده و نکات مرتبط با مجوز و پروانه ساخت را ارائه خواهیم داد. اگر شما نیز قصد اخذ جواز ساخت برای شروع ساختوساز را دارید، بهتر است ابتدا با فرق جواز ساخت با پروانه ساخت آشنا شوید.
تفاوت های پروانه و مجوز ساخت
تفاوت جواز و پروانه ساخت یکی از رایجترین بحثهایی است که در حوزه ساختوساز بنا مطرح میشود. اگر شما نیز دغدغه مربوط به تفاوت این دو مجوز را دارید، بهتر است به فرق جواز ساخت با پروانه ساخت توجه کرده و نسبت به درک چیستی آنها اقدام کنید. برخلاف دیدگاه رایج در میان مردم، پروانه و مجوز ساخت هیچ تفاوت مشخصی با یکدیگر ندارد. گروهی از افراد مراحل اداری که منجر به صدور پروانه ساخت میشوند را با عنوان مراحل مجوز ساخت بیان میکنند. اما خوب است بدانید که پروانه و مجوز ساخت هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.
اگر بخواهیم پروسه دریافت مجوز و یا پروانه ساخت را شرح دهیم، باید با دستور صدور نقشه شروع کنیم. دستور صدور نقشه اولین گام از مراحل اداری برای صدور پروانه ساخت است. با صدور این دستور دیگر مراحل اداری لازم برای صدور مجوز یا پروانه ساخت شروع شده و در نهایت منجر به صدور این پروانه از سوی شهرداری میشود. بنابراین، نمیتوان مورد خاصی را به عنوان فرق جواز ساخت با پروانه ساخت دانست. این دو عبارت را میتوان عنوانهای جداگانهای برای یک مفهوم یکسان دانست؛ مفهومی که اجازه ساختوساز، بازسازی و یا ایجاد تغییرات در یک بنا را صادر میکند.
مجوز ساخت یا پروانه ساخت شامل چه مواردی می باشد؟
اکنون که با فرق جواز ساخت با پروانه ساخت آشنا شدیم، بهتر است در مورد مواردی که در این مجوز قید میشود نیز اطلاعاتی کسب کنیم. پروانه ساختوساز خود شامل انوع بسیار مختلفی است که هرکدام از آنها در شرایط خاصی از سوی شهرداری یا سازمانهای مربوطه صادر میشوند؛ ازجمله انواع پروانه ساخت میتوان به پروانه تخریب و نوسازی، تغییر نقشه، اراضی بایر یا باغات، توسعه بنا و تعویض مهندس اشاره کرد. هرکدام از این پروانههای ساختمانی با توجه به نوع خود اطلاعات خاصی را شامل میشوند. برخی از اطلاعات عمومی و کلی که در میان انواع مجوزهای ساخت مشترک هستند، عبارتاند از:
- تعداد طبقات
- مساحت زیربنا
- شماره پلاک ثبتی ملک
- نام مهندس ناظر
- نوع اسکلت ساختمان
- مشخصات مالک حقیقی یا حقوقی ملک
- کروکی زمین
- تاریخ صدور پروانه ساخت
- مدت اعتبار پروانه و تاریخ شروع آن
- و…
مواردی که در بالا ذکر کردیم، تنها بخشی از فاکتورهایی است که در پروانه ساخت صادر شده از سوی شهرداری درج میشوند. اطلاعات درج شده در پروانه یا مجوز ساخت، به نوعی قوانینی که باید در طی فرآیند ساختوساز بنا رعایت شوند را مشخص میکنند. رعایت و پیروی از موارد ذکر شده در پروانه ساخت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. فرق جواز ساخت با پروانه ساخت را نمیتوان به اطلاعات درج شده در آنها نسبت داد. جالب است بدانید که صدور پایان کار و دریافت سند برای ساختمان در گرو رعایت تمام نکات درج شده در پروانه یا مجوز ساخت است.
مراحل صدور پروانه از شهرداری
در شرح تفاوت مجوز ساخت با پروانه ساخت نمیتوان به مورد خاصی اشاره کرد و آن را به عنوان فرق میان این دو مجوز معرفی کرد. اما خوب است بدانید که پروانه و یا مجوز ساخت از سوی شهرداری صادر میشود. البته، صدور پروانه ساخت از سوی شهرداری مستلزم سپری کردن مراحل خاصی است. اکنون که با فرق جواز ساخت با پروانه ساخت آشنا شدیم، در ادامه مطلب مراحل صدور پروانه ساخت از شهرداری را به صورت مفصل موردبررسی قرار خواهیم داد. این فرآیند شامل مراحل اداری مختلفی میشود که شما عزیزان میتوانید سپری کردن آن را به افراد و مجموعههای فعال در حوزه ساختوساز بسپارید. مراحل صدور مجوز ساخت از شهرداری عبارتاند از:
- تشکیل پرونده: در اولین قدم مالک و یا وکیل آن باید نسبت به ثبت درخواست صدور مجوز ساخت از سوی شهرداری اقدام کنند. ثبت این درخواست با مراجعه به شهرداری و یا دفاتر خدمات الکترونیک ممکن است.
- دستور صدور بازدید: پس از تشکیل پرونده در شهرداری، دستوری مبنی برای بازدید از زمین و تعیین چارچوب ساختوساز صادر شده و مسئول شهرداری برای بازدید از آن مراجعه میکند.
- بررسی گزارش مسئول شهرداری: گزارش ارائه شده از سوی مسئول شهرداری بررسی شده و در صورت تأیید از سوی شهرداری، مراحل بعدی اجرا میشوند.
- صدور دستور نقشه: پس از تأیید گزارش، دستور صدور نقشه از شهرداری صادر میشود. در این مرحله مالک میتواند با توجه به چارچوب تعیین شده از سوی شهرداری نسبت به تهیه نقشه ساحتمان اقدام کند.
- پرداخت عوارض شهرداری: پس از تأیید نقشه طراحی شده از سوی دفاتر شهری، مالک باید نسبت به پرداخت عوارض شهرداری و نوسازی اقدام کند.
- تهیه مدارک پیشنویس و تعیین ناظر: در این مرحله مالک باید نسبت به تهیه و تکمیل مدارک پیشنویس اقدام کرده و درخواست خود مبنی بر تعیین مهندس ناظر را ارائه دهد. پس از تعیین مهندس ناظر، قراردادی میان مالک و مهندس ناظر منعقد میشود.
- چاپ پروانه ساخت: در مرحله نهایی و پس از تأیید معاون شهرسازی و رئیس صدور پروانه ساختمان، مجوز ساخت بنا صادر شده و پروانه چاپ میشود.
اخذ پروانه ساخت از شهرداری نیازمند سپری کردن مراحلی است که در بالا به آنها پرداختیم. فرق مجوز ساخت با پروانه ساخت را نمیتوان در مراحل دریافت این دو مجوز بیان کرد؛ چراکه هر دو این مجوزها معنای یکسانی داشته و از مراحل اداری یکسانی برای صدور برخوردار هستند.
نکات مربوط به مجوز و پروانه ساخت ساختمان
اکنون که به بررسی فرق جواز ساخت با پروانه ساخت پرداخته و مراحل دریافت این مجوز را بررسی کردیم، بهتر است تعدادی از مهمترین نکات مرتبط با مجوز ساخت را مرور کنیم. کسب آگاهی و اطلاع از نکات مهم موجود در این حوزه شما را قادر میسازد تا چالشهای موجود در مسیر اخذ پروانه ساخت را به خوبی مدیریت کرده و در سریعترین زمان ممکن بتوانید مجوز ساخت بنای مدنظر خود را دریافت کنید. برخی از مهمترین نکات مرتبط با مجوز و پروانه ساخت ساختمان عبارتاند از:
- قوانین و الزامات صدور پروانه ساخت در هر شهر و منطقهای میتواند متفاوت از دیگر مناطق باشد؛ بنابراین، پیش از اقدام برای ساختوساز، بازسازی و یا ایجاد تغییرات در بنا، از شهرداری منطقه مربوطه قوانین مربوط به صدور پروانه را جویا شوید.
- رعایت موارد و چارچوب تعیین شده در پروانه ساخت برای دریافت پایان کار و سند مالکیت هر واحد مسکونی ضروری است. با رعایت موارد ذکر شده در پروانه ساخت، پایان کار از سوی مهندس ناظر و مرجع صدور پروانه ساختمان امضا میشود.
- اگر پس از صدور پروانه ساخت، تغییری در نقشه ساخت بنا ایجاد شود باید نسبت به تشکیل مجدد پرونده برای دریافت پروانه ساخت اقدام شود.
- هزینههای صدور پروانه در هر شهر و استانی توسط شهرداری تعیین میشود. همچنین، هزینههای سازمان نظام مهندسی و مهندس ناظر و طراح نیز از سوی نظام مهندسی محاسبه و اعلام میشود.
- صدور پروانه ساخت برای زمینهای قولنامهای و فاقد سند ممکن نیست.
سخن پایانی
در این مطلب از وبسایت هلدینگ سپنتا به فرق جواز ساخت با پروانه ساخت پرداخته و چیستی این دو مجوز را موردبررسی قرار دادیم. همانطور که مشاهده کردید، پروانه و مجوز ساخت هیچ تفاوت آشکاری با یکدیگر ندارند و این دو عنوان را میتوان برای یک مفهوم یکسان بهکار برد. مجوز ساخت که از سوی شهرداری و یا دهیاری منطقه صادر میشود، اطلاعات متعددی را در خود جای داده که رعایت آنها در هنگام ساخت بنا ضروری است.
همچنین، دریافت مجوز ساخت از شهرداری نیازمند سپری کردن مراحل مشخصی است که با اطلاع از آنها میتوان پروانه ساختمانی را در سریعترین زمان ممکن دریافت کرد. نکات مهمی در رابطه با مجوز ساخت نیز وجود دارد که با کسب آگاهی نسبت به آنها میتوان به فرآیند صدور پروانه ساختمان سرعت بخشید. ممنون که در این مطلب همراه ما بوده و به بررسی فرق جواز ساخت با پروانه ساخت پرداختید. لطفاً نظرات و دانستههای خود در این حوزه را با ما در میان بگذارید.
منابع
- https://metrichand.com/blog/فرق-مجوز-ساخت-و-پروانه-ساخت/
- https://mohsenyaghoobi.ir/?p=549