سقف کامپوزیت که اصطلاحا به آن سقف مرکب گویند یکی دیگر از انواع سقف که از ترکیب بتن و فولاد درست میشود و به عنوان عضو فشاری که بر روی تیرآهن قرار دارد و به وسیله بتن پوشانده می شود استفاده می شود. هلدینگ ساختمانی سپنتا در این مقاله قصد دارد تا شما را با انواع، مزایا و معایب سقف کامپوزیت آشنا سازد، پس با ما همراه باشید.
سقف کامپوزیت چیست؟
همان طور که در ابتدا گفته شد سقف کامپوزیت از ترکیب فولاد و بتن به دست می آیند، این سقف ها با ترکیب با بتن و لنگر های خمشی و برشی قابلیت تحمل وزن تیر های فلزی را دارند.
انواع سقف کامپوزیت
انواع سقف کامپوزیت بر اساس مصالح
- سقف های کامپوزیت ساده
تیر های فرعی، برشگیر از نوع ناودایی، شبکه های میلگرد حرارتی و دال های بتنی جزء سقف های کامپوزیت ساده محسوب می شوند.
تیر های فرعی، ورق های فولادی شکل داده شده، برشگیر از نوع گل میخ، شبکه های میلگرد های حرارتی و دال های بتنی جزء سقف های عرشه ای فولادی محسوب می شوند.
انواع سقف کامپوزیت بر اساس روش اجرا
- سقف کامپوزیت فلزی
- سقف کامپوزیت کرمیت
- سقف های عرشه ای فولادی
- روفیکس (ROOFIX)
سقف کامپوزیت کرومیت
سقف های کامپوزیت کرمیت به خاطر وزن کم تر آن و کاهش بار وارده به تیرچه ساختمان در اجرای دهانه های بلند استفاده می شود، ضریب مقاومت این سقف بالاست و باعث جلوگیری از لرزش در بتن می شود و در کاهش هزینه ساختمان تاثیر به سزایی دارد.
سقف کامپوزیت با عرشه فولادی
سقف های عرشه فولادی مزیت های زیادی دارند، یکی از مزیت های آن سطح کاملا صاف و یکپارچه بتن در این نوع سقف می باشد و مناسب سازه های فلزی سبک و سنگین مناسب است، این نوع سقف کاربرد های زیادی دارد و در مکان های گوناگون مانند ساختمان ها، خانه های ویلایی یک و 3 طبقه و… استفاده می شود؛
مزایا و معایب سقف کامپوزیت
مزایا استفاده از سقف کامپوزیت
- افزایش سرعت در اجرا
- امکان بتن ریزی هم زمان در چندین سقف
- مقاومت بالا
- کاهش یافتن مصرف بتن
- یکپارگی سقف و اسکلت سازه
- کاهش وزن سازه ساختمان به دلیل کاهش استفاده از فولاد
- عدم استفاده از بولک سفالی
- ایجاد عایق صوتی بین دال و سقف کامپوزیت
معایب استفاده از سقف کامپوزیت
- درست که سرعت اجرای سقف کامپوزیت نسبت به نوع های دیگر سقف ها بیشتر است اما باعث بیشتر شدن زمان کلی پروژه می شود
- مناسب نبودن در ساختمان های مسکونی به دلیل داشتن لرزش
- زیاد بودن هزینه آن نسبت به سقف های دیگر
اجرای سقف کامپوزیت
پس اتمام اسکلت ساختمان و پایان عملیات چوشکاری قالب بندی سقف آغاز می شود، برای قالبندی معمولا از روش تخته کوبی استفاده می شود، برای اجرای قالبندی به روش تخته کوبی ابتدا 4 تراش هایی با ابعاد 5*5 یا 7*7 و با طول برابر با فاصله تیر های فرعی در داخل جان تیر ها قرار میگیرند باید فاصلخ تیر ها از هم حدودا 60 تا 70 سانتی متر باشد، سپس برای محکم کردن آن گوه بین بال پایین تیرها و زیر 4 تراش ها می کوبیم و باعث جسبیده شدن 4 تراش ها به بال ها می شود.
بعد از آن که 4 تراش ها را به بالا محکم کردیم تخته هایی را به صورت طولی بر روی 4 تراش ها قرار می دهیم سپس میلگرد های حرارتی به صورت مش در دو جهت طولی و عرضی در فاصله های تعیین شده در نقشه برروی سقف پهن می شوند، سپس میلگرد ها به وسیله ی بند به یکدیگر متصل می کنند تا در هنگام بتن ریزی جابه جا نشوند.
در مرحله آخر اسپیسر هایی در زیر میلگرد های حرارتی قرار میگیرند تا کاور 3 سانتی متری بتن رعایت شود، پس از اتمام آرماتوربندی قالب محیطی به ارتفاع 10 سانتی متری در لبه های سقف نصب می شوند تا از ریخن بتن از روی سقف جلوگیری شوند.
برشگیر ها در سقف های کامپوزیت
برشگیر ها در این نوع سقف برای اتصال و یکسان سازی تیر ها و دال های بتنی شناخته استفاده می شود، برشگیر ها در سقف های کامپوزیت مختلف متفاوت است. در سقف های فلزی برشگیر ها از نوع گل میخ است که ورق های پوششی را به تیر های فرعی متصل می کنندو در سقف های مرکب برش گیر ها از نوع ناودایی هستند.
ضخامت دال های بتنی روی سقف های کامپوزیت
معمولا در سقف های کامپوزیت برشگیر های ناودایی با ارتفاع 6 سانتی متری استفاده می شود و اگر روی آن به ارتفاع 2.5 سانتی متر بتن ریزی شود ضخامت دال های بتنی باید 8.5 سانتی متر باشد، البته توصیه می شود در سقف کامپوزیت پارکینگ از دال های بتنی با ضخامت 10 تا 12 سانتی متر استفاده کنید.
فاصله تیر های فرعی در سقف های کامپوزیت
در سقف های کامپوزیت فاصله تیر های فرعی معمولا 110 سانتی متر در نظر گرفته می شود، زیرا در مرحله بتن ریزی باید زیر سقف قالب بندی شود. بیشتر برای استفاده کمتر از تیر آهن، کاهش هزینه ساختمان و حذف قالب بندی از سقف های عرشه ای فولادی استفاده می شود وفاصله تیر های فرعی در این نوع سقف ها حدودا 2.5 سانتی می باشد.
در قسمت معایب سقف های کامپوزیت گفتیم که یکی از معایب این نوع سقف ها لرزش است و حالا علت آن چیست؟ علت بستگی به مواد زیر دارد:
- کم بودن ارتفاع تیر های فرعی
- کم بودن ارتفاع تیر آهن های استفاده شده در ساختمان
- عدم استفاده از یونولیت در داخل سقف ها
یونولیت چیست؟
یونولیت اسامی مختلفی ذارد که در ایران به آن پلاستوفوم و اکستیو گویند ولی نام اصلی آن استایروفوم (Styrofoam) گویند. یونولیت ها نوعی پلیمر سفید رنگ، سبک و متخلخلی هستند که عایق های خوبی در برابر رطوبت، دوما و صدا هستند که طی فرایند های پتروشیمی تهیه می شود.
کاربرد یونولیت ها
- می تواند برای جلوگیری از لرزش در سقف های کامپوزیت استفاده کرد
- عایق های خوبی در برابر دما و رطوبت هستند
- استفاده در سرخانه ها و یخچال های صنعتی
هلدینگ ساختمانی سپنتا با ارائه خدمات فنی و مهندسی و 10 سال تجربه اجرای پروژه های ساختمانی در این مقاله سعی نمود تا شما را با کاربرد، انواع، مزایا و معایب سقف های کامپوزیت و کاربرد یونولیت آشنا سازد، برای رزرو وقت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با ما تماس بگیرید.