ورقهای آلومینیومی کامپوزیت یکی از محبوبترین و رایجترین متریالهای نمای ساختمان است و بدون شک نام آنها را شنیدهاید. این ورقها در بسیاری از ساختمانهای تهران و دیگر شهرهای بزرگ و کوچک ایران به چشم میخورند. ورقهای کامپوزیت آلومینیوم از چندین لایه با جنسهای مختلف تشکیل میشوند. آلومینیوم فلزی سبک و مقاوم و بسیار پایدار است و امروزه از آن در طراحی نمای ساختمان به فراوانی بهره گرفته میشود.
نمای کامپوزیت یک نمای کاملا مهندسیشده است که از مرحله تولید آن تا نصب و اجرا بر اساس اصول و تکنولوژی مهندسی انجام میگیرد. در ادامه به معرفی نمای کامپوزیت میپردازیم و درنهایت انواع آن را بیان میکنیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
طراحی نمای کامپوزیت
بطورکلی نمای کامپوزیت یا کامپوزیت نما نوعی نمای بسیار محبوب است که در خیابانها به فراوانی آن را مشاهده کردهاید. همانطور که از نام این نوع نمای مشخص است از ورقههای کامپوزیت ساخته میشود. این نکته را در نظر داشته باشید که کامپوزیت ترکیب دو یا چند ماده نظیر: رزین، فیبرهای شیشه، کربن، آرامید و… است.
نمای کامپوزیتی با ویژگیهای مختلف خود ازجمله: سبکی، دوام و پایداری، مقاومت در برابر خوردگی، سهولت بالا در طراحی و اجرا، سرعت بالا در نصب، کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری و… محبوبیت بسیاری در صنعت ساختمان پیدا کرده است.
نمای کامپوزیت بطورمعمول بصورت پانلهای با ضخامت کم تولید و عرضه میشود و درنهایت در نما، کف، پوشش دیواری و… استفاده میشود. در طراحی نمای کامپوزیت از انواع رنگها و ترکیبات رنگی استفاده میشود و به این ترتیب نمایی جذاب و زیبا برای ساختمانها به همراه میآورد. البته شما میتوانید طرح و رنگ این نمای را شخصیسازی نیز کنید.
معرفی نمای کامپوزیت
ضخامت ورقهای کامپوزیت موجود در بازار بطورمعمول 0.4 میلیمتر است و از مواد مختلف نظیر: لایه رنگ پلی استر، ورق آلومینیومی، چسب، لایه پلی اتیلن، ورق آلومینیومی، رنگ نانو، لایه چسب، پوشش محافظ و… ساخته میشود.
مواد و اجزای بکاررفته در ساخت نمای کامپوزیت بصورت فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی هستند. به عبارت دقیقتر این نمای دارای سه بخش مختلف است که پس از اتصال به یکدیگر نمای کامپوزیت نهایی را میسازند. لازم به ذکر است که در اینجا دو لایه پوشاننده و یک لایه اصلی است. هسته مرکزی انواع نمای کامپوزیت از لایههای آلومینیومی است و در بین آن یک لایه دیگر نیز به چشم میخورد که به آن هسته پلاستیکی میگویند. هسته پلاستیکی بطورمعمول از پلی اتیلن ساخته میشود و یک ضخامت مشخص دارد.
خوب است بدانید که در برخی از مواقع با هدف افزایش پایداری و ضخامت انواع نمای کامپوزیت، لایه میانی را با موادمعدنی پر میکنند. این گروه از مواد ضخامت بسیار بالایی دارند و کاملا ضدحریق هستند. البته این امر بر قیمت نهایی نما کامپوزیت اثرگذار است و آن را تا حد بسیاری افزایش میدهد.
انواع نمای کامپوزیت
نمای کامپوزیت در انواع مختلف تولید و عرضه میشود که هریک قیمت متفاوتی دارد. البته اجرا و نصب هر نوع نمای کامپوزیت با نوع دیگر متفاوت است. در ادامه به معرفی و بررسی آشناترین و مهمترین انواع نمای کامپوزیت میپردازیم.
آلومینیوم کامپوزیت پنل معمولی
همانطور که از نام این نوع نمای کامپوزیت مشخص است، سادهترین و ابتداییترین نوع نمای کامپوزیت است و نسبت به دیگر انواع نمای کامپوزیت قیمت کمتری دارد. البته نصب و اجرای آن نیز بسیار ساده و سریع است.
آلومینیوم کامپوزیت رنگی
این پانلهای کامپوزیتی که با نام پانلهای رنگارنگ معرفی و شناخته میشوند، از چندین لایه رنگ و یک پوشش درخشان تهیه میشوند. آنچه این کامپوزیتها را از کامپوزیتهای گروه قبل متمایز میسازد، استفاده از رنگ در ساخت آنها است که موجب جذابیت و زیباییشان میشود.
جالب است بدانید که در کامپوزیتهای رنگی، پانلها بر اساس زاویهای که نور به آنها تابیده میشود، در رنگهای مختلف مشاهده میشوند. به عبارت دیگر میتوان گفت ترکیب و نحوهی استفاده از رنگ در این گروه از کامپوزیتها به گونهای است که در طول روز و به مرور زمان دچار تغییر رنگ میشوند.
آلومینیوم کامپوزیت پنل نانو
این نمای کامپوزیت بر اساس آخرین تکنولوژی روز تهیه و تولید میشود و مقاومت بسیار بالایی در برابر مواد اسیدی و قلیایی از خود نشان میدهد. جالب است بدانید که مواد نانو بکاررفته در این نوع نمای کامپوزیت خاصیت خود تمیزشوندگی و ضدآلایندگی به آن میبخشد و این همان چیزی است که محبوبیت آن را روز به روز افزایش میدهد و دیگر هیچ نیازی به تمیز کردن آنها وجود ندارد.
از دیگر ویژگیهای آلومینیوم کامپوزیت پنل نانو میتوان به مقاومت در برابر آتش و استحکام و ماندگاری بسیار بالا اشاره کرد.
آلومینیوم کامپوزیت طرح سنگ
طرحهای مختلف سنگ ساختمانی بر روی این نوع نمای کامپوزیت به چشم میخورد و در ساخت آن از سه لایه رنگ لمینت استفاده میشود.
آلومینیوم کامپوزیت پنل ضد باکتری
در ساخت این نوع نمای کامپوزیت هسته پلی اتیلن سبک و ضد آلاینده میان دو ورق آلومینیوم قرار میگیرد و درنهایت چندین لایه رنگ و یک پوشش درخشان آن را میپوشاند. همانطور که از نام این نوع نمای کامپوزیت مشخص است، کاملا ضد باکتری بوده و در محیطهای مختلف از خود مقاومت نشان میدهد.
از آشناترین مراکزی که در آنها نمای کامپوزیت پنل ضد باکتری مشاهده میشود به مراکز پزشکی، آزمایشگاهی و دیگر مراکز مشابه میتوان اشاره کرد.
کامپوزیت پنل طرح چوب و سنگ
ترکیب چوب و سنگ زیبایی نمای کامپوزیتها را تا حد بسیار زیادی افزایش میدهد. این نوع کامپوزیت نسبت به نمای آجری، سنگی و چوبی بسیار محبوبتر و ارزانتر است. البته قیمت این نوع نمای نیز نسبت به نمای سنگ و چوب اصلی بسیار کمتر است.
آلومینیوم کامپوزیت پانل ضد حریق یا نسوز
در ساخت این نوع نمای کامپوزیت از هسته پلاستیکی نسوز بهره گرفته میشود و به عنوان جدیدترین نوع نمای کامپوزیت معرفی و شناخته میشود. هسته مرکزی نما کامپوزیت ضد حریق در برابر آتش بسیار مقاوم است و هیچ نوع گاز مضری ایجاد نمیکند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که قیمت نمای کامپوزیت نسوز نسبت به دیگر انواع نمای کامپوزیت بسیار بالاتر است.
نمای کامپوزیت خشدار
آنچه این نوع نمای کامپوزیت را از دیگر انواع نمای کامپوزیت متمایز میسازد، استفاده از لایه آلومینیومی خشدار است و در نمای ساختمانهای لوکس، تجاری یا اداری به فراوانی استفاده میشود.
انواع نمای کامپوزیت بر اساس نوع پوشش
نمای کامپوزیت بر اساس نوع پوشش به سه گروه تقسیم میشود که در ادامه به معرفی و بررسی هریک میپردازیم.
پوشش PVDf
این پوشش نوعی رزین است که عنصر فلوئور و لایه پلیمری موجود در آن موجب افزایش مقاومتش در برابر اشعه Uv و شرایط قلیایی و اسیدی محیط میشود.
پوشش Nano_ PDF
اجرای این نوع پوشش نمای کامپوزیت به گونهای انجام میگیرد که پس از اجرای پوشش Pvdf یک لایه دیگر نیز بر روی آن قرار میگیرد. این لایه از لحاظ ساختار مولکولی با لایه زیرین خود کمی متفاوت است.
لایه پلی استر
از دیگر پوششهای نمای کامپوزیت میتوان به پلی استر اشاره کرد که معایب مختلفی از جمله عدم مقاومت در برابر بارانهای اسیدی و شرایط نامساعد آب و هوایی دارد و برای نمای بیرونی ساختمانها چندان مناسب و کاربردی نیست.
قیمت نمای کامپوزیت
قیمت نمای کامپوزیت های موجود در بازار ثابت و یکسان نیست و پارامترهای مختلف نظیر: نوع ورق، نوع طرحنما، روش نصب، مقدار قوطی مصرفی، مقدار و حجم پروژه، ارتفاع پروژه، محل پروژه و… بر این قیمت اثرگذار هستند. با این شرایط قیمت دادن برای نمای کامپوزیت چندان دقیق نیست. البته شما پیش از استفاده از این نمای به یک قیمت حدودی نیاز دارید که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
- قیمت ورق کامپوزیت: ورق کامپوزیتهای موجود در بازار از متری 360 هزار تومان شروع میشوند و باکیفیت و ضدحریق آنها به متری 1300 میرسد.
- هزینه قوطی جهت زیرسازی نمای کامپوزیت با توجه به کیفیت از متری 250 تا متری 500 هزار تومان در بازار به چشم میخورد.
- هزینه اجرت ورق کامپوزیت با توجه به کیفیت کار و نوع نصب متفاوت است. اما از متری 300 تا 600 هزار تومان است.
ویژگی و کاربرد نمای کامپوزیت
نمای کامپوزیت با دوام و مقاومت بسیار بالای خود در موارد مختلف استفاده میشود که مهمترین و متداولترین آنها عبارت است از:
- نمای برجهای مسکونی، تجاری و اداری
- نمای ساختمانهای مدرن
- بازسازی ساختمانهای قدیمی و تغییر دکوراسیون
- دکوراسیون دیوارهای داخلی، سقفها، آشپزخانه، تراسها
- دکوراسیون داخلی فروشگاهها
- تابلوهای تبلیغاتی
- نمای فرودگاهها، بیمارستانها و جایگاههای سوخت
- دیوارهای تونل
- و…
مزایا و معایب نمای کامپوزیت
همانطور که گفتیم نمای کامپوزیت یکی از محبوبترین متریالهای ساختوساز امروزی است. این نما مزایا و معایب مختلفی دارد که در ادامه به بررسی مهمترین آنها میپردازیم.
مزایای نمای کامپوزیت
اصلیترین مزایای نمای کامپوزیت عبارت است از:
- وزن سبک و حملونقل راحت
- انعطافپذیری بسیار بالا و سفارش در ابعاد دلخواه
- بافت مستحکم و بسیار مقاوم در برابر رطوبت
- سرعت اجرای بسیار بالا و نصب ساده
- امکان تعویض و جابهجایی
- عایق حرارتی بودن
- تنوع در رنگ
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه نسبت به دیگر نماهای ساختمانی
- مقاوم در برابر خوردگی
- هزینههای نگهداری کم
- از بین بردن ارتعاش
- و…
معایب نمای کامپوزیت
نمای کامپوزیت علاوه بر مزایای بسیار، معایبی نیز دارد که مهمترین آنها عبارت است از:
- قیمت اجرای نسبتا بالا
- جذب جرم و آلودگی
- تغییر شکل راحت در شرایط سخت آب و هوایی
- در صورت نصب و آببندی نادرست، احتمال نشتی پنلها و ورود آب به محیط وجود دارد.
- و…
مشخصات فنی نمای کامپوزیت
ورقهای کامپوزیت با مشخصههای مختلف شناخته میشوند که متداولترین آنها به شرح زیر است:
- سبکی وزن
- خواص آکوستیک
- شکلپذیری
- تنوع رنگ
- مقاومت در برابر آتشسوزی
- و…
روش نصب یا اجرای نمای کامپوزیت
در اجرای نمای کامپوزیت باید پیش از هر چیزی زیرسازی انجام گیرد که این امر با توجه به نوع سازهی اصلی متفاوت است. لازن به ذکر است که زیرسازی ورقهای آلومینیومی به دو شکل فلزی و آلومینیومی انجام میگیرد و درنهایت ورق آلومینیومی به سازهی اصلی ساختمان متصل میشود. نصب و اجرای نمای کامپوزیت توسط نصاب به چهار روش زیر امکانپذیر است:
- اجرای نما کامپوزیت به روش فیکس
- اجرای نما کامپوزیت به روش هنگینگ یا ریلی
- اجرای نمای کامپوزیت به روش H و L
- اجرای نمای کامپوزیت به روش فیکس هنگینگ
درخواست مشاوره و راهنمایی قبل اجرای نمای کامپوزیت
پیش از نصب و اجرای نمای کامپوزیت بهتر است که با متخصصان و تکنسینهای این حوزه مشورت نمایید تا به این ترتیب از بهترین متریال و مناسبترین روش نصب اطلاع یابید. البته پیش از اجرای این نمای محبوب و زیبا باید توسط شرکت مجری، طراحی تخصصی انجام گیرد. فراموش نکنید که شرکتهای مجرب و فعال در حوزهی نصب و اجرای نمای کامپوزیت مثل مجموعه سپنتا در هنگام طراحی، ابعاد ورقهها را در نظر میگیرند تا به این ترتیب کمترین میزان پرتی را داشته باشند.