اگر معمار یا صاحب ملکی هستید و با الهام از انواع نمای ساختمان شگفت انگیز به دنبال طراحی نسخه ای منحصر به فرد برای ساختمان خودتان هستید، این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا را دنبال کنید تا برای طراحی نمای ساختمان با متدهای روز دنیا که بر پایه علم، تکنولوژی و از همه مهمتر خلاقیت […]
اگر معمار یا صاحب ملکی هستید و با الهام از انواع نمای ساختمان شگفت انگیز به دنبال طراحی نسخه ای منحصر به فرد برای ساختمان خودتان هستید، این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا را دنبال کنید تا برای طراحی نمای ساختمان با متدهای روز دنیا که بر پایه علم، تکنولوژی و از همه مهمتر خلاقیت است، آشنا شوید.
“We don’t get a second chance to make a first impression.” ما شانس دوبارهای برای تغییر برداشت اولیه افراد از چیزهای مختلف نداریم. این جمله، یک ضرب المثل معروف است که اهمیت برداشت اولیه افراد را نمایان میکند. در ساختمانسازی نیز همینطور است. به این ترتیب که ظاهر و نمای یک ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ و به عنوان چشمگیرترین مورد شاید منجر به جذب افراد به یک بنا شود. پیشنهاد میکنیم مقالهی طراحی نمای ساختمان را که به بررسی 5 اصل مهم در طراحی نما پرداختهایم، را مطالعه کنید.
“We don’t get a second chance to make a first impression.” ما شانس دوبارهای برای تغییر برداشت اولیه افراد از چیزهای مختلف نداریم.
این جمله، یک ضرب المثل معروف است که اهمیت برداشت اولیه افراد را نمایان میکند. در ساختمانسازی نیز همینطور است. به این ترتیب که ظاهر و نمای یک ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ و به عنوان چشمگیرترین مورد شاید منجر به جذب افراد به یک بنا شود. پیشنهاد میکنیم مقالهی طراحی نمای ساختمان را که به بررسی 5 اصل مهم در طراحی نما پرداختهایم، را مطالعه کنید.
نمای ساختمان اولین چیزی است که فرد میبیند؛ اگر نمای ساختمان شگفت انگیز و به اندازهی کافی جذاب باشد،تا همیشه در ذهن بیننده حک میشود. حتما نماهای زیادی در ذهن شما ثبت شده است؛ مثل نمای آجری، نمای سنگی و … این نکته را فراموش نکنید که نمای ساختمان تنها یک عنصر زیبایی نیست. بلکه پارامتری اساسی برای سنجش عملکرد ساختمان نیز محسوب میشود. از طرفی نمای ساختمان معرف ویژگیهای سازه است و فرصتی است برای تجسم هویت برای یک ساختمان.
در طول سال ها ، مهندسان انواع مختلفی از نما را با متریال مختلف طراحی کردهاند. در ادامه به بررسی 4 نوع از انواع نمای ساختمان خواهیم پرداخت تا ببینید چطور کنارهم قرارگرفتن علم و خلاقیت شگفتی آفریدهاست.
در ادامه با هم انواع نمای ساختمان را با استفاده از علم و هنر تبدیل به نماهایی منحصر به فرد شدهاند را با هم بررسی می کنیم:
“طبیعت” به عنوان یکی از بزرگترین نعمتهای دنیای زمینی، همیشه مفهومی الهامبخش برای مقابله با چالشها و مشکلات جهان هستی بودهاست. هرچند تقلید از طبیعت رویکرد جدیدی نیست، اما اخیرا با اصطلاح علمی “زیست تقلید” یا زیستهمانندسازی یا بیومیمتیک (Biomimetics) روبرو هستیم. این اصلاح در واقع به معنی تقلید از الگوها، سامانهها و عناصر طبیعت با هدف حل مشکلات پیچیده انسان است. در حقیقت اساس این مدل، مطالعه طبیعت از ابعاد مختلف به منظور طراحی وساخت سامانههای نوین فناورانه است. صنعت ساختمانسازی نیز از این مفهوم عقب نمانده و نمونههای نسبتا زیادی از آن را میتوان در نمای ساختمان های شگفت انگیز و امروزی یافت.
breathing
پاویون ایتالیا ساختمانی به مساحت 13200 متر مربع در 6 طبقه، 60 متر عرض، 60 متر طول و 35 متر ارتفاع است که هزینه کل پروژه 40 میلیون یورو برآورد شده است.
حال که با مفهوم زیست تقلید آشنا شدیم، به سراغ طراحی نمای تنفسی میرویم. در این نوع طراحی، که از بافت پوست موجودات زنده الهام گرفتهشده است تمرکز طراحان به داشتن هوای بهتر است. روش های مختلفی سازگاری با آب و هوای گرم در طبیعت وجود دارد، که الهامبخش طراحان برای توسعه مفاهیم جدید ب آسایش حرارتی در ساختمانها بوده است. بنابراین بر اساس این مفهوم، در ساختمانهای دارای طراحی نمای تنفسی، ارتباط غنیای بین محیط خارج و فضاهای داخلی وجود دارد.
این نوع نمای ساختمان خود شامل چند نوع گوناگون است که در ادامه به توضیح مختصر آنها همراه با تصاویر آن خواهیم پرداخت:
این مدل از نمای تنفسی از فلزی ساخته شده که به گرما واکنش نشان می دهد؛ فاکتورهایی چون آزمایش مواد، فرم محاسباتی، ساخت الگو و نوآوری ساختاری این مدل مرتبط با استانداردهای محیط زیست است. ورق های فلزی بکاررفته در این نوع نما، به دلیل واکنش پذیربودن آن، با افزایش دما، تغییر فرم داده و موجب تهویه میشوند.
bloom facade
در این نمای ساختمان شگفت انگیز از شیشه استفاده میشود. بطور مثال در عکس زیر که مدرسه RMIT واقع در ملبورن استرالیا است، میله هایی شیشهای برای تسهیل (یا مسدود کردن) جریان هوا از طریق نما با توجه به رطوبت و دمای داخل ساختمان به طور خودکار می چرخند و قابلیت جذب انرژی خورشیدی در طول روز را دارند.
operable
نمای برج های ابوظبی در لایه ای نازک از شیشه پوشانده شده است. از آنجا که آب و هوای ابوظبی، کویری است؛ بنابراین این لایه، همچون محافظی، جلوی تابش آفتاب را میگیرد.
معماری پارامتریک مانند یک تابع ریاضی با مجموعه ای از دادههاست که ورودی و خروجی دارد. معماران با استفاده از کامپیوتر، الگوریتمهای مختلف را _ که ممکن است برگرفته از طبیعت باشد _ آزمایش میکنند تا به الگوریتمی خاص برسند. با این تعریف اگر عمیقتر نگاه کنیم، میفهمیم که نمای تنفسی نوعی نمای پارامتریک است.
همانطور که قبلاً گفتیم، نمای ساختمان یک پارامتر اساسی در سنجش عملکرد ساختمان است. همچنین با طراحی نمایی هوشمندانه میتوان ساختمانی داشت که به محرکهای محیطی عکسالعمل نشان میدهد؛ و با تکیه بر این اصل میتوان ساختمانهایی هوشمند با توانایی صرفهجویی در مصرف انرژی(با طراحی خاص نما) داشت.
نرم افزارهای قدرتمند متعددی برای طراحی نما وجود دارد؛ مانند: Rhino ، Grasshopper ، Revit و T-splines. اما فراموش نکنید که ذهن خلاق از نرم افزار مهمتر است.
parametric facade
هدف این نوع نمای ساختمان شگفت انگیز آوردن طبیعت به زندگی انسان است. طراحی نمای سبز به شدت رو به افزایش و محبوبیت است که این خود خبر خیلی خوبی برای طرفداران محیط زیست است.
ایدهها و مفاهیم جدیدی مثل تکثیر و پرورش گیاهان در سطح نمای ساختمان یا استفاده از کانتینرهایی در سراسر ساختمان، طراحان را در پیادهسازی نمایی سبز یاری میرساند.
اما سوال اینجاست که کدام گیاهان برای نمای سبز بهترین گیاهان محسوب میشوند؟ پاسخ به این سوال نسبی است و بستگی زیادی به آب و هوای منطقه و نوع رشد گیاهان آن منطقه دارد. به یاد داشتهباشید که انتخاب یک سیستم پشتیبانی و تکیهگاه مناسب، نقش اساسی در طراحی نمای سبز دارد.(مثل یک کابل یا توری) این تکیه گاه ها ممکن است به ساختمان متصل شوند یا به طور مستقل نصب شوند. همچنین بایستی فضای بین تکیه گاه سازه و گیاه را مورد بررسی قرار دهید تا گیاه برای رشد مانعی نداشته باشد.
نمای ساختمان سبز
Vo Trong Nghia’s Babylon ، یک هتل شگفت انگیز در ویتنام است که در حجابی از شکوفه و انگور پیچیدهشده است.
این نوع از طراحی نما بر عکس نماهای پایدار یا نمای سبز، بصورت آزاد اما با رعایت قوانین انجام میشود. گاهی به داشتن فرم درختی یا آوردن عناصر طبیعت در ساختمان، به اشتباه نمای ارگانیک گفته میشود. در حالیکه در این نوع طراحی، هرچند فرمهای آزاد وجود دارد اما همهی آنها در بسترقوانین معماری و طراحی همچون هماهنگی و تعادل، انجام میپذیرد.
پلاستیک، کامپوزیت تقویت شده با الیاف و بسیاری از مواد دیگر طراحان نماهای ساختمان های شگفت انگیز را قادر می سازد تا اشکال بدون فرم و سایر ساختارهای ارگانیک را پیادهسازی کنند.
نمای ارگانیک
سخن آخر
همانطور که در مقاله اشاره کردیم، نمای ساختمان بخشی جداییناپذیر از زیبایی و همچنین عملکرد ساختمان را تشکیل می دهد. لذا باید به آن نگاهی نو داشت. فناوری و علم دو فاکتور مهمی هستند که موجب طراحی هایی نوآورانه در نمای ساختمان شگفت انگیز شدهاند. در این مقاله 4نوع از این نماهای خلاقانه و شگفتانگیز را با هم بررسی کردیم.اگر شما هم از مفاهیم جدید برای طراحی نمای ساختمان اطلاعاتی دارید، با ما در میان بگذارید.
کارشناسان ما در هلدینگ سپنتا، برای مشاوره رایگان و پاسخ به سوالات شما آماده هستند.
دیدگاهتان را بنویسید
ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.
Δ