کمیسیون مشارکت در ساخت، مثل بسیاری از معاملات دیگر در کشور ما به توافق و رضایت طرفین بستگی دارد؛ به خصوص در معاملاتی که اتحادیه نرخ مشخصی برای آنها تعیین نکرده است. اغلب مشاورین املاک هرچقدر بتوانند به طرفین معامله سود برسانند، به همان نسبت درصدی از آن سود را طلب میکنند.
مبلغ کمیسیون در حالات مختلف، متفاوت است. مثلا این مبلغ، هنگامی که مشاور برای مشتری خانهای خریداری میکند کاملا با حالتی که سازندهای برای ملک پیدا میکند، فرق خواهدداشت. در این مقاله از هلدینگ ساختمانی سپنتا به بررسی این موضوع و نحوه محاسبه صحیح کمیسیون مشارکت در ساخت میپردازیم.
کمیسیون مشارکت در ساخت چقدر است؟ حق کمیسیون مشارکت در ساخت
در قانون ما، عقود بخه دو دسته کلی عقود معین و عقود نامعین تقسیم میشوند. مبایعهنامه و اجارهنامه جزء عقود معین هستند، در حالیکه مشارکت در ساخت جزء عقود نامعین میباشد. به این ترتیب تعیین میزان کمیسیون در پروژههای مشارکت در ساخت، با توجه به نواسانات قیمت بازار مسکن با ابهام و تردید زیادی روبروست. از این رو در اکثر موارد مبنای کمیسیون مشارکت در ساخت به موارد زیر بستگی دارد:
- وصغیت روز در ساخت و ساز
- میزان خدماتی که مشاور به طرفین قرارداد میدهد
با این وجود برای محاسبه کمیسیون مشارکت در ساخت و ساز، اصول رایجی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
نحوه محاسبه کمیسیون مشارکت در ساخت
همانطور که قبلا اشاره کردیم، در بسیاری از موارد پرداخت کمیسیون مشارکت در ساخت بر عهده سازنده است و از آنجا که از طرف اتحادیه مبلغ مشخصی به این موضوع تخصیص داده نشده، این کمیسیون بصورت درصدی از سود سازنده محاسبه میشود.
پس قدم اول برای محاسبه کمیسیون مشارکت در ساخت، دانستن نحوهی محاسبه سود سازنده در این نوع قراردادهاست.
محاسبه سهم سازنده و مالک از مشارکت در ساخت
واضح است که قیمت ملک در پروژههای مشارکت مثل پروژه های انفرادی بر اساس قیمت منطقه و ارزش روز زمین و بازار مسکن برآورد میشود و درصد هزینه های ساخت از ارزش ملک مورد نظر سهم سازنده خواهد بود:
ارزش ملک÷هزینه های ساخت = سهم سازنده
عرف بر این است که سهم سازنده از مشارکت 40 درصد و سهم مالک 60 درصد در نظر گرفتهشود.
محاسبه مبلغ بلاعوض در مشارکت در ساخت
علاوه بر قدرالسهم مالک، مبلغی به عنوان بلاعوض در ابتدای پروژه از سوی سازنده به مالک داده میشود:
( ارزش کارشناسی شده ملک×قدرالسهم سازنده) -(هزینه های ساخت × قدرالسهم مالک)= مبلغ بلاعوض
و در نهایت سود سازنده به این صورت محاسبه میشود:
مبلغ بلاعوض- هزینه های ساخت – قدر السهم سازنده = سود سازنده
مبلغ کمیسیون باید قبل از عقد قرارداد با طرفین توافق شود.
کمیسیون مشارکت در ساخت بر عهده کیست؟
کمیسیون مشارکت در ساخت بطور قانونی بر عهده دو طرف معامله است. اما معمولا بصورت کامل از طرف سازنده پرداخت میشود. مالکین بر این باورند که کمیسیون جزئی از هزینههای بعد از قرارداد است و چون تمام هزینه های قرارداد و بعد از قرارداد مشارکت بر عهده سازنده است، کمیسیون نیز مشمول همین قاعده میشود.
عدهای دیگر نیز بر این باورند که چون مشاور برای سازنده، ملک پیدا کردهاست؛ مبلغ کمیسیون نیز باید توسط وی پرداخت شود. از آنجا که در بسیاری از مناطق تهران و شهرهای دیگر ملک کلنگی خیلی کم است و سازده فراوان،(نسبت تعداد سازندگان به مالکین بسیار بیشتر است) و واسطه هم تامین کننده زمین است، در این شرایط حق الزحمه را باید از سازنده طلب کند.
نکتــــــه مهــــــم: وکلا بر این عقیده هستند که اگر مشاوری فقط از سازنده کمیسیون بگیرد، به احتمال زیاد سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت حقوق بیشتری دارد و قرارداد به نفع سازنده خواهد بود.
سخن آخر
در چندسال اخیر، قراردادهای مشارکت در ساخت با استقبال خوبی از سوی مالکین زمینها و خانههای کلنگی و همینطور سازندگان روبرو شده است. در صورتی که این نوع پروژههای شراکتی با رعایت حقوق طرفین معامله و به درستی پیش رود، سود قابل قبولی هم برای مالکین، هم برای سازنده و هم برای مشاور به عنوان حق کمیسیون مشارکت در ساخت خواهد داشت.
به این منظور بهتر است قبل از اقدام به عقد قرارداد حتما با تبعات قوانین مختلف آن آشنا شوید تا به نتایج مورد نظر خود برسید. متخصصان ما در هلدینگ سپنتا آماده ارائهی مشاوره رایگان در این زمینه هستند. فرصت را از دست ندهید.
2 پاسخ
فایل مشارکت در ساخت تجاری ۱۶۵ متر ۴ طبقه.مبلغ بلاعوض ۲میلیارد و چهارصد .
پنجاه پنجاه رشت
من به عنوان سازنده زمین بگیرم 5تومن 18 تومن توش خرج کنم بعد بیام40 درصد بدم صاحب زمین؟؟؟؟؟؟کدوم عرف40درصداعلام کرده؟؟؟؟؟؟