طراحی گام به گام پلان فونداسیون ساختمان+اصول طراحی فونداسیون

نقشه یا پلان فونداسیون یکی از مهم ترین ها در زمینه طراحی پلان می‌باشد، در این مقاله هلدینگ ساختمانی سپنتا شما را با اصول طراحی فونداسیون ساختمان و نحوه ترسیم یکی از کلیدی ترین نقشه ها طراحی سازه آشنا می سازد. پس با ما همراه باشید تا با انواع نقشه فونداسیون برای ساختمان های یک […]

نقشه یا پلان فونداسیون یکی از مهم ترین ها در زمینه طراحی پلان می‌باشد، در این مقاله هلدینگ ساختمانی سپنتا شما را با اصول طراحی فونداسیون ساختمان و نحوه ترسیم یکی از کلیدی ترین نقشه ها طراحی سازه آشنا می سازد. پس با ما همراه باشید تا با انواع نقشه فونداسیون برای ساختمان های یک طبقه، دو طبقه و چند طبقه آشنا شوید.

پلان فونداسیون

نقشه فونداسیون همان طور که گفت شده یکی از اصلی ترین نقشه های طراحی سازه است که شامل اطلاعاتی از قبیل نوع، ابعاد و تعداد فونداسیون، نسبت به شمال زمین و امتداد طولی و عرضی زمین می باشد.

انواع پلان فونداسیون

پلان فونداسیون به 6 دسته زیر تقسیم می‌شوند که در ادامه به بررسی هر مورد می‌پردازیم.

  1. فونداسیون منفرد
  2. فونداسیون نواری
  3. فونداسیون گسترده
  4. فونداسیون صفحه ای
  5. فونداسیون مشترک
  6. فونداسیون باسکولی و..

امروزه در بیشتر پروژه های ساختمانی از فونداسیون های نواری و فونداسیون گسترده استفاده می شود که در این مقاله نحوه طراحی پلان فونداسیون های نواری و گسترده صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر با انواع فونداسیون ها می توانید مقاله پی سازی و انواع آن را مطالعه کنید.

طراحی گام به گام پلان فونداسیون

 1. فونداسیون گسترده

به  نقشه فونداسیونی گویند که بار چند ستون و دیوار هاییی که در امتداد های مختلف هستند به زمین منتقل می کند و در ادامه به مراحل طراحی این نوع فونداسیون می پردازیم.

شرایط استفاده از پی های گسترده

  • عدم استفاده از فونداسیون های دیگر در ساختمان
  • ستون ها فاصله نزدیکی باهم داشته باشند
  • جلوگیری از نشت نامتعادل
  • طراحی زیرزمین برای ساختمان

طراحی گام به گام پلان فونداسیون

1. فونداسیون منفرد (تکی)

به فونداسیون هایی گویند که بار یک ستون یا دیوار را به زمین منتقل می کنند و در ادامه مراحل طراحی آن را توضیح خواهیم داد.

شرایط استفاده از پی های منفرد

  • بار نسبتا پایین
  • نزدیک نبودن ستون ها به هم
  • بالا بود ظرفیت تحمل خاک در عمق و ضخامت کم

طراحی گام به گام پلان فونداسیون

3. فونداسیون نواری

این نوع فونداسیون در ساختمان های آجری بیشتر استفاده می شود و حداکثر عمق فونداسیون نواری در حدود 50 و عرض آن مقداری بزرگ تر از عرض دیوار باید باشد.

مزایا استفاده از فونداسیون نواری

  • توان تحمل بارهای زیاد
  • طرح ساده
  • افزایش عملکرد فونداسیون
  • ساخت آسان این نوع فونداسیون
  • قابل استفاده در سازه های فولادی
  • عایق بندی بهتر کف

معایب استفاده از فونداسیون نواری

  • عدم اتصال یکپارچه کف به زمین
  • نیاز به بتن و میلگردهای مختلف
  • در مقابله با لنگر های خمشی مانند تیر بتنی استاندارد طراحی می شود

شناژ چیست؟

شناژ برای به هم کلاف کردن فونداسیون ها و جلوگیری از حرکت افقی آن ها نسبت به یکدیگر می باشد و نمی توان بار وارد از ساختمان را تحمل و به زمین منتقل کند.

طراحی پلان فونداسیون

جهت طراحی نقشه فونداسیون ابتدا باید پلان اکس بندی و سطح زیر بنا را ترسیم نمود، سپس با در نظر گرفتن شرایط زمین و محور های طولی و عرضی به طراحی فونداسیون ها و سطح زیر بنا می پردازیم.

قبل از طراحی پلان فونداسیون باید نقشه های معماری مانند پلان موقعیت، پلان های اصلی ساختمان، نقشه های اکس بندی و ستون گذاری طراحی شده باشد،پلان اصلی بنا اطلاعاتی هم چون سطح زیر بنا و اندازه طولی و عرضی بنا ساختمان که با دیوار های محل مجاور یا محل های عبور مشترک هستند به مهندسان طراحی پلان فونداسیون می  دهد.

طراحی گام به گام پلان فونداسیون

طراحی پلان فونداسیون منفرد (تکی)

برای ترسیم این نوع فونداسیون ابتدا باید نقشه ستون گذاری را ترسیم کنیم، برای این کار با توجه به زمین با توجه به ابعاد ستون با مربع یا مستطیل توپر رسم می کنیم؛می توانیم برای خلوت تر شدن پلان خطوط اکس بندی را در داخل آن رسم نکنیم.

در مرحله بعد ستون هایی که با مربع یا مستطیل توپر معلوم کردیم به صورت نقطه چین به یکدیگر متصل می کنیم و هر یک  از ستون ها را با توجه به ابعاد آن ها فونداسیون منفرد رسم می کنیم.

در مرحله قبل که فونداسیون های منفرد برای هر یک از ستون ها رسم کردیم در این مرحله به وسیله ی شناژ فونداسیون های منفرد به یک دیگر متصل می کنیم،عرض شناژ ها در این نوع فونداسیون ها توسط مهندس محاسب محاسبه می شود.

اگر ارتفاع فونداسیون های مختلف با شناژه یکسان بود می توان مرز بین فونداسیون منفرد با شناژ را پاک نمود ولی اگر نبود نمیتوان این کار کرد.

در مرحله بعدی باید روش ریختن بتن مگر را ترسیم کنیم باید این نکته را به یاد داشته باشیم در ترسیم بتن مگر از هر طرف 10 سانتی متر بزرگ تر آن را اجرا کنیم تا قالب بندی فونداسیون به راحتی و آسانی انجام شود.

بتن مگر چیست؟

بتن مگر بتنی است به ضخامت حدود 10 تا 15 سانتی متر که در آن حدود 100 تا 10 کیلوگرم سیمان در هر متر مکعب مخلوط شده است این نوع بتن برای محافظت از خوردگی فونداسیون و امکان به وجود آمدن یک سطح صاف و تراز شده در زیر فونداسیون اجرا می شود.

در مرحله آخر مهندس محاسب با توجه به ابعاد و موقعیت های قرار گرفتن فونداسیون ها آن ها را تیپ بندی می کنیم؛برای تیپ بندی از حرف F که معادل کلمه ی Foundation هست استفاده می شود، بعد از حرف F هر عددی قرار گیرد نوع تیپ آن است.

طراحی گام به گام پلان فونداسیون

طراحی پلان فونداسیون گسترده

مراحل طراحی پلان فونداسیون گسترده مانند مراحل پلان فونداسیون منفرد است فقط فرق آن با پلان فونداسیون منفرد این است که به دلیل اینکه بتن مگر باید در کل زمین اجرا شود برای همین در این نوع فونداسیون از آن استفاده نمی کنیم.

طراحی گام به گام پلان فونداسیون

طراحی پلان فونداسیون نواری

در دو مرحله اول طراحی فونداسیون نواری مانند پلان فونداسیون منفرد عمل می کنیم،قبل از ترسیم ابعاد زمین را معلوم می کنیم و بعد ستون گذاری می کنیم و بعد ستون ها را به یکدیگر متصل می کنیم.

در مرحله ی بعدی با توجه با اندازه ای که مهندس محاسب برای عرض نوار ها در نظر گرفته ستون ها را به فونداسیون های نواری متصل می کنیمو بعد از اتصال برای افزایش مقاومت برشی گوشه های نوار را پخ می زنیم.

در مرحله آخر بتن مگر را در به اندازه 10 سانتی متر بزرگتر در داخل نوار ها ترسیم می کنیم و قسمت هایی که باید با خاک پوشانده شوند را هاشور می زنیم.

هلدینگ ساختمانی سپنتا با ارائه خدمات فنی و مهندسی از جمله طراحی پلان در این مقاله سعی نمود شما را با نحوه ترسیم طراحی فونداسیون آشنا سازد، جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات مشاوره رایگان همین حالا با ما تماس بگیرید.

02166004175

دیدگاهتان را بنویسید

ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.

ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم. Privacy Policy />