میلگرد ادکا که به آن میلگرد اتکا هم گفته می شود یکی از پرکاربرد ترین میلگرد هاست که در نصب سقف های تیرچه بلوک می باشد، در این مقاله قصد داریم تا با میلگرد های ادکا و ممان منفی آشنا شویم و تفاوت آن دو را بیان کنیم، پس با هلدینگ ساختمانی سپنتا همراه باشید. […]
میلگرد ادکا که به آن میلگرد اتکا هم گفته می شود یکی از پرکاربرد ترین میلگرد هاست که در نصب سقف های تیرچه بلوک می باشد، در این مقاله قصد داریم تا با میلگرد های ادکا و ممان منفی آشنا شویم و تفاوت آن دو را بیان کنیم، پس با هلدینگ ساختمانی سپنتا همراه باشید.
میلگردهای ادکا و ممان منفی دو نوع میلگرد خاص هستند که در سازههای بتنی برای افزایش مقاومت در برابر خمش استفاده میشوند. در ادامه با هر یک از این نوع میلگردها بیشتر آشنا خواهید شد:
1. میلگرد ادکا: میلگرد ادکا (Adek) یک نوع میلگرد خاص است که در سازههای بتنی برای افزایش مقاومت در برابر خمش استفاده میشود. این نوع میلگرد دارای شیار و شکافهایی است که باعث افزایش شدت چسبندگی آن با بتن میشود. همچنین، این نوع میلگرد به دلیل داشتن مقطع مربع و شکل خاص خود، باعث توزیع بار خمشی بر روی سطح بتن میشود و از نقاط ضعف در سازه جلوگیری میکند.
2. میلگرد ممان منفی: میلگرد ممان منفی (Negative Moment Reinforcement) نوعی میلگرد خاص است که برای کاهش ممان منفی در نقاطی که سازه به خمش میپیچد، به کار میرود. برای این منظور، ممان منفی در نقاطی که مقادیر خمش بیشتری دارند، با استفاده از میلگردهای معمولی قرار میگیرد. این نوع میلگرد به دلیل داشتن ارتفاع بیشتر و شیب کمتری نسبت به میلگردهای معمولی، میتواند بار خمشی بیشتری را تحمل کند و در نتیجه مقاومت سازه در برابر خمش را بهبود میبخشد.
با توجه به اینکه نیروهای خمشی و فشاری در یک سازه به صورت همزمان و در نقاط مختلف آن وجود دارند، استفاده همزمان از میلگرد ادکا و ممان منفی بهبود مقاومت سازه در برابر بارهای خمشی و فشاری را بهبود میبخشد.
هلدینگ ساختمانی سپنتا با 10 سال تجربه و بیش از 50 پروژه ساختمان موفق، امیدوار است اطلاعات مورد نیاز شما عزیزان را فراهم کرد در این مقاله فراهم کرده باشد، برای درخواست پروژه و یا رزرو وقت مشاوره با ما تماس بگیرید.
میلگرد کاربرد های زیادی در صنعت ساختمان سازی دارد و از انواع مختلفی تشکیل شده است که در ادامه چند مورد از آن ها را معرفی خواهیم کرد.
میلگرد پلیمری (FRP) از فیبر های تقویت شده پلیمری ساخته می شود و باید در مکا هایی که میدان مغناطیسی و الکتریکی وجود ندارند استفاده شود، این نوع میلگرد مقاومت بالایی در برابر خورندگی و زنگ زدگی دارند و برای مصلح کردن بتن بهترین انتخاب است.
این نوع میلگرد به میلگرد سیاه معروف است و بسیار در ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرد، میلگرد های پر کربن مقاومت و استحکام کششی بالایی دارند ولی عیب آن فرسایش بالای آن می باشد.
میلگرد های گالوانیزه میلگرد هایی هستند که از پوشش سرامیکی ساخته می شود و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند و نسبت به نوع های دیگر میلگرد هزینه خرید بیشتری دارند.
میلگرد با پوشش اپوکسی به میلگرد های سیاه معروف هستند، این نوع میلگرد ها 70 تا 1700 برابر در برابر خوردگی مقاوم ترند ولی پوشش ظریفی دارند و اگر پوشش آن آسیب بخورد باعث کاهش مقاومت آن می شود.
میلگرد اروپایی از منگنز ساخته می شود و کیفیت ساخت بالایی دارد و به خاطر اجرای آسان و مقاومت بالا در برابر خم شدگی در ساختمان هایی که در مناطق زلزله خیز هستند و یا پروژه های ساختمانی که ساختار یکپارچه ای دارند استفاده می شود.
میلگردهای فولادی یکی از مقاوم ترین و گران ترین میلگرد می باشد، این نوع میلگرد 1500 برابر مقاوم تر است خوردگی نسبت به میلگرد های سیاه هستند. این نوع میلگردها بیشتر در شبکه بندی ها، تقویت کننده ها،نگهدارنده ها و حتی در لوازم ترئینی کاربرد دارد.
محل نصب و قرار گیری تیرچه ها در آرماتور های بتنی و یا بر روی بال پایینی تیر های فولادی می باشد، به همین خاطر تیرچه به اندازه کافی فضا برای نشیمن ندارد و باعث می شود هنگام بتن ریزی و یا تردد افراد دچار شکستگی و دررفتگی شود، برای حل این مشکل از میلگرد های ادکا (اوتکا) استفاده می شود، این نوع آرماتور ها در قسمتی که تیرچه ها به تیر متصل می شوند، استفاده می شوند، از لحاظ شکل و شمایل شبیه به گردن اردک می باشد و باید در کنار چوش تیرچه به بال تحتانی نصب شود و می توان در 180 درجه این نوع میلگرد را خم کرد.
میلگرد ممان منفی بعد از میلگرد ادکا که خدمتتون معرفی کردیم یکی از پرکاربردترین میلگرد ها در سقف های تیرچه بلوک به شمار می رود، اغلب مهندسان و افراد بر این باور هستند که در طراحی تیرچه بلوک ، تیرچه ها دهانه ای ساده دارندو مقدار عددی لنگر آن صفر است، اما در واقعیت این نیست به دلیل یکپارچگی دال بتنی سقف مقدار عددی لنگر منفی می باشد.
به همین خاطر برای جبران مقدار عددی لنگر منفی باید اطلاعاتی انجام داد، این اطلاعات باید در جهتی باشد که تیرچه دو سرفصل در تکیه گاه ها قابلیت تحمل لنگر منفی را داشته باشد، از این رو از میلگرد های کوچکی در قسمت فوقانی دال بتنی سقف و بین دو دهانه مجاور استفاده می شود، میلگرد ممان منفی نیروی کششی ایجاد شده از لنگر منفی را در قسمت بالایی دال خنثی می نماید.
نام دیگر این نوع میلگرد سرتیچه نیز می گوید زیرا میلگرد ممان منفی در قسمت بالایی و انتهایی تیرچه قرار می گیرد، میلگرد ممان منفی مانند میلگرد ادکا (اوتکا) بر روی هر تیچه نصب می شود و می توان آن را تا 90 درجه خم کرد.
میلگرد ادکا (Adek) و ممان منفی (Negative Moment Reinforcement) هر دو از اجزای سازههای بتنی هستند که برای افزایش مقاومت و استحکام سازه در برابر نیروهای خارجی مانند فشار، کشش و خمش به کار میروند. با این حال، تفاوت میان آنها در استفاده و نحوه قرارگیری در سازه وجود دارد.
میلگرد ادکا، یک نوع میلگرد خاص است که در سازههای بتنی برای افزایش مقاومت در برابر خمش استفاده میشود. این نوع میلگرد به صورت چوبی یا U شکل و در دو نوع کوتاه و بلند موجود است. میلگرد ادکا در نقاطی که سازه به خمش میپیچد، قرار داده میشود و باعث توزیع بار خمشی در سازه میشود.
اما ممان منفی، یک نوع دیگر از میلگرد است که در نقاطی که سازه به خمش میپیچد و ممان منفی دارد، قرار میگیرد. این نوع میلگرد در نقاطی که قرار گرفته است، باعث افزایش مقاومت سازه به خمش و کاهش ممان منفی در آن نقطه میشود. معمولاً برای قرار دادن ممان منفی، از انواع میلگردهای معمولی استفاده میشود که در نقاط مورد نیاز برش و خمش، به شکل خاصی قرار میگیرند.
به طور خلاصه، هر دو میلگرد ادکا و ممان منفی با هدف افزایش مقاومت سازه در برابر خمش استفاده میشوند، اما در نقاط مختلف سازه قرار میگیرند و با روشهای مختلفی عمل میکنند.
میلگرد ادکا را فقط می توان زمانی استفاده نمود که مقاومت برشی انتهای تیرچه کافی نباشد ولی میلگرد ممان منفی باید در تمامی موارد استفاده شود.
استفاده از میلگرد ادکا برای جلوگیری از ایجاد ترک در سقف استفاده می شود این در حالی است که میلگرد ممان منفی در جهت خنثی کردن نیروی کششی خنثی شده از لنگر منفی در قسمت بالایی دال استفاده می شود.
بله، میلگرد ادکا و ممان منفی معمولاً در یک سازه همزمان استفاده میشوند. هدف از استفاده هر دو این نوع میلگردها، افزایش مقاومت سازه در برابر خمش و ایجاد توازن بین نیروی خمشی و فشاری در سازه است.
استفاده از میلگرد ادکا در سازههای بتنی برای افزایش مقاومت در برابر خمش و توزیع بار خمشی بر روی سازه استفاده میشود. در حالی که ممان منفی برای کاهش ممان منفی در نقاطی که سازه به خمش میپیچد، به کار میرود. برای این منظور، ممان منفی در نقاطی که مقادیر خمش بیشتری دارند، با استفاده از میلگردهای معمولی قرار میگیرد.
به طور کلی، استفاده همزمان از میلگرد ادکا و ممان منفی در سازههای بتنی، باعث افزایش مقاومت سازه در برابر خمش و کاهش ممان منفی در نقاطی که به خمش میپیچد، میشود. با توجه به اینکه نیروهای خمشی و فشاری در یک سازه به صورت همزمان و در نقاط مختلف آن وجود دارند، استفاده همزمان از این دو نوع میلگرد بهبود مقاومت سازه در برابر بارهای خمشی و فشاری را بهبود میبخشد.
میلگرد ادکا (Adek) یک نوع میلگرد خاص است که در سازههای بتنی برای افزایش مقاومت در برابر خمش استفاده میشود. برای استفاده از میلگرد ادکا در سازهها، برخی نکات اجرایی لازم است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
1. انتخاب میلگرد مناسب: میلگرد ادکا در دو نوع کوتاه و بلند و در اندازههای مختلف تولید میشود. برای استفاده از این نوع میلگرد، باید مطمئن شد که میلگرد انتخابی با مشخصات فنی مورد نیاز سازه مطابقت دارد.
2. توجه به نحوه قرارگیری: برای استفاده از میلگرد ادکا، باید نحوه قرارگیری آن در سازه مورد توجه قرار گیرد. معمولاً این نوع میلگرد در نقاطی که سازه به خمش میپیچد، قرار داده میشود.
3. توجه به شرایط اجرایی: برای اجرای صحیح میلگرد ادکا باید به شرایط اجرایی در پروژه توجه شود. مثلاً باید مطمئن شد که میلگرد در دمای مناسبی نصب شده است و همچنین در محیطی با رطوبت مناسب قرار داده شده است.
4. توجه به قوانین و مقررات مربوطه: برای استفاده از میلگرد ادکا باید به قوانین و مقررات مربوطه در زمینه استفاده از این نوع میلگرد توجه کنید. به عنوان مثال، باید مطمئن شد که میلگرد ادکا با استانداردهای مربوطه مطابقت دارد و در شرایط ایمنی نصب شده است.
5. استفاده از تجهیزات مناسب: برای نصب میلگرد ادکا باید از تجهیزات مناسبی مانند دستگاههای نصب میلگردها استفاده کرد. همچنین باید مطمئن شد که میلگرد با دقت کافی در نقاط مورد نیاز قرار داده شده است.
6. بررسی دقیق: پس از نصب میلگرد ادکا، باید به دقت بررسی شود که آیا میلگرد به شکل صحیحی نصب شده است و به اندازه کافی محکم و ثابت است.
به طور کلی، استفاده از میلگرد ادکا در سازههای بتنی برای افزایش مقاومت در برابر خمش، نیازمند توجه به نکات اجرایی مذکور بالا است. این نکات میتوانند به عنوان راهنمایی در انتخاب، نصب و استفاده از میلگرد ادکا در سازهها مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، برای استفاده صحیح از این نوع میلگردها، بهتر است با کارشناسان مجرب در زمینه سازههای بتنی مشورت کنید.
همان طور که گفته شد میلگرد اوتکا نوعی میلگرد تقویت برشی است که برای جلوگیری از ایجاد ترک برشی در سقف استفاده می شود، برای استفاده از این نوع میلگرد باید حداقل به اندازه 12 سانتی متر از میلگرد کششی به داخل تکیه گاه ادامه پیدا کند در غیر این صورت باید این نوع میلگرد را با سطح مقطعی برابر با میلگرد کششی و با طول پوشش کافی در قسمت انتهایی تیرچه نصب گردد.
میلگرد ممان منفی با احتساب 15 درصد از لنگر خمشی وسط دهانه در محل تکیه گاه تعبیه و نصب می شود، در صورتی که تکیه گاه میانی باشد محاسبه آن بر اساس بیشترین میزان لنگر خمشی دهانه های طرفین صورت می گیرد.
عموما تیرچه ها همراه با 3 اصل مفصل، فرض و طراحی می شود، این درحالی است که همیشه مقداری گیر و لنگر منفی در تیرچه ایجاد می شود و از آن جایی که در دو سر تیرچه کشش وجود دارد استفاده از میلگرد ممان منفی امری مهم و ضروری است.
ما در این مقاله به معرفی انواع میلگرد انواع میلگرد پرداختیم و میلگرد ادکا و ممان منفی به صورت کامل معرفی کردیم و تفاوت آن دو را برسی کردیم، امیدواریم به تمامی سوالات خود در این زمینه رسیده باشید ، هلدینگ ساختمانی سپنتا با 10 سال تجربه و بیش از 50 پروژه ساختمان موفق، امیدوار است اطلاعات مورد نیاز شما عزیزان را فراهم کرد در این مقاله فراهم کرده باشد، برای درخواست پروژه و یا رزرو وقت مشاوره با ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
ذخیره نام, ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی بنویسم.
Δ