نقش معماری ساختمان در کیفیت فضاهای داخلی خانه و احساس رضایت و آرامش درونی، بر کسی پوشیده نیست. با کمی دقت و رعایت یکسری نکات در معماری ساختمان می توانیم، طراحی ساختمان مسکونی خود را به بهترین شکل ممکن تغییر دهیم، طراحی معماری ساختمان زیرنظر بهترین معماران کشور یکی از خدمات هلدینگ ساختمانی سپنتا میباشد که در این مقاله به شرح کامل آن خواهیم پرداخت.
هلدینگ ساختمانی سپنتا با اجرای طراحی معماری ساختمان در تهران برای پروژه های شما همراهتان است.
همه چیز درباره معماری ساختمان مسکونی
معماری ساختمان و طراحی ساختمان مسکونی، از مهم ترین مراحل خانه سازی است که با سنجش هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی می توانیم انتخاب رضایت بخشی از نتیجه کار داشته باشیم، برای بررسی نکته های طراحی ساختمان مسکونی و معماری ساختمان و همچنین براورد هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی با ما همراه باشید.
قبل از شروع مقاله در نظر داشته باشید که بهترین نقشه ساختمان طرحی است که شما در آن احساس راحتی و آسایش و خوشحالی کنید، پس این طرح در مرحله اول باید بتواند نیاز های درخواستی شما را مرتفع نماید از آنجا که طراحان مسکونی تجربه خوبی در این زمینه دارند شما می توانید خواسته های خود را با طراح یا مهندس معماری ساختمان مطرح کنید تا در انتها بهترین پیشنهاد را با توجه به خواسته های شما پیاده کنند.
اگر کمی به طراحی مسکونی خانه ای که در آن سکونت داریم یا خانه ی اقوام و آشنایان خود دقت کنیم، متوجه می شویم که استاندارد های ” طراحی ساختمان مسکونی ” در اکثریت آن ها رعایت نشده است، نادیده گرفتن اصول طراحی ساختمان مسکونی، میتواند از کیفیت ساختمان به شدت کم کند و برخلاف آن رعایت کردن اصول طراحی ساختمان مسکونی میتواند به افزایش آسایش ساکنان خانه کمک کند.
تقسیم بندی طراحی مسکونی به صورت زیر انجام است:
- ورودی و راهروها
- نشیمن و پذیرایی
- آشپزخانه
- غذاخوری
- اتاق خواب
- رختشوی خانه
- کتابخانه و اتاق کار
- سرویس بهداشتی
- پارکینگ و انبار
- تاسیسات و موتورخانه
عوامل تأثیرگذار در معماری ساختمان به چند دسته بسیار مهم تقسیم میشوند که طراحان ما همواره سعی میکنند تمامی این موارد را در طراحی مسکونی در نظر بگیرند.
طراحی ساختمان مسکونی
یکی از مواردی که در طراحی نقشه ساختمان می تواند به شما ضرر بدی بزند، مشکلات نقشه ای و طرحی است که انتخاب می کنید ممکن است بدلیل راهنمای نشدن درست، شما در اجرا متوجه اشتباهات شوید و از موارد دیگر مشکلات سازه ای این است که طراح کم تجربه انتخاب کرده باشید و در عمل متوجه مشکلات شود و هزینه و قیمت طراحی ساختمان شما بسیار بیشتر از ان چیزی شود که محاسبه کرده بودید.
طراحی نقشه ساختمان مسکونی یکی از پیچیدهترین و سختترین خدمات در رشته معماری است که توسط معماران و تیمهای مجرب و متخصص در این زمینه انجام میشود. برای این کار، باید با توجه به وضعیت اقتصادی، فیزیکی و اجتماعی خانواده، نیازها و محدودیتهای آنان شناسایی و در نظر گرفته شود. انتخاب طراحی مناسب میتواند تأثیر زیادی بر روی رفاه و روانی خانواده داشته باشد، بنابراین در این زمینه نیاز به دقت و توجه ویژه وجود دارد.
جهت کارایی بیشتر در فعالیتهای ساختمانی، باید تمامی فضاهای ساختمان شناسایی و گروهبندی شوند و سپس با توجه به ارتباط مناسب میان آنها، بتوانند هماهنگ و به صورت یک واحد عمل کنند. این کار بهترین نتیجه را زمانی خواهد داشت که پیش از طراحی پلان مسکونی، دستهبندی فضاها یا عرصهبندی در آن صورت گیرد.
برای انجام دستهبندی، باید معیارهای درستی برای این کار تعیین شود تا فضاهای هماهنگ و سازگار در یک گروه قرار بگیرند و عرصههای ناهماهنگ از یکدیگر دور شوند. این معیارها از بررسی و توجه به الگوهای فرهنگی، اقلیمی و اعتقادی حاصل میشوند. در هر منطقه از کشور، مردمی با قومیتها و آداب و رسوم گوناگون زندگی میکنند، بنابراین دارای شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی متفاوت هستند. برای طراحی پلان هر خانواده، باید به الگوی زیستی و نیازهای آنها در آن منطقه توجه کرد تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود.
عوامل تاثیر گذار در معماری ساختمان
معماری ساختمان تحت تأثیر بسیاری از عوامل قرار میگیرد. در زیر به برخی از این عوامل اشاره شده است:
1. توده گذاری و جانمایی فضاهای داخلی
توده گذاری و جانمایی فضاهای داخلی در ساختمان، به علت طراحی بهترین شرایط جذب نور، معمولا همه به صورتی تعیین می شود که خانه بالاترین جذب نور را داشته باشد، در طراحی ساختمان های شمالی این کار ساده تر است، معمولا سالن پذیرایی و در صورت امکان آشپزخانه مشرف به حیاط طراحی می شود و اتاق خواب ها با نور گیر، رنگ مناسب خانه و اتاق و تهویه طراحی می شوند.
درطراحی ساختمانهای جنوبی، این امر کمی نیاز به تجربه و تامل بیشتری دارد، چرا که نورگیری از دو سمت شمال و جنوب است؛ در طراحی این ساختمانها، فضاهای عمومی ساختمان مانند نشیمن و پذیرایی، در انتهای نقشه و مشرف به حیاط، باید قرار گیرد تا نور جهت جنوبی را داشته باشد و اتاق خوابها، در ضلع جنوبی و مشرف به خیابان طراحی شود.
2. کنترل نور در معماری ساختمان
در طراحی نمای ساختمان مسکونی و نمای داخلی باید با توجه به مکان ساختمان، شدت تابش آفتاب، بافت فرهنگی و اجتماعی و شرایط ساختمانهای روبرو و مشرف به آن ساختمان، بتوان کنترل نور را به بهترین نحو طراحی کرد.
کنترل نور در معماری ساختمان نقش مهمی در آسایش ساکنین خانه دارد .درست است که نور طبیعی، می تواند باعث افزایش کیفیت فضای داخلی ساختمان شود، اما نور بیش از حد هم می تواند درتعمین نشدن اسایش ساکنین خانه نقش بسزایی داشته باشد.
نورگیری ساختمان باید طبق اصول خاصی پیش رود مثلا برای طراحی داخلی پذیرایی و نشیمن دسترسی مستقیم به نور طبیعی است، و در طراحی مسکونی سعی می شود این مورد رعایت شود، اما برای قسمت های دیگر خانه مثل اتاق خواب ها باید میزان نور گیری بیش از حد نباشد؛ یکی از مشکلات نورگیری اتاق خوابها با پنجرههای بزرگ، کنترل دما و عایقبندی حرارتی ، است.ضمن اینکه بسیاری از افراد تمایلی ندارند اتاق خوابشان، پنجرههای خیلی بزرگ داشته باشد.
نور زیاد در اتاق تلویزیون هم مشکلات خاص خودش را دارد که باید تنظیم شده و بر اساس اصول طراحی ساختمان باشد. در آشپزخانه ما به نور زیاد احتیاج داریم اما نور مستقیم هم مزاحمت ایجاد می کند. در طراحی مسکونی باید تدابیری اندیشید، تا از شدت مستقیم نور کاسته شود. وسایل زیادی در آشپزخانه وجود دارند که تولید گرما می کنند و نور مستقیم خورشید هم می تواند گرمای بیش از حدی به این محیط وارد کند و از انجایی که خانم ها بیشترین زمان خود را در آشپزخانه می گذرانند این موضوع باید طبق نظر کارشناسان طراحی ساختمان انجام گیرد.
معماری ساختمان تحت تأثیر بسیاری از عوامل قرار میگیرد. در زیر به برخی از این عوامل اشاره شده است:
1. فضای طبیعی و زیباییهای طبیعی: طبیعت اطراف ساختمان، مثل منظره، منابع آبی، گیاهان، درختان و غیره میتواند بر طراحی ساختمان و تأثیرات آن تأثیر بگذارد.
2. فضای فیزیکی: شرایط جغرافیایی، اقلیم و هوا و وضعیت زمین و محیط اطراف میتواند بر طراحی ساختمان و استفاده از مصالح و تجهیزات موجود تأثیر بگذارد.
3. فرهنگ و محیط اجتماعی: عوامل فرهنگی و اجتماعی محل ساختمان، مثل الگوهای معماری، سبکها، فرهنگ و زبان، رسوم و آداب، میزان تقاضا و نیاز، سلایق و علایق شهروندان، میتواند بر طراحی ساختمان و تأثیرات آن تأثیر بگذارد.
4. فناوری و نوآوری: پیشرفتهای علمی و فناوری در زمینههای مختلف، مثل تکنولوژی ساخت، مصالح ساختمانی، سیستمهای نورپردازی، سیستمهای گرمایش و سرمایش، سیستمهای امنیتی و غیره میتواند بر طراحی ساختمان و تأثیرات آن تأثیر بگذارد.
5. قوانین و مقررات: مقررات ساختمانی و قوانین محلی میتواند بر طراحی ساختمان و استفاده از مصالح و تجهیزات موجود تأثیر بگذارد.
6. نیازهای کاربران: نیازهای کاربران ساختمان، مثل نیازهای فردی، اجتماعی، تفریحی، ورزشی، آموزشی، بهداشتی و غیره میتواند بر طراحی ساختمان و تأثیرات آن تأثیر بگذارد.
7. قابلیت تغییر: اینکه یک ساختمان به راحتی قابل تغییر و تطبیق با نیازهای جدید باشد، میتواند بر طراحی ساختمان و تأثیرات آن تأثیر بگذارد.
8. ارزش هنری و تاریخی: ارزش هنری و تاریخی یک ساختمان میتواند بر طراحی ساختمان و تأثیرات آن تأثیر بگذارد.
طراحی داخلی اتاق خواب در خانه
نور شرق و شمال گزینه های خوبی برای طراحی اتاق خواب ها هستند. معمولا اتاق خواب ها دوازده متری انتخاب می شود البته در متراژ های پایین تر طبق نظر طراح ساختمان ممکن است کوچک تر از این متراژ هم باشد، بزرگترین اتاق خواب خانه با نام های اتاق خواب اصلی، اتاق خواب والدین و اتاق خواب مستر شناخته می شود. که در متراژ های بزرگ تر حتما یک اتاق با این شرایط در نظر گرفته می شود، که کمد لباس در این اتاق بزرگ تر از دیگر اتاق خواب ها است و در صورت امکان سرویس بهداشتی مجزا دارد.
سیرکولاسیون و سلسله مراتب در طراحی ساختمان مسکونی
روابط فضاهای داخلی ساختمان و دسترسیها و رابطه آنها با یکدیگر در طراحی مسکونی بسیار اهمیت دارد. در واقع سلسه مراتب فضایی و سلسله مراتب دسترسی دو فاکتور مکمل یکدیگر هستند.
ابعاد فضا و میزان و نحوه ایجاد گشودگی ها و همچنین نحوه نورپردازی از جمله عواملی هستند که در شگل گیری و درک آن موثر هستند، سلسله مراتب فضایی در سیرکولاسیون حرکتی حائز اهمیت است و طراحی مسکونی در ایجاد یا کنترل آن بسیار تاثیرگذار است.
به عنوان مثال این نکته خیلی مهم است که درب ورودی، مستقیماً به روی پذیرایی یا نشیمن خانه باز نشود، در جلوی در یک رختکن و جاکفشی در نظر گرفته شود. این فضا میتواند از ورود افراد به فضاهای خصوصی خانه جلوگیری کند میتواند جای خوبی برای قرار دادن رختکن و جاکفشی نیز باشد. محل قرار گرفتن سرویس بهداشتی و حمام نیز باید ،طبق اصول طراحی و رعایت نکته های ظریفی باشد که در بهترین حالت ممکن ،طراحی شود.
طراحی تراس و پاسیو
پاسیو در طراحی ساختمان مسکونی ،با معانی مشابه دیگری چون نورگیر و حیاط خلوت نیز شناخته میشود که مورد استقبال بسیاری قرار گرفته است، امروزه بیشتر مردم به این درک رسیده اند که قسمتی از فضای داخلی خود را به ساخت پاسیو اختصاص دهند.
پاسیو در واقع یک فضای کوچکی است که دارای سقفی شیشه ای است و در آن میتوان گونههای متنوعی از گیاهان را پرورش داد. که برای روحیه و انرژی مثبت گرفتن از گیاهان و زیبایی ساختمان تاثیر بسزایی دارد، البته در متراژ های پایین طراحی پاسیو حذف می شود و تنها قسمت های مهم و کاربردی طراحی می شود.
طراحی تراس اما برای هر ساختمانی یک نیاز ضروری است، بخصوص با حذف شدن حیاط از خانه های امروزی، طراحی تراس و پشت بام اهمیت ویژه ای یافته است. از بهترین مکانها برای طراحی تراس، مکانی مشرف به حیاط و در ارتباط مستقیم با آشپزخانه است.
اصولاً بهترین عملکرد برای تراس و بیشترین کارایی آن زمانی است که مستقیماً، از فضای آشپزخانه در دسترس باشد. در واحدهای خیلی کوچک، تراس معمولاً فضای کافی برای نشستن ندارد و صرفاً برای دسترسی به محیط بیرون استفاده میشود، اما در واحدهایی که نقشه ساختمان آنها زیر بنایی بیشتر از 80 یا 90 متر را دارد، بهتر است که فضای تراس به حدی باشد که بتوان از ان استفاده مفید تری کرد.
واحدهایی که در نمای اصلی و مشرف به خیابان قرار دارند، باید تراس را بهگونهای طراحی شود که خللی در زیبایی نمای ساختمان ایجاد نکند و رعایت این اصول با انتخاب یک طراح ساختمان مسکونی مورد تایید امکان پذیر است. متاسفانه برخی طراحان ساختمان از اهمیت این مسئله غافل می شوند.
در طراحی مسکونی، تراس از اجزای ساختمان به شمار می رود باید تزیینات و چیدمان دکوراسیون، نیز هماهنگ با دکوراسیون داخلی خانه صورت پذیرد. از مواردی که باید به ان اهمیت داد ،امنیت و ایمنی وسایل و لوازم است، این امر به همان اندازه دارای اهمیت است که برای سایر اجزای ساختمان ،اهمیت دارد.
طراحی استخر، سونا و جکوزی در فضاهای مسکونی
پیشرفت تکنولوژی، باعث شده شما بتوانید در ساختمان خود استخر، سونا و جکوزی طراحی کنید. موقعیت استخر، سونا و جکوزی را درطراحی ساختمان در هر نقطه ای تعیین شود، تنها کافی است که با رعایت نکات اجرایی و استاندارد های ابعاد و اندازه ها دست به طراحی آن بزنید. توجه داشته باشید در کنار سونا و جکوزی حتما باد حمام وجود داشته باشد و این فضاها باید از نور و تهویه مناسب، برخوردار باشند.
اندازه و مساحت فضاهای داخلی ساختمان
در مورد اندازه و مساحت فضاهای داخلی ساختمان یکسری استانداردها وجود دارد ، طراح مسکونی باید حتما طبق این استاندارد ها پیش برود .از نکات مهم در طراحی معماری ساختمان این است که فضای داخلی خانه نباید خیلی کم نظر گرفته شود و باید حداقل استانداردهای طراحی ساختمان را داشته باشند، به عنوان مثال آشپزخانه قطعا یکی از پرکاربردترین فضاها در ساختمان است نباید مساحتی کمتر از 10 درصد از زیربنای کل نقشه ساختمان را داشته باشد، به عنوان مثال اگر یک واحد ساختمان، مساحتی برابر 100 متر دارد، باید آشپزخانه آن از 10 متر کوچکتر نباشد.
طراحی پارکینگ و انبار ساختمان مسکونی
در نظر گرفتن پارکینگ و انباری برای ساختمان ضروری است . ابعاد و اندازه های انبار خانه نیز با توجه به تعداد واحدهای ساختمان و نیاز کاربران می تواند متغیر باشد. انبار منازل معمولا در طبقه همکف و یا زیر زمین ساختمان قرار می گیرد در قطعه زمین هایی با متراژ کمتر در پشت بام برای واحد های بالاتر نیز می توان در نظر گرفت.
انتخاب طراح مسکونی ساختمان
برای انتخاب طراح مسکونی خود زمان بگذارید ، این یکی از مهمترین مواردی است که اکثریت به آن توجه کافی را نمی کنند.بهترین طراح کسی است که با صداقت تمام بتواند به شما مشاوره دهد و شما را جهت انتخاب بهتر طرح ساختمان و مشکلات موجود در خواسته شما راهنمایی کند و بتواند مواردی را که شما در نظر نگرفته اید به شما توضیح دهد و در جهت انتخاب نقشه بی نقص راهنمای شما باشد.
هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی
متناسب با خواسته های کارفرما، هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی براورد هزینه می شود، قیمت ها معمولا بدون احتساب مهر و تائیدیه نظام مهندسی می باشد، خواسته کارفرما برای طراحی ساختمان با توجه به موارد زیر تعیین قیمت می شود:
هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی به عوامل متعددی بستگی دارد و باید به طور جداگانه بررسی شود. در زیر به برخی از این عوامل اشاره شده است:
1. اندازه و مساحت ساختمان: اندازه و مساحت ساختمان بر هزینه و قیمت طراحی آن تأثیر میگذارد. ساختمانهای بزرگتر با مساحت بیشتر، هزینه طراحی بیشتری نسبت به ساختمانهای کوچکتر دارند.
2. پیچیدگی طرح: پیچیدگی طرح و ایدههای خلاقانه و نوین در طراحی ساختمانها میتواند به رشد هزینه و قیمت طراحی آن بیانجامد.
3. شیوه طراحی: شیوه طراحی ساختمان نیز میتواند بر هزینه و قیمت طراحی آن تأثیر بگذارد. استفاده از شیوههای طراحی مدرن و نوین ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد.
4. موقعیت ساختمان: موقعیت ساختمان و شرایط زمینی میتواند به هزینه و قیمت طراحی آن تأثیر بگذارد. در این مورد، شرایط مختلفی مانند نوع خاک، شیب زمین، موقعیت جغرافیایی و غیره باید مورد بررسی قرار گیرند.
5. نیازهای ویژه کاربر: نیازهای ویژه کاربران ساختمان، مثل نیازهای بهداشتی، ایمنی، امنیتی و غیره میتواند به هزینه و قیمت طراحی آن تأثیر بگذارد.
6. مصالح و تجهیزات مورد استفاده: استفاده از مصالح و تجهیزات با کیفیت بالا، میتواند هزینه طراحی ساختمان را افزایش دهد.
با توجه به این موارد، برای تعیین هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی، باید با مهندسین معمار و مشاوران ساختمانی مرتبط تماس گرفته و در مورد جزئیات پروژه خود مشورت کرد.
- مشاوره
- طرح مدادی
- ترسیم پلان اتودی
- طراحی 3D نما
- نقشه های اجرایی
طراحی معماری ساختمان در تهران
طراحی ساختمان نیاز به تجربه و در نظر گرفتن موارد بسیاری دارد که به برخی موارد ،در این مقاله اشاره کردیم ، اگر شما خودتان قصد دارید طراحی ساختمان مسکونی خود را انجام دهید، باید حتما با یک گروه معماری ساختمان مشورت کنید و طراحی مسکونی خود را از نظر کارشناسی تایید کنید تا هزینه و قیمت طراحی ساختمان مسکونی ،برایتان شامل هزینه های گزاف و بیهوده دوباره کاری نشود.