معرفی انواع سقف و گونه های مختلف آن در سازه های مختلف، موضوع این مقاله از سایت هلدینگ ساختمانی سپنتا میباشد. سقف هر سازه از مهم ترین بخش های هر ساختمان است که به روش های مختلف در خلل پروژه های عمرانی اجرا و پیاده سازی می شود، سقف سازه باید از مقاومت لازم در برابر نیروهای وارده برخوردار باشد تا دچار آسیب نگردد.
انواع سقف در معماری – انواع سقف مورد استفاده در صنعت ساختمان
در این قسمت انواع سقف ساختمان مورد استفاده را برایتان لیست کرده و در ادامه ویژگی های منحصر به فرد هریک را صورت کامل و جامع توضیح میدهیم تا با کاربرد هر سقف در ساختمان های مختلف آشنا شوید.
- سقف طاق ضربی
- سقف متحرک
- سقف تیرچه بلوک
- سقف دال بتنی
- سقف تیرچه دال
- سقف تیرچه کرومیت
- سقف کوبیاکس
- سقف کامپوزیت
- سقف یوبوت
- سقف عرشه فولادی
- سقف روفیکس
سقف طاق ضربی
سقف طاق ضربی یکی از مدل های قدیمی و میتوان گفت منسوخ شده سقف ساختمان است که چندسالی است که دیگر مورد تایید سازمان نظام مهندسی کشور برای استفاده نیست، دلیل منسوخ شده استفاده از سقف طاق ضربی این هست که این سقف وزن بالا و عملکرد ضعیف داشته و به هیج عنوان هنگام زلزله ایمن نیست.
سقف طاق ضریی در گذشته به علت سرعت اجرای بالا و راحتی نصب در پروژه های زیادی مورد استفاده قرار میگرفته است، جهت اجرای این سقف بین دو تیر موازی که در اصطلاح به آن پل گفته میشود تیرهای فرعی به موازات هم و عمود بر پل ها نصب میشوند و داخل تیرهای فرعی به وسیله آجر و گچ خاک سقف اجرا می گردد.
سقف متحرک
از انواع سقف می توان به سقف متحرک اشاره کرد که به منظور جلوگیری از تابش شدید نور خوشید و همچنین تنظیم دمای هوا در بخش های مختلف ساختمان ها و منازل استفاده میشود، جالب است بدانید استفاده از سقف متحرک برای تنظیم دمای هوای ساختمان ها از قرن نوزدهم تاکنون صورت میگرفته و به مرور با گسترش و پیشرفت علم و به بازار آمدن متریال های جدید، کیفیت آن بهبود پیدا کرده است.
با استفاده از سقف متحرک نه تنها در زمستان بارش باران و برف را مهار میتوان کرد بلکه با وجودش می توان در تمام طول روز از نور طبیعی خورشید نیز بهره مند شد.
سقف تیرچه بلوک
بعد از منسوخ شدن استفاده از سقف طاق ضربی، استفاده از سقف تیرچه بلوک در پروژه های ساختمان سازی ایران رونق گرفت و هم اکنون در سال 2020 نیز بسیاری از ساختمان ها با همین مدل سقف ساخته میشوند، اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه بلوک شامل تیرچه، بلوک پرکننده و بتن و آرماتور حرراتی و آرماتور تقویتی برش می باشد، لازم است بدانید نام دیگر سقف تیرچه بلوک سقف تیرچه دال است.
انواع تیرچه
- تیرچه پاشنه بتنی
- تیرچه فلزی با جان باز
- تیرچه پیش تنیده
- تام تیرچه
انواع بلوک پرکننده
- بلوک پلی استایرن
- بلوک سفالی
- بلوک سیمانی
سقف دال بتنی
سقف دال بتنی یکی از نوعهای سازههای سقف است که با استفاده از دالهای بتنی و پایههای آنها ساخته میشود. در این نوع سازه، دالهای بتنی به عنوان اعضای اصلی سازه برای تحمل بارهای سقفی و توزیع آن به پایهها استفاده میشوند. سقف دال بتنی میتواند در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
در طراحی سقف دال بتنی، عواملی مانند بار سنگین، توزیع بار، فاصله بین دالهای بتنی و روش اتصال آنها به پایهها مهم هستند. انتخاب مناسب اندازه و ضخامت دالها، پایهها و نوع بتن مورد استفاده نیز از جمله مواردی است که در طراحی سقف دال بتنی باید به آنها توجه شود. در نهایت، برای ساخت سقف دال بتنی نیاز به تجهیزاتی مانند قالبهای بتنی، ابزارهای برش و حفاری و دستگاههای بالابر و حمل و نقل دالها و پایهها است.
سقف کرومیت
از انواع سقف می توان به سقف کرومیت اشاره کرد که یکی دیگر از انواع رایج سقف بوده که تیرچه های استفاده شده در آن از نوع تیرچه کرومیت است و روش اجرایی و پیاده سازی این سقف شباهتهای بسیاری به سقف های تیرچه بلوک دارد، از مزیتهای اجرای این سقف میتوان به حذف شمعها اشاره نمود که در بالا بردن سرعت اجرای سقف و همچنین امکان اجرای همزمان دو و یا چند سقف اشاره کرد.
اگر قصد استفاده از سقف های کرومیت در زمینه طراحی ساختمان دارید، لازم است بر نشریه های ۱۵۱ و ۵۴۳ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اشراف کامل داشته باشید، لازم به ذکر است روش های ساخت و فولاد و بتن مصرفی همچنین روشهای اجرا و ملزومات تحت شماره ۱۲۹۷۷ سازمان ملی استاندارد ایران میباشد.
سقف کوبیاکس (انواع سقف های جدید ساختمانی)
هلدینگ ساختمانی سپنتا در مقالات قبلی به طور کامل ویژگی های سقف کوبیاکس را توضیح داده است، درواقع این نوع سقف که به تازگی درصنعت ساختمان ایران وارد شده است از لحاظ سازه ای شبیه به دال دو طرفه است، سقف کوبیاکس به دلیل هزینه بالا و وقت گیر بودن تاکنون نتوانسته جایگاه مناسبی دربین سقف های سازه ای در صنعت ساختمان ایران پیدا کند.
به سقفی که با استفاده از حفره های مهندسی شده توسط گوی های پلاستیکی توخالی داخل سقف های بتنی ساخته میشود، سقف کوبیاکس میگوییم، استفاده از این مدل سقف فرصتی برای کاهش هزینههای مربوط به ساخت و ساز و اثر محیطی زیستی خوب، بدون آسیب زدن به عملکرد کلی ساختمان است.
انواع سقف؛ سقف کامپوزیت
سقف کامپوزیت را با نام های مختلفی از جمله سقف مرکب نیز به کار میبرند، از این جهت به این سقف مرکب گفته میشود که در اجرا و پیاده سازی آن در ساختمان از بتن و فلز به صورت همزمان استفاده میشود و این نوع سقف صرفا در اسکلت های فلزی قابل اجرا است؛ اجزای تشکیل دهنده اصلی سقف کامپوزیت تیرهای فرعی با همان تیز هاری لانه زنبوریِ پروفیل، برشگیر، بتن و آرماتور حرارتی است.
سقف فلزی کامپوزیتی یک نوع سقف است که از ترکیبی از فولاد و سایر مواد مانند آلومینیوم، روی، مس و یا فیبر گلاس استفاده میکند. این نوع سقف به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا در برابر بارهای بادی و زلزله، برای ساختمانهایی با ارتفاع بالا و برای کاربردهای صنعتی و تجاری مناسب است.
در ساختار سقف فلزی کامپوزیتی، پوشش فلزی یا فولادی به عنوان لایه بیرونی و بستری از مواد روزنهای مانند پلیاستر، پلیکربنات و یا پلیاورتان استفاده میشود. این لایهها به مقاومت سطحی سقف در برابر بارهای بادی و زلزله کمک میکنند.
ساختار کامپوزیتی سقف فلزی باعث میشود که وزن سقف به صورت قابل توجهی کاهش یابد و همچنین ساختاری مقاوم و پایدار ایجاد شود. علاوه بر این، سقف فلزی کامپوزیتی دارای ظاهری زیبا و همچنین قابلیت اجرایی و نصب سریع است. با توجه به این ویژگیها، این نوع سازه در پروژههای ساختمانی مختلف، از جمله ساختمانهای تجاری، صنعتی و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد.
سقف یوبوت
سقف یوبوت از دو لایه بتنی مسلح در بالا و پایین دال مجوف تشکیل شده و حد فاصل این دو لایه با قالب هایی به نام یوبوت پر می شود و علت نام گذاری این نوع سقف نیز وجود همین قالب ها میباشد، این قالب ها مانند بلوک های سفالی و یا پلی استایرنی دارای هندسه مکعبی اما توخالی هستند.
انواع سقف؛ سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی در سالهای اخیر رواج زیادی درساختمان سازی پیداکرده و دلیل اصلی استفاده از این نوع سقف در صنعت ساختمان سازی در درجه اول سرعت بالای اجرا میباشد، اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی شامل: تیرهای فرعی، ورق گالوانیزه ذوزنقه ای، گل میخ، بتن و آرماتورحرراتی میشود.
سقف روفیکس
سقف روفیکس یکی از مدل های سقف کامپوزیت بوده که در پیاده سازی آن معمولا به جای تخته، از یک صفحه فلزی مشبک با نام رو فیکس به عنوان قالب استفاده میشود،جنس روفیکس ورق گالوانیزه به ضخامت ۷/. تا ۰.۸ میلیمتر است، همین دلیل مشبک بودن روفیکس موجب می شود بتن تازه به خوبی با آن درگیر شود.
ساده بودن روش اجرا سقف روفیکس در ساخت و ساز ها و سرعت بالای کار از مزایای این سقف می باشد، اما از انجا که روفیکس یک قالب ماندگار است، جزء مصالح مصرفی سقف به حساب امده و در نتیجه هزینه آن را کمی بالا می برد.
سقف وافل چیست و چه کاربردی دارد؟
هلدینگ ساختمانی سپنتا در این مقاله سعی خود را به عمل آورده تا با معرفی انواع سقف در ساختمان سازی به شما کمک کند تا بهترین و ایمن ترین سقف را برای پیاده سازی در ساختمان خود انتخاب کنید، جهت کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات مشاوره رایگان و همچنین پیاده سازی انواع سقف در تهران همین حالا با ما تماس بگیرید.